Robotskeletter giver ekstra kræfter i produktionen
Tunge løft og ensidigt gentaget arbejde er en udfordring i mange produktionsvirksomheder. Mens at automatisering ikke kan løse den alene, spås såkaldte exoskeletter en lys fremtid som et supplement til robotløsninger.
Et ekstra sæt muskler, man kan montere udenpå tøjet. Sådan kan man beskrive exoskeletter, der blandt andet kan afhjælpe svære arbejdsfunktioner i industrivirksomheder.
Jacob Kortbek, der er souschef hos Teknologisk Institut, fortæller, at der allerede findes etablerede producenter af de mekaniske skeletter, og at de fås i mange forskellige varianter.
- De bliver blandt andet brugt i bilindustrien i udlandet, men vi mangler at se danske virksomheder tage teknologien til sig, siger han.
Potentiale til at supplere robotteknologi
Exoskeletter bliver spået et stort potentiale, fordi der stadig er meget manuel arbejdskraft ude i industrien, som indebærer tungt og nedslidende arbejde.
- Bølgen af robotteknologi og automation er motiveret af at erstatte nogle af de manuelle processer – dels fordi man vil gøre det mere produktivt, men også for at skåne medarbejderne fra ensidige, gentagne løft – og her skal exoskeletter opfylde nogle af de samme behov, som robotteknologi gør i dag, siger Jacob Kortbek og tilføjer:
- Teknologien er et stærkt supplement til andre robotløsninger, hvor der en høj grad af variation i den funktion, der skal udføres, og hvor det derfor kan være vanskeligt at automatisere med en industrirobot eller en logistikrobot.
Færre løft og et bedre arbejdsmiljø
Manuelle processer og hårdt, nedslidende arbejde er noget, som Lars Jensen, der er fabrikschef hos DOTs fabrik i Vildbjerg, kan nikke genkendende til blandt sine medarbejdere.
Fabrikken varmforzinker – som er en slags korrisionsbeskyttelse – stål-emner og konstruktioner. Her er udfordringen, at kundernes stålkonstruktioner skal hænges op og tages ned fra stativer.
- Stålkonstruktionerne kan veje alt fra 100 gram til flere ton. Til de helt tunge konstruktioner bruger vi selvfølgelig en truck, men varerne skal stadig håndteres manuelt på den ene eller den anden måde. Og det kræver hårdt fysisk arbejde, siger Lars Jensen.
Det var til Teknologisk Instituts åbent hus-arrangement ROBOTBRAG, hvor et exoskelet blev demonstreret, at han fik øjnene op for teknologien. Hans fabrik er derfor begyndt at kigge nærmere på de kropsbårne robotter.
- Stort set alt vores arbejde er manuelt. Hvis mine medarbejdere kan få en hverdag, hvor de ikke skal lave voldsomme løft flere gange om dagen, og det kan være med til at forbedre arbejdsmiljøet, så er det bestemt et område, der skal kigges på, tilføjer han.