Innobooster til virksomhed bag ny cobot-opfindelse: "Det gør, at vi kan overleve"
Folketinget har tilført 350 millioner kroner ekstra til Innovationsfondens Innobooster-program for at holde hånden under innovative og vidensbaserede arbejdspladser. Zensi Robotics er en af de virksomheder, som allerede har fået gavn af ordningen.
Jens Cortsen fik en god idé.
Hvad nu, hvis man kunne udvikle et prisbilligt sensorsystem, som var så intelligent, at det kunne fornemme, om en robot var i nærheden af et menneske – og så automatisk stoppe et splitsekund før, den rammer?
Man vil dermed kunne tage et vigtigt skridt i retning af at gøre selv store industrirobotter 'kollaborative' – altså i stand til at arbejde tæt og sikkert sammen med mennesker uden dyre og pladskrævende sikkerhedshegn.
Idéen var så god, at han sammen med tre andre partnere etablerede virksomheden Zensi Robotics, som nu er godt på vej mod første prototype - bl.a. med hjælp fra en Innobooster-investering fra Innovationsfonden.
- Rejsen fra idé til et produkt, som er modent nok til at interessere investorer, er svær. Innobooster'en har givet vores virksomhed økonomisk rygstøtte på et afgørende tidspunkt. Den gør, at vi kan overleve som virksomhed, siger CEO Jens Cortsen fra Zensi Robotics.
Hvordan simulerer man hud?
Zensi Robotics henter via Innobooster-projektet ekspertise ind fra Robot Nordic, Kolding Designskole, Budde Schou, GP Elektronik og Teknologisk Institut. Sidstnævnte har hjulpet Zensi Robotics med kravspecifikation og udvikling af nogle testværktøjer, som kan være med til at sætte to streger under sikkerheden i det nye produkt.
- Teknologisk Institut har viden og erfaring inden for robotsikkerhedsområdet, som er uundværlig for os. Deres specialister hjælper os med at sætte det lange lys på i udviklingsprocessen, så vi kan træffe designvalg, som gør løsningen mere sikker, siger Jens Cortsen.
Hvordan kan man så teste, at en robot beklædt med et avanceret sensorsystem er sikker? Teknologisk Institut har i deres Cobot Lab mulighed for at teste forskellige robotløsninger.
- Vi har udviklet et setup, hvor vi kan teste sensorsystemet på en kunstig hånd, der opfører sig på samme måde som et menneskes. Resultaterne kan så bruges til at genskabe, hvorledes sensorsystemet reagerer på menneskelig tilstedeværelse, siger seniorspecialist Morten Kühnrich fra Teknologisk Institut.
Robotvirksomheder kan søge
Zensi Robotics er ikke den eneste robotvirksomhed, som har fået støtte gennem en Innobooster – og formentlig heller ikke den sidste.
Regeringen og Folketingets partier er blevet enige om et ekstraordinært løft af Innovationsfondens budget på 350 millioner kroner, som skal bidrage til, at innovationsprojekter og vidensarbejdspladser ikke går tabt blandt landets små og mellemstore virksomheder og iværksættere i den nuværende krisesituation. Det skriver Innovationsfonden i en pressemeddelelse.
- Vi er meget bevidste om, at der er mange ellers lovende vidensbaserede virksomheder, startups og iværksættere i hele Danmark, som står i en meget alvorlig situation lige nu. Indtjeningen er måske væk, og likviditeten kan være presset til det yderste. Derfor gør vi, hvad vi kan for at få ekstra midler ud hurtigst muligt, så vi kan bidrage til at holde liv i de mest lovende af de vigtige vidensvirksomheder og iværksættere, siger Anne-Marie Levy Rasmussen, direktør for Innovationsfonden.