Robotsystem sorterer miljøfarligt og ressourcefyldt affald med kunstig intelligens
Et robotsystem skåner ikke kun medarbejderne, men også miljøet, når batterier og elektronikaffald skal sorteres.
Mulighederne for moderne robotteknologi i affaldsbranchen er mange.
Det fremhæver Teknologisk Institut, der i samarbejde med svenske Refind Technologies har udviklet et robotsorteringssystem, som ved hjælp af kunstig intelligens kan genkende og sortere batterier og elektronikaffald.
Teknologien vil samtidig kunne give et forbedret arbejdsmiljø for medarbejdere i affaldsindustrien.
- Potentialet for robotteknologi i affaldsbranchen er kæmpestort, fordi det mere effektivt kan få sorteret vores affaldsmængder, og vi mere effektivt kan få trukket de ressourcer ud af vores affald, som vi har brug for, siger sektionsleder Jacob Kortbek, Teknologisk Institut.
LÆS OGSÅ: Robotinnovationens maskinrum: Sådan kan kunstig intelligens sortere affald (og lave god vin)
- Vi har arbejdet med flere forskellige metoder - både metoder til at kunne genkende batterier og elektronikaffald, men også metoder omkring robotten, som skal opsamle de her emner og sortere dem ud i de rigtige kategorier, tilføjer han.
Med robotsystemet - der gør brug af avancerede kamerateknologier og deep learning til at genkende de forskellige objekter - er det muligt at sortere værdifulde dele fra som fx mobiltelefoner, der indholder dyrebare chips og guld. Og når systemet er i stand til at skelne mellem eksempelvis telefoner og fjernbetjeninger, bliver de mere dyrebare batterier fra telefonen ikke smidt ud sammen med de mindre kostbare batterier fra fjernbetjeningen.
På den måde er det muligt for robotsystemet at skabe en bedre ressourceudnyttelse for samfundet.
Nåle blandt batterier
Folk smider hvad som helst ud, og du kan aldrig vide, hvad der kan dukke op af farlige og skarpe genstande, når affaldet skal sorteres.
Det kender de til hos Stena Recycling, der sorterer miljøfarligt affald som eksempelvis batterier.
Den danske genanvendelsesvirksomhed har været med i projektet som samarbejdspartner og bidraget med domæneviden. Virksomheden er overbevist om, at robotteknologien kan være med til at højne sikkerheden og kvaliteten hos dem.
- For vores medarbejdere i Stena vil det forbedre arbejdsmiljøet og trivslen for vores medarbejdere, fordi mange af rutineopgaverne vil kunne erstattes af robotteknologien, så vi kan bruge vores medarbejderes kompetencer til de mere specialiserede opgaver, siger Gerd Engelbrecht, der er filial- og produktionschef hos Stena Recycling.
Systemet - som lige nu er opstillet hos Teknologisk Instituts robotinnovationsfaciliteter i Odense - er unikt, da der ikke er arbejdet med det på samme måde før, fortæller Rasmus Johansson, der er Machine Learning-ingeniør hos Refind Technologies.
LÆS OGSÅ: Præcis og fleksibel robot til inspektion og sortering af medicin
- Jeg synes, det er enormt spændende, at vi gør ting, som ingen andre har gjort før. Vi kombinerer den nyeste forskning med live produktklassificering og robotteknologi i industrien. Det er ret unikt, understreger han.
AAWSBE1 - Adaptive automated WEEE sorting 1: battery extraction – som projektet hedder – koordineres af Teknologisk Institut med Refind Technologies og Stena Recycling som samarbejdspartnere. Projektet er støttet af EU-midler gennem ECHORD++.