3D-print giver højere effektivitet og lavere energiforbrug til Advansors varmepumpeanlæg

Sigurd Vigen Pedersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 11.

metal 3D-print på platform

3D-print giver højere effektivitet og lavere energiforbrug til Advansors varmepumpeanlæg

Danske Advansor laver CO2-klimaløsningerer i form af køleanlæg - det kan være varmepumper eller aircondition - og de har oplevet problemer med tryktab ved en af deres ejektorer. Derfor ønskede de at undersøge, om man kunne optimere designet til 3D-print.

3 stk metalemner på hvid baggrundI DfAM Green designforløbet, der er initieret af Dansk AM Hub, har man med hjælp fra Teknologisk Institut skabt et såkaldt Y-stykke, der kan modstå trykket fra gassen indeni, og samtidig har man fjernet en masse standardrør, som ellers skulle svejses. Med designet til 3D-print er man således gået fra 17 dele til blot tre dele. Det betyder, at man kan lave mere jævne overgange fra én rørstørrelse til en anden og dermed reducere tryktab.

- For os er tryktab et spørgsmål om tab af energi og større klimaaftryk, og derfor er det altid interessant for os at optimere. 3D-print er oplagt for os – der er en stor designfrihed i 3D-print, som betyder vi kan designe den ønskede geometri. Med 3D-print kan du printe en meget kompakt del, som på samme tid er let at integrere i vores anlæg, siger Kenneth B. Madsen, CTO hos  Advansor.

I videoen herunder fortæller Kenneth B. Madsen mere om 3D-print optimeringsforløbet og deltagelsen i DfAM Green.

Sparet energi giver laver klimaaftryk

Ved at optimere designet og 3D-printe er der et stort potentiale for at opnå et betydeligt lavere klimaaftryk. Anlægget bruger CO2 til at generere varme, men med 3D-prints designfordele kan varmen udnyttes bedre, når gassen i varmepumpen skal fordeles.

- Med 3D-print kan vi designe et y-stykke og sætte to ejektorer ved siden af hinanden, så flowet bliver bedre ind i ejektorerne. Det giver et højere tryk både før og efter og vil generere mere varme, så man sparer energi fra andre energikilder til at lave fjernvarme. Dermed får du en bedre nyttevirkning på hele dit anlæg, forklarer Sigurd Vigen Pedersen, konsulent hos Teknologisk Institut.

Hvis man ser på bæredygtigheden, så kan den deles den i to. Først er der en materiale-del, som i dette projekt er en mindre del, fordi det er relativt få kilo materiale, men sparer, men energi-delen er derimod væsentlig.

Energibesparelsen på en enkelt komponent er omkring 1%. Det lyder måske ikke af meget, men det er faktisk en afgørende besparelse af energi. På en 2MW varmepumpe giver det en besparelse på 70.000 kWh per år svarende til 19.400 kg CO2 årligt.

For os er tryktab et spørgsmål om tab af energi og større klimaaftryk, og derfor er det altid interessant for os at optimere

- Kenneth B. Madsen, Advansor

Om DfAM Green

I løbet af det seneste halve år har Dansk AM Hub i samarbejde med partnerne Teknologisk Institut, Hexagon og Implement Consulting Group haft fire danske SMV’er tilknyttet et innovationsforløb med henblik på at styrke virksomhederne til i endnu højere grad at drage fordel af det bæredygtige, teknologiske, bærdygtige og forretningsmæssige potentiale inden for 3D-print. Forløbet har fået navnet Design for Additive Manufacturing  Green (eller DfAM Green) og fokuserer på at udbrede 3D-print til små- og mellemstore virksomheder samt at yde konkret støtte og hjælp til at arbejde med teknologien igennem design. Det konkrete mål for DfAM-forløbet er at re-designe deltagernes produkter eller komponenter, så de bliver mere bæredygtige og samtidig kan fremstilles med fx større styrke, mindre materialespild, ny og bedre funktionalitet eller on-demand.