Mirit Glas knuser cobot-koden med simulering
En glasproduktionsvirksomhed kastede sig ud i en cobot-implementering og deler nu sine erfaringer med andre virksomheder – særligt om ét hjælpeværktøj, der viste sig at få stor betydning for succes.
Beskyttelsesglas, belysningsglas, blyglas, borosilikatglas, buet glas. Glas findes i utallige afskygninger, og Mirit Glas producerer de fleste.
Med en stor variation af produkter passede en af de mere fleksible cobots bedst til virksomheden, som nu fortæller, hvad de har lært af at tilføje en mekanisk kollega til den 15-mand store medarbejderstab.
- Vi har lært, at når først robotten kører, så laver vi et mere ensartet produkt. Vi har selvfølgelig også lært, at det kræver noget at få en robot ind i produktionen, siger Keld Lauridsen, som er produktionschef hos Mirit Glas.
Hvad det kræver, vender vi tilbage til.
Lad os starte med at spole tilbage til begyndelsen.
Cobot-udfordringer og -frugter
Mirit Glas er en virksomhed i Skrydstrup ved Vojens, som producerer specialglas til blandt andet medico-, offshore- og fødevareindustrien. Helt fra prototype til 10.000 stykker glas ad gangen.
I 2016 investerede de i deres første kollaborative robotarm. Tanken var, at den skulle fjerne ensidigt, gentagende arbejde og samtidig gøre dem i stand til at sige ja til en større ordremængde.
- Da vi fik robotten ind, havde vi nok forventet, at det var nemmere at programmere den, end det egentlig var, fortæller Keld Lauridsen, som derfor fik sendt sine produktionsfolk på kursus.
Efter den indledende, stejle læringskurve, begyndte virksomheden hurtigt at høste cobot-frugterne.
- Førhen når vi skulle slibe glaskanterne, så stod man manuelt og havde mange bevægelser med håndleddene, hvilket var rigtig hårdt for hænderne. Den opgave er nu flyttet over til robotten, siger Keld Lauridsen.
Simulering sparer sekunder
Mirit Glas og deres medarbejdere vil nu gerne have robotten til at overtage endnu flere opgaver i produktionen, da den på nuværende tidspunkt kun er i gang 10 procent af tiden.
Og her er simulering blevet et afgørende værktøj.
- Ved at have 3D-simulering ind over, så har vi flere muligheder for at prøve flere forskellige opstillinger, inden vi begynder at bolte ting fast i gulvet, siger Keld Lauridsen fra Mirit Glas.
- Flere og flere virksomheder får øjnene op for, at de kan bruge cobots i deres produktion – og til flere og flere forskellige ting. Men det er svært at vide uden at prøve det eller simulere det. Derfor bliver simulering rigtig interessant for virksomheder i fremtiden, siger Søren Peter Johansen, der er faglig leder hos Teknologisk Institut.
Teknologisk Institut leder projektet Cobot Knowledge Lab, som er støttet af Industriens Fond – og igennem dette projekt har Mirit Glas fået sparring fra Mohsin Raza, der er videnskabelig assistent hos Syddansk Universitets Institut for Teknologi og Innovation i Sønderborg.
Mohsin Raza har designet en digital tvilling af Mirit Glas' glasslibningsproces, som har givet flere fordele – blandt andet at Mirit Glas nu sparer fem sekunder hver gang, at robotten håndterer et stykke glas.
- I simuleringen opdagede vi, at robotten lavede nogle overflødige bevægelser, som vi havde været blinde for i produktionen, siger Keld Lauridsen fra Mirit Glas.
Fuldblodssimulering vs. grovkornssimulering
Men er det ikke dyrt at designe en simulering, tænker den prisbevidste virksomhed måske.
Jo, det kan det være, er svaret fra Mohsin Raza.
- At designe en fuldblodssimulering med samtlige komponenter med præcise dimensioner kan være en dyr affære, men man kan starte med en mere 'grovkornet' simulering til at hjælpe idé- og beslutningsprocessen med alle involverede - fra fabriksgulvet til chefkontoret, siger han.
Simulering har i hvert fald spillet en afgørende, positiv rolle hos Mirit Glas, og robotdebuten har givet glasvirksomheden smag på mere.
- Jeg vil absolut anbefale, at hvis man som virksomhed kan se muligheden for at bruge en robot, så skal man investere i det. Det bliver fremtiden, og vi er også klar til mere, konkluderer Keld Lauridsen fra Mirit Glas.
Fire ting som simulering kan være god til...
- Finde flere anvendelsesmuligheder for ens cobot
- Optimering af procestid
- Sikre optimal udnyttelse af plads
- Vurdering af sikkerhed
Kom videre eller i gang med kollaborative robotter
Teknologisk Institut tilbyder uvildig rådgivning og konkret konceptafprøvning med forskellige kollaborative robotteknologier - inden I investerer for mange penge og for meget tid.
Ønsker du at vide mere om kurser om cobots, så kontakt seniorprojektleder Steen Harder Ulrichsen eller kig nærmere selv: