3D-print gør skræddersyet sportsernæring mulig
Teknologisk Institut vil gøre sportsernæring mere personlig og tilpasse måltiderne til den enkeltes behov ved hjælp af 3D-print.
I projektet 3DPERFIT skal 3D-fødevareprint udvikle 3D-printede snacks, der sikrer, at atleter og fitness-folk får præcis den ernæring, de har brug for. Målet for projektet er at udvikle opskrifter, som kan tilpasses individuelle behov. Herefter skal mellemmåltiderne 3D-printes ‘on demand’ i bl.a. fitnesscentre og træningsfaciliteter.
– Vi har længe arbejdet med at specialfremstille fødevarer ved hjælp af 3D-print teknologi. Vi har tidligere udviklet løsninger til bl.a. personer med synkebesvær og ældre på plejehjem. Nu vil vi overføre konceptet til nye målgrupper. Sammen med samarbejdspartnere i Spanien identificerede vi fitness-entusiaster og atleter som relevante målgrupper, fortæller Eleonora Miquel Becker, centerprojektleder, ph.d fra Teknologisk Institut.
Skræddersyede snacks
Første step i projektet er at skemalægge atleternes behov og teste, hvilke typer af fødevarer vi kan anvende, når vi tænker i 3D-printede løsninger. Her ved vi allerede, at 3D-print af fødevarer er muligt, og at der er en stor efterspørgsel på den personlige ernæring, som vi skal i gang med at udvikle.
– I de tre år, som projektet varer, udvikler vi opskrifter, som kan tilpasses den enkelte. Slutproduktet er en prototype. Parallelt med den proces vil vi optimere hardwaren i 3D-printerne og udvikle ny software. Det interface, som forbrugerne møder ude i fitnesscentrene, optimerer vi også. Her kan vi fx ende med en app, som hjælper med at sammensætte den personlige ernæring, fortæller Eleonora Miquel Becker.
Når både prototype og software er på plads, gennemtester vi produktet, så vi sikrer, at fødevaren overholder krav til ernæring, holdbarhed, fødevaresikkerhed og andre lovmæssige krav, inden den ender ude hos forbrugerne.
Forbrugernes tilbagemeldinger er afgørende
Det sidste skridt bliver forhåbentlig at få produktet ud på markedet. Planen er først at lancere produktet i Danmark og i Spanien og herefter rulle det ud til resten af Europa.
– En af de største udfordringer for projektet er lanceringen. Altså om folk vælger det 3D-printede produkt fra, før de overhovedet har prøvet det, fordi det er så nyt, og det kommer ud af en printer, fortæller Eleonora Miquel Becker.
Lige nu er det uvist, præcis hvilken form for fødevare, som projektet ender med, men Eleonora Miquel Becker fortæller, at de forventer, at det bliver en form for proteinbar.
Projektet er støttet af Eurostars og forventes at tage lige under 3 år at udføre. Samarbejdspartnere i dette projekt er Teknologisk Institut, LinusPro Nutrition, Leitat og
Natural Machines.