Robotter bygger robotter hos Universal Robots
Marts 2016
Robotarme, der bygger robotarme. Scenariet lyder futuristisk, men er nu virkelighed i Universal Robots' produktionshal i Odense. Pehama Productions og Teknologisk Institut har i samarbejde udviklet og leveret løsningen, som har været med til at højne den fynske robotproducents produktkvalitet.
- På Teknologisk Institut har vi bl.a. valgt at kigge nærmere på skrueprocesser, fordi vi kan se, at der er rigtig mange virksomheder, der bruger forholdsvist meget manuelt tid på at skrue skruer i. Den løsning, vi har lavet sammen med Pehama Productions ude hos Universal Robots, går ud på at automatisere de skrueprocesser, de har i deres produktion, fortæller faglig leder Søren Peter Johansen fra Teknologisk Institut.
Universal Robots' nye kollega er en af de robotarme, som virksomheden selv producerer, kombineret med en skruemaskine, en lasermåler og en avanceret omgang robotprogrammering.
- Løsningen, vi har lavet, har været meget udfordrende ved, at vi skulle få robotten til at følge gearet, mens det roterer, og efter den har bevæget sig over for at hente en skrue, skal den komme tilbage og finde det nye hul og skrue, mens det roterer, forklarer salgschef Frank Damkjær fra Pehama Productions.
Skrueløsningen er den første implementerede robot i Universal Robot' produktionslinje, men ikke den sidste.
- Robotten har været med til at højne vores kvalitetsniveau. Robotten gør det på nøjagtig samme måde hver gang - spænder over kryds, som den skal, og sikrer, at momentet er spændt korrekt, siger produktionsingeniør Kurt Hansen fra Universal Robots, der samtidig fremhæver løsningens kollaborative karakter. Noget som blev stilet efter fra starten af processen.
- Det hænger rigtig godt sammen, at robotten laver noget, operatøren laver noget og på den måde interagerer hele tiden, tilføjer Kurt Hansen.
- Det er forholdsvis dyrt at fuldautomatisere processer, så trenden i dag er at opbygge en arbejdsplads, hvor robotter og mennesker deler arbejdet imellem sig. Mennesker udfører stadig de vanskelige delprocesser, mens robotterne tager den trivielle, opslidende del, som vi netop ser illustreret i produktionen hos Universal Robots, siger faglig leder Søren Peter Johansen fra Teknologisk Institut.