3D-print skaber mere holdbar fugefræser med bæredygtighedspotetiale

Morten Lisberg Jørgensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 17 62.

Fugefræserstift i metal

3D-print skaber mere holdbar fugefræser med bæredygtighedspotetiale

Norse er en dansk virksomhed, der producerer værktøj og beskyttelsesudstyr til en bred vifte af industrier, og man har fået hjælp af Teknologisk Instituts 3D-print specialister til at udvikle et nyt værktøj. 

Norse producerer blandt andet såkaldte fugefræsere, et værktøj der bruges til at file fugerne ud af murværk. Den del, der kommer i kontakt med fugerne kaldes en stift. Stiften opslides let og kræver dermed hyppig udskiftning.

Med visionen om at skabe en mere holdbar og bæredygtig stift, besluttede Norse at deltage i designoptimeringsforløbet DfAM Green (Design for Additive Manufacturing), som Dansk AM Hub står bag. Teamet blev koblet sammen med Teknologisk Institut, som har stor ekspertise inden for 3D-print, og man indledte et samarbejde.

Nytænkning af materiale og form

Specialisterne fra Teknologisk Institut besluttede sig for at benytte forskellige materialer til den nye og forbedrede enhed. De valgte en blanding af tungstenscarabid og knivstål, 440C. Begge materialer har høj hårdhed og høj temperaturresistens. 

Formen på stiften er også ændret. Den er gået fra at have 1 til 4 såkaldte tænder. Den er også blevet hul og har fået huller, der muliggør lettere afkøling og mindre materialeforbrug i produktionen. Knivene - de dele, der faktisk skærer i fugen - er blevet formet, så de nu roterer en smule, hvilket skal hjælpe med at fjerne spåner. 

3D-printformatet giver os mulighed for at lege med geometrien på en måde, der ikke ville være mulig i traditionel fremstilling

- Morten Clemmensen, Norse

Et holdbart og bæredygtigt design 

Efter at have gennemgået designprocessen er materialeforbruget formindsket med 29%, og stiften har fået en ny, mere effektiv form, der giver bedre køling og hjælper med at skubbe materiale væk fra knivene. 

- Gennem dette projekt har vi fået ny viden. Vi har produceret en part, prøvet den af og konkluderet, at den faktisk er meget holdbar. Knivene skal dog blive skarpere, før enheden er fuldt anvendelig i industrien. Så det næste skridt er at finde en løsning, hvor vi kan gøre knivene endnu skarpere og holde fast i den nyfundne holdbarhed og materialebesparelse, siger Morten Clemmensen, projektleder hos Norse.

Om DfAM Green 

I løbet af det seneste halve år har Dansk AM Hub i samarbejde med partnerne Teknologisk Institut, Hexagon og Implement Consulting Group haft fire danske SMV’er tilknyttet et innovationsforløb med henblik på at styrke virksomhederne til i endnu højere grad at drage fordel af det bæredygtige, teknologiske, bærdygtige og forretningsmæssige potentiale inden for 3D-print. Forløbet har fået navnet Design for Additive Manufacturing  Green (eller DfAM Green) og fokuserer på at udbrede 3D-print til små- og mellemstore virksomheder samt at yde konkret støtte og hjælp til at arbejde med teknologien igennem design. Det konkrete mål for DfAM-forløbet er at re-designe deltagernes produkter eller komponenter, så de bliver mere bæredygtige og samtidig kan fremstilles med fx større styrke, mindre materialespild, ny og bedre funktionalitet eller on-demand.