Inden du starter dit cobot-eventyr: Her er tre overraskelser, du kan undgå
Kender du fortællingen om den næste generation af robotter - de samarbejdende cobots?
De er menneskets ufarlige robotkollega, der kan arbejde sikkert side om side med mennesker i produktionshallerne.
Men ligesom i alle andre fortællinger kan der være faldgruber.
For hvordan undgår man som virksomhed faldgruberne undervejs og kommer godt i gang med cobots?
Der er en række overraskelser baseret på erfaringer fra virksomhederne selv, som man med fordel bør være opmærksom på, før man går i gang med sit cobot-eventyr.
Overraskelse #1
En cobot garanterer ikke et sikkert setup
En overraskelse, som mange virksomheder støder ind i, når de skal implementere en kollaborativ robot, er, at brugen af en robot-arm ikke garanterer en sikker løsning i sig selv.
For selvom en cobot i sig selv er sikker, kan billedet hurtigt ændre sig, hvis der sættes en skruemaskine eller en vinkelsliber for enden af den.
- Man skal tænke sikkerheden ind hele vejen rundt. Det er ikke bare cobot-armen, der skal være sikker. Det er også det værktøj, man sætter på den. Og de emner, man håndterer med den. Og de omgivelser, den skal arbejde i, fortæller Søren Peter Johansen, der er faglig leder på Teknologisk Institut, og fortsætter:
- Derfor er det en god idé at tage fat i nogen, som har prøvet det før og ved, hvilke udfordringer der kan være i processen med at implementere en cobot.
Overraskelse #2
En stabil løsning tager tid
Ting tager tid, og det samme gør en cobot-løsning – i hvert fald hvis løsningen skal være effektiv, fleksibel og sikker.
Mange virksomheder kan gå hen og blive overrasket over, at det kan tage lang tid at komme i mål med en cobot-løsning. De støder på nogle udfordringer, som de ikke lige havde set komme fra starten.
- Man skal identificere de største problemer, som man risikerer at støde ind i, og så skal man tage dem helt fra starten af. Man kan komme dem i forkøbet ved at udføre små pilotprojekter, hvor man får undersøgt, hvad teknologien kan, og om den passer ind i virksomhedens processer og arbejdsgange, foreslår Søren Peter Johansen.
Hvis man som virksomhed springer ud i implementeringen af en cobot-løsning uden at have afdækket mulige risici, kan man risikere at stå med en løsning, som kører for langsomt, ustabilt, eller som er for usikker.
Overraskelse #3
Indføring af cobots kræver viden
En tredje overraskelse, som mange virksomheder møder, når de vil implementere en cobot-løsning, er, at der ikke bare er tale om en plug-and-play-løsning.
- Mange virksomheder mærker, at de løber ind i en videnbarriere. Her er det en god idé at efteruddanne medarbejdere, så de kender alt det, der skal til for at få en cobot til at køre perfekt. Man skal altså inddrage medarbejderne fra starten af, fortæller Søren Peter Johansen.
Men selvom der er nogle overraskelser og mulige barrierer ved implementeringen af cobots, så er der bestemt også mange gevinster ved at have en kollaborativ robot i sin produktion.
Gevinsterne tæller typisk hurtig implementering, pladsbesparelse i produktionen, øget produktivitet og at være fri for store, dyre sikkerhedsafskærmninger.
Men det er ikke de eneste gevinster.
- Der er et stort potentiale ude hos virksomhederne for cobots, hvis de får dem tænkt ind, så de kan stå og arbejde tæt sammen med medarbejderne. Cobots kan nemlig tage en del af de 'trælse' delprocesser, som er med til at nedslide medarbejderne og gøre dem trætte af deres arbejde, slår faglig leder Søren Peter Johansen fast.
Kom videre eller i gang med kollaborative robotter
Skal du have hjælp til at komme videre eller i gang med cobots? Teknologisk Institut tilbyder uvildig sparring og hands-on erfaring med forskellige kollaborative robotteknologier - inden I investerer for mange penge og for meget tid. Læs mere om vores cobot-pilot-ydelse her.
Ønsker du at vide mere om kurser om cobots, så kontakt seniorprojektleder Steen Harder Ulrichsen eller kig nærmere selv:
Ovenstående artikel er udarbejdet i regi af projektet Cobot Knowledge Lab, som er finansieret af Industriens Fond.