Robot skal fjerne flaskehals for central aktør i produktion af COVID-vacciner

Karsten Thornø Ahrentsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 39.

-

Robot skal fjerne flaskehals for central aktør i produktion af COVID-vacciner

Virksomheden Eilersen, der leverer måleudstyr til blandt andre COVID 19-vaccineproducenterne, har travlt. Derfor ønsker de at automatisere en flaskehals i produktionen, men hvordan knækker man automationskoden? Et MADE Demonstrationsprojekt sammen med Teknologisk Institut blev startskuddet.


Når pharma-producenterne Pfizer, BioNTech og Moderna producerer deres COVID-vacciner, er det med dansk vejeteknologi i en central hovedrolle. Teknologien er udviklet af den danske virksomhed Eilersen Electric A/S fra Kokkedal, som nu har fået så travlt, at man ønsker at automatisere en flaskehalsproces i produktionen.

Virksomheden trådte derfor ind i et MADE Demonstrationsprojekt for sammen med Teknologisk Institut at få afprøvet et robotkoncept.

- Vi vidste godt, at det ville være en fordel at automatisere den her proces, men vi har været lidt i tvivl om, hvordan det skulle lade sig gøre, og om det kunne lade sig gøre, fortæller Frederik Juul Eilersen, som er CEO hos Eilersen.
 

Det bedste ved det her er, at vi fik noget ‘know-how’ til at komme i gang med at teste det af. Ellers var vi ikke kommet i gang med det, siger Frederik Juul Eilersen, CEO hos Eilersen Electric A/S

Manuel proces giver forøget leveringstid

For dem, der ikke lige har digitale vejeceller og kapacitiv måling som en del af ordforrådet, kan man kort sagt sige, at Eilersen producerer vejesystemer, som kan måle en kraft eller en vægt meget præcist og pålideligt. Det kan være alt lige fra ingredienser i en vaccine til pakker på et bånd.

Eilersens kunder befinder sig i over 90 forskellige lande inden for alt fra logistik til offshore, food og pharma - og virksomheden adskiller sig fra de fleste af sine konkurrenter ved at levere digitale vejeceller med en patenteret, kapacitiv teknologi.

En bestemt type af Eilersens vejeceller skal igennem en hjørnekalibrering, før vejecellen kan sendes ud af fabrikken. Processen er i dag meget manuel og foregår ved, at en medarbejder spænder en plade på vejecellen for derefter at flytte et lod rundt på pladen for at se, hvordan vejecellen måler.

Herefter skal vejecellen slibes, indtil man opnår ens målinger rundt på hele pladen.

- Det er en ensformig arbejdsproces, hvor man skal flytte loddet rundt med armen, hvilket er hårdt for skulderen. Det er derudover en flaskehals, som forøger vores leveringstid, siger Frederik Juul Eilersen, som med en automatiseret løsning øjner muligheden for et forbedret arbejdsmiljø, en forhøjet produktivitet og en øget produktionskapacitet.
 

Robotforsøg blev startskud

I et MADE Demonstrationsprojekt har Teknologisk Institut undersøgt, hvordan den manuelle proces kan automatiseres med en robotarm - og resultaterne var positive.

- Teknologisk Instituts forsøg har vist, at det godt kunne lade sig gøre. Vi har derfor indkøbt en robot til det, og vi går nu i gang med at installere den sammen med et eksternt automationsfirma, siger Frederik Juul Eilersen og konkluderer:

- Det bedste ved det her er, at vi fik noget 'know-how' til at komme i gang med at teste det af. Ellers var vi ikke kommet i gang med det, tror jeg. Det har været startskuddet til at få taget fat i problemet og finde en løsning.
 

-

Et godt råd

Som en mindre virksomhed med 30 medarbejdere, kan det være et stort skridt at kaste sig ud i et automationsprojekt, men ifølge Frederik Juul Eilersen er det vigtigt at komme i gang.

- Kast jer ud i det og få det prøvet af. I første omgang måske bare med en forsimplet model for at få noget erfaring. Start ikke med Rolls Royce-modellen. Det er bedre at starte med en mere simpel løsning og så få noget erfaring med den, siger han.

Kom videre eller i gang med kollaborative robotter

Skal du have hjælp til at komme videre eller i gang med cobots? Teknologisk Institut tilbyder uvildig rådgivning og konkret konceptafprøvning med forskellige kollaborative robotteknologier - inden I investerer for mange penge og for meget tid. 

 

Om Eilersen

Grundlagt i 1969 af N. Juul Eilersen

30 medarbejdere

Kunder i mere end 90 lande

Eilersens digitale vejeceller er tilgængelige i kapaciteter op til 500 tons

Eilersens produkter er valgt af vaccineproducenterne Pfizer, BioNTech og Moderna foran større tyske og schweiziske konkurrenter

 

Om MADE Demonstrationsprojekt

Med et MADE Demonstrationsprojekt kan en lille eller mellemstor virksomhed få op til 100.000 kroner i støtte til at løse en konkret udfordring i virksomheden eller afprøve en ny teknologi i produktionen. Der er løbende ansøgningsfrist på demonstrationsprojekter.

MADE Demonstrationsprojektet er muliggjort ved finansiering fra Industriens Fond.

Her kan du læse mere om mulighederne i MADE – den nationale Klynge for Avanceret Produktion. Teknologisk Institut er en del af MADE.