3D-print hjalp iværksætter fra idé til færdigt produkt
Foto: Natural Greenwalls
Når man, som iværksætter, går med tanker om at udvikle et unikt produkt, kan 3D-print, også kaldet Additive Manufacturing, være en stor hjælp. Det erfarede Ulrich Grønning, da han gennem Teknologisk Institut fik printet en prototype af sit nye produkt, Natural Greenwalls.
Natural Greenwalls, som virksomheden i dag hedder, sælger plantevægge og mosvægge til virksomheder og private. Men da Ulrich Grønning fra Grønning Plantemiljø i 2013 skulle realisere sin idé om at fremstille en helt ny type vertikal plantevæg, manglede han en måde at visualisere sine tanker.
- Jeg vidste, hvilket slutprodukt jeg ville have - men ikke helt hvordan det skulle opbygges. Derfor skulle jeg finde nogen, der kunne hjælpe mig med at synliggøre mine tanker og få det omsat til en prototype, fortæller Ulrich Grønning.
Lad os hjælpe dig med 3D-print produktion
Han tog derfor kontakt til Teknologisk Institut med sin ide for at få en hjælpende hånd til udvikling af koncept og design. Instituttets specialister videreudviklede konceptet med et manuelt design, som senere blev omsat til en 3D-tegning. Ud fra tegningen kunne specialisterne 3D-printe de enkelte potter, som Ulrich Grønning løbende kunne tage med hjem og teste i praksis.
Stærkt udviklingsværktøj
- Efter at have udviklet konceptet og tegnet det mulige design lavede vi flere forskellige print undervejs, som vi løbende evaluerede sammen med kunden, så han kunne tage det endelige produkt med til producenten, fortæller daværende konsulent Thor Bramsen, som var ansvarlig for udviklingsopgaven på Teknoloigisk Institut. Han ser mange fordele ved 3D-print teknologien i sådanne udviklingsforløb.
- 3D-print er utrolig stærkt som redskab i produktudvikling, og det er en kæmpe fordel for kunden, at man ikke behøver den store tekniske indsigt for at byde ind med forslag til forbedringer.
Siden fik Ulrich Grønning stor succes med sine plantevægge, som både er blevet solgt i Norge, Sverige og Holland, og han er glad for, at han lod 3D-print teknologien hjælpe til i udviklingen af hans produkt.
Det var smart, fordi jeg kunne efterprøve funktionaliteten af de enkelte dele. Når man, som jeg, ikke er vant til at kigge på tegninger, så er det enormt praktisk at stå med noget i hånden, som man kan forholde sig til. En tegning kan man jo ikke efterprøve. Så jeg laver slet ikke noget uden 3D-print længere. Det har været et rigtig godt værktøj
- Ulrich Grønning, Natural Greenwalls
En global succes
I dag har Natural Greenwalls vind i sejlene. Over de seneste fire år er omsætningen i virksomheden mere end fordoblet, og Kolding-virksomhedens plantevægge vokser i hele verden. Væksten har bl.a. resulteret i en gazellepris fra dagbladet Børsen, fremgår det i 2021 af en artikel i JydskeVestkysten.
- Vi har ramt en tendens i markedet, hvor det grønne helt generelt bare fylder mere, fortæller nuværende direktør i Natural Greenwall, René Lund, til JydskeVestkysten og konkluderer:
- Vi har ramt en tendens i markedet, hvor det grønne helt generelt bare fylder mere.
På Teknologisk Institut, som deltog i udviklingen af de oprindelig modeller, råder man over otte forskellige 3D-printere, der håndterer en lang række materialer, blandt andet titanium, rustfrit stål, aluminium, standard nylon og metaldetekterbart nylon. Desuden er der mulighed for at efterbehandle de 3D-printede emner - fx med 3S som giver standard nylon en langt mere rengøringsvenlig overflade til brug i fx fødevareindustrien. Foruden produktudvikling laver Teknologisk Institut industriel serieproduktion med 3D-print, hvor de færdige emner leveres direkte til slutbrugeren.