Arla afprøver mobil robot som mælkehenter

Lars  Dalgaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 39 83.

Arla afprøver mobil robot som mælkehenter


25. januar 2016

Syv kilometer i skoene og fem ton i armene. Sådan ser en typisk arbejdsdag ud for en Arla-medarbejder på deres mejeri i Slagelse, der hver dag går og plukker alt fra skyr til skummetmælk. Fremtiden kan dog se mindre nedslidende ud takket være fleksible mobile logistikrobotter.

Teknologisk Institut, MiR, DTU og RoboCluster har i samarbejde med Arla netop afsluttet et 'proof of concept'-projekt, som gennem et halvt år har testet teknologien og businesscasen i at indsætte små, mobile robotter til at aflaste de mange tunge skub.

- Vi har nogle manuelle bevægelser, hvor medarbejdere går og trækker rundt på bure, som vi så plukker varer i, og en væsentlig del af deres arbejdsgang er 'bare' at transportere de her bure. Så hvis vi på en eller anden måde kan automatisere det, så vil vi jo både få en bedre, mindre nedslidende arbejdsdag for medarbejderen og samtidig kunne hente en optimeringsgevinst, siger projektleder Jens Christian Neimann-Platz fra Arla Foods.

Ny generation af mobile robotter

Arla har med projektet fået øjnene op for potentialet i den nye generation af mobile robotter.

- MiR-robotten er nem at sætte på jorden og få til at køre. Med en tablet på det trådløse netværk kan robotten indlære sit eget kort, hvorpå man kan udpege nogle lokationer, som robotten skal køre imellem, siger Jens Christian Neimann-Platz.

Robottens avancerede sensorer og software gør den desuden i stand til at navigere uden om mennesker og andre bevægelige forhindringer.

- Det gør, at man kan tænke løsningen ind virkelig mange forskellige steder, fastslår Jens Christian Neimann-Platz.

Arbejde forude

Der er stadig tekniske udfordringer, som skal afklares, før en færdig løsning kan implementeres, men robotterne har med projektet taget et skridt nærmere mejerierne.

- Vi er alle blevet klogere - på robotteknologien, domænet, begrænsningerne og potentialet, siger servicerobotkonsulent Thomas Madsen Almdal fra Teknologisk Institut.
 

I ovenstående video kan du komme indenfor i kulden og se MiR-robotten udfolde sit potentiale på Arlas mejeri i Slagelse.