3D-print materiale- og procesudvikling - Få hjælp fra vores specialister
Siden introduktionen af 3D-print i slut 80’erne er antallet af 3D-printteknologier steget støt - og sammen med dem antallet af tilgængelige materialer.
Flere og flere materialer til 3D-print er gennem tiden blevet let tilgængelige. Men i takt med at 3D-print som produktionsmetode bliver mere og mere udbredt, opstår der hele tiden nye krav til specialudviklede materialer.
Hos Teknologisk Institut har vi mere end 30 års erfaring i at arbejde med 3D-print materialer. Desuden har vi en komplet produktionslinje til industriel fremstilling med 3D-print samt certificerede laboratorier til materialekarakterisering inden for såvel polymerer som metal. Vi står således klar til at hjælpe dig, uanset hvad du måtte have af materiale-relaterede udfordringer inden for 3D-print.
Materialeindkøring eller materialeudvikling
Trods mere end 30 år på bagen betragtes 3D-print stadig som en forholdsvis ung teknologi sammenlignet med traditionel fremstilling. Derfor er flere af de materialer, som ingeniører er vant til bruge i dagligdagen, endnu ikke hyldevarer inden for 3D-print.
Hvis du står med et ønske om at 3D-printe i et specielt materiale - eller hvis du ønsker at opnå specielle materialeegenskaber efter print - så kan vi hjælpe med både materialeindkøring og materialeudvikling.
Mange materialer kan måske leveres i en form, der er egnet til 3D-print. Men for at kunne producere i disse materialer er det nødvendigt at udvikle egnede printerindstillinger for den ønskede type 3D-printer. På Teknologisk Institut har vi stor erfaring med sådanne materialeindkøringsprojekter, og vi hjælper gerne med at gøre lige præcist dit drømmemateriale printbart.
Nogle gange står virksomheder med et ønske til bestemte materialeegenskaber - med uden adgang til et materiale, der opfylder disse egenskaber. Her er det nødvendigt at træde et skridt længere tilbage. Fx har vi tidligere mødt et ønske fra fødevareprocesindustrien om at kunne printe i et materiale, der både er metal- og røntgendetekterbart samt visuelt detekterbart. Her kørte Teknologisk Institut et udviklingsprojekt, som resulterede i udviklingen af materialer, der opfylder alle disse krav. I dag kan vi derfor tilbyde 3D-print i de egenudviklede materialer MDP og Blue DP, som begge er godkendt til fødevarekontakt.
Upcycling af plastpulver giver grønnere produktion
Efter flere måneders arbejde og grundig test har Teknologisk Institut kunnet halvere brugen af nyt plastik i 3D-printprocessen på alle plastprintere. Det er et væsentligt skridt i arbejdet med at dokumentere at 3D-print er en grøn teknologi.
Hver gang en byggeplatform med plastikparter produceres i 3D-printeren, er der flere kilo overskydende plast, som kan genanvendes til det efterfølgende byggejob. Tidligere har Teknologisk Institut haft en fordeling af 50 procent genanvendt plastik fra et tidligere printjob samt 50 procent ny plastik til 3D-print af plastikkomponenter. Men efter en grundig gennemarbejdning og længere tid med test og undersøgelser er det nu blevet muligt at mindske anvendelsen af nyt plastik i printprocessen yderligere.
Det vi er kommet frem til er, at vi i stedet kan nøjes med at fylde 25 procent nyt plastpulver på printeren, mens de resterende 75 procent er vores eget genanvendte pulver. Det betyder, at vi har halveret brugen af nyt pulver, vi anvender
- Ellen Hedegaard, Teknologisk Institut
Selvom mængden af genanvendt plastik øges, vil det ikke have betydning for hverken printprocessen eller emnernes kvalitet: Printprocessen vil stadig foregå i et lukket loop, der udelukket består af Teknologisk Instituts eget kvalitetssikrede pulver, ligesom emnernes kvalitet fortsat vil have samme høje standard.