Det åbne styresystem: ROS2 vil mere og kan mere

Tsampikos  Kounalakis

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 13 67.

-

Det åbne styresystem: ROS2 vil mere og kan mere

3. november 2021

Robotic Operating System – også kaldet ROS – er otte år gammelt og anvendes allerede i mange robotter. Men nu har det åbne styresystem fået sig en opdatering, der vil forbedre robotteknologien endnu en gang.  


Det åbne styresystem til robotter Robotic Operating System – bedre kendt som ROS – har fået sig en opdatering til det imponerende softwarebibliotek og værktøj til at bygge robotapplikationer.

Det nye "middleware system" er lettere at integrere, mere stabilt og har forbedret mulighederne for multirobotkommunikation og "realtime processing".

- Siden man begyndte at bruge ROS, har robot- og ROS-miljøet udviklet og ændret sig meget. Derfor har man lavet en videreudvikling af ROS, fortæller Tsampikos Kounalakis, der er specialist ved Teknologisk Institut, og fortsætter:

- Det er blevet til ROS2, der har tilpasset sig ændringer og udvikling og dermed udnytter det gode ved ROS og forbedrer det, som kunne være bedre.

Samlet robotbranchen siden 2007

Systemet ROS har siden 2007 samlet branchen i et styresystem, der gør det mere tilgængeligt at integrere nye løsninger og forbedre robottens ydeevne hurtigere.

- Fordelen ved ROS er de værktøjer, det stiller til rådighed til at hente, bygge og skrive kode på tværs af flere robottyper. Alt er open source og det vil sige, at kildekoden er tilgængelig, hvis man får brug for den, fortæller Tsampikos Kounalakis om ROS.

Både ROS og ROS2 er begge platforme, der giver mulighed for en nem udvikling og integration af nye robotegenskaber, sensorer og meget andet.

Men ROS måtte videreudvikles for at tillade nye funktioner for udviklere, som ellers ville være umulige at bruge ROS til.
 

Flere muligheder i ROS2

De seneste år har man mange steder stiftet bekendtskab med ROS – især når det drejede sig om akademiske projekter eller projekter, hvor der var tale om mange robotkomponenter.

Men nu hvor ROS2 for alvor er blevet rullet ud, kan man i højere grad anvende styresystemet til multirobotkommunikation, "realtime processing", robotdriftstabilitet og meget mere.

Mulighederne i styresystemet ROS har udviklet sig meget, og derfor afholdt Teknologisk Institut og Odense Robotics den 3. november 2021 et "ROS MeetUp" i Odense, hvor virksomheder kan præsentere deres præstationer og ROS-baserede teknologier. Her mødte både robotvirksomheder og mennesker fra den akademiske verden talstærkt op. Temaet var ROS2, og hvad udviklingen af styresystemet kan bruges til.  

- ROS2 gør tingene hurtigere og mere pålidelige og giver mulighed for kommunikation mellem systemer og robotløsninger, som tidligere ikke var lette at kombinere, fortæller Tsampikos Kounalakis og tilføjer:

- Du kan altså lettere dele informationer mellem robotterne og systemerne, og du kan bedre tilslutte flere nye komponenter undervejs, uden at det har nogen større betydning for din programmering.