Nye robotter skal være sikre for mennesker: Nyt digitalt værktøj hjælper virksomheder på vej
Det europæiske samarbejde COVR har udviklet en gratis, digital værktøjskasse, som giver hurtig adgang til alt, hvad man behøver at vide, når man ønsker en sikker, kollaborativ robot.
Den nye generation af robotter begynder at arbejde tættere og tættere sammen med mennesker. Det gør manuelt arbejde mindre kedeligt og mere interessant – og pynter på virksomhedernes bundlinje.
Det sætter imidlertid også større krav til viden om sikkerhed, da de mekaniske medarbejdere – robotterne – ikke længere gemmer sig bag et hegn.
Derfor har det europæiske samarbejde COVR - med Teknologisk Institut, Italiens nationale forskningsråd, Fraunhofer IFF, Roessingh Research & Development og CEA - udviklet en gratis, digital værktøjskasse, som giver hurtig adgang til alt, hvad man behøver at vide, når man ønsker en sikker, kollaborativ robot – en cobot.
- Vi forsøger at fjerne en af de barrierer, som kan sænke hastigheden for udbredelsen af robotter: At virksomheder ikke ved, hvor de skal få adgang til hjælp og information om sikkerhed, siger Aske Bach Lassen, som er projektleder for COVR-projektet hos Teknologisk Institut.
Safearoundrobots.com – som er navnet på den nye digitale tjeneste – hjælper virksomheder mod en sikker cobotinstallation. Man kan finde inspiration fra andre, der også har anskaffet sig en cobot, vejledning i, hvordan man laver en risikovurdering og finde relevante standarder og protokoller.
- COVR Toolkit har givet mig en forståelse for robotsikkerhed, og hvordan jeg bedst implementerer en sikker cobot. Det har givet mig en ekspertise, som jeg ikke har fundet andre steder i cobot-miljøet, siger Kim Gungaard, der er automation supporter hos det globale biovidenskabsselskab Chr. Hansen og bruger af hjemmesiden.
Hjemmesiden fungerer som en meget udførlig og detaljeret instruktionsbog, hvor hvert trin mod en mere sikker robot er beskrevet.
- Toolkittet kan hjælpe uanset, hvilket vidensniveau du kommer med. For begynderen giver det rådgivning til sikker robotprogrammering, og hvordan man laver en risikovurdering, mens eksperten vil kunne finde viden om valideringsprotokoller, seneste publikationer om sikkerhed og en oversigt over avanceret måleudstyr, der kan bruges til at teste din robots sikkerhed, fortæller Aske Bach Lassen.
Hjælpen er en nødvendighed
Alle de europæiske partnere i COVR har siden 2018 arbejdet for at gøre vejen til sikrere robotter kortere og mere håndterbar.
Safearoundrobots.com vil hjælpe dig med opsætningen af dine cobots og sikkerheden inden for produktionsområdet, sundhedsvæsenet og landbruget, og hjælpen er meget tiltrængt.
- Cobot-industrien har i over et årti bedt om dybere vejledning og praktiske eksempler. Med hjælp fra safearoundrobots.com håber jeg at se flere kollaborative robotter installeret ved hjælp af effektiv og grundig risikovurdering, siger Lasse Kieffer, der er formand for National Robot Standardization Committee S-850, og fortsætter:
- Det kan være svært at identificere, hvilke direktiver og standarder der er relevante for en specifik kollaborativ robotapplikation. Med et par enkle klik guider dette værktøj dig til de relevante dokumenter.
Hvad er COVR?
COVR er et europæisk samarbejde med særligt fokus på validering af robotsikkerhed – altså hvordan man tester/måler/dokumenterer, at ens robotløsning lever op til eksisterende krav.
Målet er at danne et overblik over problemstillingerne ude i industrien: Hvilke udfordringer bliver der arbejdet med, og hvor er der huller i lovgivningen?
Det skal alt sammen bidrage til at udarbejde enklere og fælles godkendelsesmetoder, så virksomheder på tværs af Europa hurtigere kan udvikle, producere og installere sikre robotløsninger, og ikke mindst leve op til de samme sikkerhedsmæssige retningslinjer.
COVR-konsortiet ledes af Teknologisk Institut og består yderligere af italienske National Research Council, tyske Fraunhofer IFF, franske Alternative Energies and Atomic Energy Commission og hollandske Roessingh Research and Development. Projektet er finansieret af EU.