Et styresystem vokser sig stort: ROS er mange steder
Det åbne styresystem til robotter Robotic Operating System – bedre kendt som ROS – har gjort et stort indtryk på robotverden de seneste år.
Systemet samler nemlig branchen i et styresystem, der gør det mere tilgængeligt at integrere nye løsninger og forbedre robottens ydeevne hurtigere.
- Fordelen ved ROS er de værktøjer, det stiller til rådighed til at hente, bygge og skrive kode på tværs af flere robotter. Alt er open source og det vil sige, at kildekoden er tilgængelig, hvis man får brug for den, fortæller konsulent hos Teknologisk Institut Tsampikos Kounalakis om ROS.
Nogle store robotvirksomheder og mange universiteter har allerede taget systemet til sig, men der er stadig nogle, der endnu ikke kender til mulighederne ved at anvende ROS. Ydermere har ROS udviklet sig. Derfor afholdt Teknologisk Institut og Aalborg Universitet i regi af RoboCluster et "ROS MeetUp" den 11. september 2020. Temaet var fremskridt inden for ROS2 og effektiv udvikling og integration af robotløsninger i industrien.
Bartolomé Jimenez Vera, robotingeniør fra MiR, Niels Jul Jacobsen, administrerende direktør for Capra Robotics og Andrzej Wasowski og Henrik Larsen fra IT-Universitetet i København, gav hver deres keynotes om, hvordan ROS ændrer branchen i dag.
- ROS har i de seneste ti år ændret meget af udviklingen inden for robotverden. I dag er det utænkeligt, at der ikke følger en ROS-driver med til nye robotter eller sensorer. Noget, der gør det ret let at integrere nye løsninger, fortæller Niels Jul Jacobsen, der var keynote til ROS MeetUp, og fortsætter:
- Med det nye ROS2 system - der har været under udvikling i de seneste fem år - tager man endnu et skridt, og gør brugen af ROS mere industrielt venligt ved nu at have fokus på en mere sikker og tidstro kommunikation imellem de enkelte ROS-enheder.
Ikke kun for de få
Både Evangelos Boukas, som er lektor ved Danmarks Tekniske Universitet, DTU, og adjunkt hos Aalborg Universitet Karl Damkjær Hansen var også med til at arrangere ROS MeetUp.
Karl Damkjær Hensen fortæller, at ROS har været med til at samle universiteterne under et styresystem.
- Jeg synes, at ROS er ved at blive voksen. I mange år har ROS løst et virkeligt stort problem, nemlig at hvert universitet udviklede deres egen robotsoftware. Det gjorde det svært at samarbejde på tværs af universiteter og tidskrævende at gentage og validere resultater fra andre forskere. Det har ROS løst ved at opbygge et økosystem omkring softwaren og gøre den modulopdelt, så det er let at dele kode med andre, fortæller Karl Damkjær Hansen.
Det er dog ikke kun universiteterne, der har høstet glæden ved ROS. De seneste år er styresystemet også kommet længere ud i industrien.
- Det har hovedsageligt været universiteterne, der har nydt godt af ROS. Men over de seneste år er der kommet en bedre struktur på udviklingen af kernemodulerne i ROS, så produktionskvaliteten er så høj nu, at det kan bruges i kommercielle robotter. Initiativer som blandt andre ROS-Industrial er med til at drive den udvikling frem. Nu er ROS2 også ved at blive populær, og det er næste skridt mod et "professionelt" framework, som kan benyttes både i industrien og i forskningen, fortæller Karl Damkjær Hansen.