Robotten Spot som supplerende førerhund for blinde
Teknologisk Institut og Københavns Universitet er i gang med at undersøge, hvordan robotten Spot kan hjælpe blinde og svagsynede i de situationer, hvor de pelsede førerhunde kommer til kort.
På helt afgørende områder har robotteknologien gjort livet lettere for mange mennesker.
Rundt omkring i produktionshallerne i Danmark står der robotter, der laver alt det arbejde, som vi mennesker enten ikke kan holde til at lave, keder os af at lave, eller som vi skal have hjælp til.
Flere og flere af de robotter bliver kaldt samarbejdende robotter, kollaborative robotter eller cobots – kær robot har mange navne. Disse robotter har nemlig indbyggede sikkerhedsfeatures, som gør dem i stand til at samarbejde i tæt kontakt med mennesker.
Men virkeligheden er, at de fleste af disse potentielle cobots arbejder på egen hånd uden større menneskelig interaktion.
Det er dog langt fra tilfældet i et nyt samarbejde mellem Teknologisk Institut, projektet BlindTech på Københavns Universitet, der undersøger, hvilke teknologier blinde kan bruge i deres hverdag, og IBOS – Instituttet for Blinde og Svagsynede.
I det nye samarbejde er robotspecialister og forskere gået sammen om at undersøge potentialet for den terrængående, firbenede robot Spot som en form for førerhund for blinde og svagsynede mennesker.
SE OGSÅ: Mennesket bedste ven? (21 SØNDAG på DR1, 29 minutter inde i udsendelsen)
- Med det her samarbejde kommer vi ind til kernen af den sande kollaborative robot. Spot kommer helt tæt på den blinde og danner et samarbejde med personen, som vedkommende er afhængig af, fortæller Jonas Bæch, der er konsulent ved Teknologisk Institut.
Et supplement til – og ikke en erstatning af – den pelsede førerhund
Med Spots avancerede sensorer og software rummer robotten teknologiske muligheder, der gør den oplagt som en form for supplerende guidehund for blinde og svagsynede.
- Spot er mere fleksibel og terrængående, end man har set før hos en robot. Vi kan gå over objekter, uden om dem og gå steder, hvor vi ikke har kunnet før. Spot har mere fleksibilitet i forhold til at dreje rundt om sig selv og navigere tæt rundt om objekter. Med andre mobile robotter skal vi dreje robotten 90 grader og så køre frem. Men med Spot kan vi gå i alle retninger, siger Jonas Bæch fra Teknologisk Institut.
Teknologisk Institut og Københavns Universitet har allerede afprøvet Spot sammen med blandt andre Tina Jellesen Nielsen, som har været blind hele sit liv.
- Der er scenarier, hvor det kan være svært at bruge en førerhund, og hvor man typisk ville ty til at benytte sig af en ledsager, fordi man ikke er vant til at færdes der. Det er for eksempel på sygehuset, på banegården eller i et storcenter. Men hvis man i stedet for kunne bruge Spot, så ville det da være meget fint, fortæller Tina Jellesen Nielsen, der har haft førerhund i 22 år.
- Selvfølgelig kan Spot på ingen måde erstatte min førerhund. Men den kunne være et godt supplement, fortæller hun.
Og det er netop også det, som Brian Lystgaard Due, lektor i kommunikation ved Københavns Universitet og projektleder for BlindTech, vurderer.
- Vi er ikke interesseret i at undersøge, hvordan og om Spot kan erstatte en førerhund, men mere om den kan komplimentere og hjælpe den blinde på andre måder. For eksempel vil Spot kunne give en ekstra information og have en ekstra viden, som førerhunden ikke kan give eller har, fortæller han.
Tillid til en (robot)hund
For at en blind eller svagsynet kan lade sig føre af en robot som Spot, skal der være en form for tillid til, at teknologien kan navigere rigtigt og sikkert rundt.
- Tillid er et meget centralt element, men ikke en objektiv størrelse. Mennesket har mange grader af tillid. Man har for eksempel mere tillid til en ven, der skal guide én rundt, end man har til et barn, fortæller Brian Lystgaard Due og fortsætter:
- De fleste blinde har allerede meget tillid til en lang række teknologier i hverdagen og ville også på sigt få tillid til en robot som Spot.
Og hvordan gik tillidsprøven mellem Spot og Tina Jellesen Nielsen? Var det muligt for hende at have tillid til, at en robot kunne guide hende uden om forhindringer og et bestemt sted hen?
I første omgang blev det afprøvet med en operatør, der styrede Spot, mens Tina Jellesen Nielsen lod sig føre.
- Jeg havde slet ikke troet, at den ville være sådan at gå efter. Den er egentlig ikke nær så skræmmende, som jeg egentlig havde frygtet. Det føles lidt mere maskinelt, men jeg synes faktisk, at den er meget mere blød i sine bevægelser, end jeg havde regnet med, fortæller Tina Jellesen Nielsen efter hun har gået en tur med Spot for første gang.
- Det er ikke noget, som jeg er bange for – overhovedet. Jeg synes, det har været positivt, og jeg er faktisk imponeret over, hvor let det er at følge robotten.