Sådan kan du få et rigere syn på virkeligheden med hyperspektrale kameraer

Michael  Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 29 84.

-

Sådan kan du få et rigere syn på virkeligheden med hyperspektrale kameraer

Et hyperspektralt kamera kan gøre umiddelbart usynlige detaljer synlige. Teknologisk Institut giver et overblik over fire oplagte anvendelsesområder.


Forestil dig, at du kan nøjes med at kigge på en plante for at vide, om den snart vil udvikle en sygdom. Eller at du blot kan kaste et blik på en dåse tun for at være sikker på, at der ikke er plastikstykker i den. Det, og meget andet, er muligt med et hyperspektralt kamera – få overblikket her.

Med et hyperspektralt kamera kan man gøre umiddelbart usynlige detaljer synlige, fordi hyperspektrale kameraer registrerer væsentligt flere forskellige bølgelængder end menneskeøjne.

Og det giver nogle muligheder inden for forskellige områder, fortæller Michael Nielsen, der er seniorspecialist hos Teknologisk Institut.

Han arbejder blandt andet i Vision Lab, som er et eksperimentelt setup, hvor Teknologisk Institut arbejder på at løse problemstillinger fra industrien ved hjælp af forskellige vision-teknologier – heriblandt hyperspektrale kameraer.

Michael Nielsen giver herunder et overblik over fire oplagte anvendelsesområder med hyperspektrale kameraer.

1. Planteinspektion

Hyperspektrale kameraer kan bruges til at se planters såkaldte reflektans, som er en slags billede på plantens tilstand.

Med kameraet kan man optage lysudstråling fra planter i en masse spektrale bånd, som vi ikke kan se med det menneskelige øje.

Når planter bliver angrebet af sygdomme og i øvrigt bliver stresset, falder fotosynteseaktiviteten, og det kan man se i planternes farve.

Du kan se, hvordan Teknologisk Institut bruger droner kombineret med vision-teknologi til at forebygge stress hos planter her.

2. Fødevareindustrien

Hyperspektrale kameraer gør det let at se fremmedlegemer på blandt andet fødevarer som for eksempel plastikstykker eller metalstykker.

Derfor er det også oplagt at anvende kameraerne til fødevareinspektion.

3. Avanceret farvegenkendelse

Med hyperspektrale kameraer kan man opnå en meget bedre farvekarakteristik end med almindelige kameraer, hvilket gør det muligt at sikre farvekvaliteten i støbte plastikemner og maling.

De hyperspektrale kameraer åbner dermed også for muligheden for at vurdere ægtheden af et emne, ligesom man ser med malerier i kunstverdenen.

4. Affaldssortering

En avanceret kamerateknologi som hyperspektrale kameraer kan også bruges til at sortere affald, da kameraerne kan kende forskel på materialer, der giver unikke spektrale signaturer som for eksempel forskellige plastiktyper.

Teknologisk Institut har arbejdet med at udvikle en række nye metoder til automatiseret affaldssortering, hvor hyperspektrale kameraer kan skelne mellem og udsortere forskellige materialetyper i affald. Se hvordan i denne video.


Hvis du er interesseret i at vide, om din virksomheds udfordringer kan løses med et Vision-tjek i Teknologisk Instituts Vision Lab, kan du blive klogere her.