Er der potentiale i at flytte industrirobotterne ud i sundhedssektoren?
Robotteknologi og automatiseringsløsninger er en nødvendig og vigtig del af fremtidens sundhedsvæsen, som i tiltagende grad bliver præget af færre hænder og flere ældre. Men er det muligt, at mange af løsningerne allerede findes ude i industrien – og ”blot” skal genbruges på hospitalerne?
Vi står ved et samlebånd, hvor en robotarm med en griber skal flytte et produkt fra båndet over på en mobil robot, som skal transportere produktet videre til en destination.
Denne proces kan lige så vel foregå på et hospital rundt omkring i Danmark, som den kan foregå i industrien.
I det danske sundhedssystem mangler der mere end nogensinde før hænder. Det er et problem, som mange har spået for fremtiden. Men hvorfor griber vi så ikke den mulighed, der er, for at bruge robotterne fra industrien i sundhedssektoren?
- Vi står i en situation, hvor der er alvorlig mangel på arbejdskraft i sundhedssektoren, og uanset hvor mange penge, man vælger at bruge på at ansætte flere personer, så er der simpelthen ikke de mennesker, man gerne vil ansætte. Og det er en udvikling, som kun bliver mere alvorlig i årene fremover, fordi demografien viser os, at vi bliver færre yngre til at passe flere ældre medborgere, fortæller forretningsleder Birgitte Østergård Sørensen fra Teknologisk Institut og fortsætter:
- Vi er nødt til at sætte teknologien ind til at overtage nogle af de opgaver, som vi ikke har menneskelige hænder til at tage. Vi har set det fra industrien, hvor robotterne er gået ind og har taget over i forhold til at løse opgaver, der er ensartede, hyppigt gentagende og belastende.
'Kolde hænder' leverer stabil og effektiv aflastning
Det kan være vanskeligt at tage en industrirobot og flytte den fra industrien over på et hospital uden at tilpasse den. Men ifølge Birgitte Østergård Sørensen er teknologien klar – og dét, der ikke er klar nu, er det snart.
- Hvis vi kigger lidt frem i tiden, vil robotteknologierne blive mere og mere intelligente i forhold til interaktionen mellem mennesker og vil derfor kunne bruges yderligere steder, hvor de kan gå ind og aflaste os i opgaver, fortæller forretningslederen fra Teknologisk Institut.
Nogle steder kan det være en fordel, at robotten overtager opgaven. Men Birgitte Østergård Sørensen er ikke i tvivl om, at der er opgaver, som en robot ikke egner sig til.
- Jeg forestiller mig ikke, at vi kommer til at stå i et scenarie, hvor robotter skal varetage den meget patientnære plejeopgave. Det er kun mennesker, der kan gøre det, og vi må aldrig glemme, at omsorg er noget, der foregår mellem mennesker. Men robotter har en enestående mulighed for at gå ind og tage nogle af de opgaver, hvor det er lige meget, om det er et menneske, der varetager dem, fortæller Birgitte Østergård Sørensen.
Udfordringerne
Der kan være udfordringer, når man skal implementere nye teknologier - uanset om det er i industrien eller på sundhedsområdet.
I modsætning til nogle steder i industrien, så kan det være vanskeligt at implementere robotteknologi på et hospital, fordi arbejdsmiljøet er mere omskifteligt.
- Der er ikke to dage, to timer eller to patienter, der er ens. Og så er der ikke det samme element af standardopgaver, -procedurer eller -lokationer. Det gør, at det kan være mere kompliceret, når robotløsninger skal implementeres på hospitaler. Men det er ikke uovervindelige løsninger, fortæller forretningslederen og fortsætter:
- Der findes rigtig mange gode løsninger fra industrien, som kan anvendes til gavn for både patienter og personale på hospitaler. De er ikke alle sammen én til én overførbare, men der er mange gode muligheder for at drage nytte af både de erfaringer, man har gjort sig i industrien, men også de løsninger, der er udviklet til industrien.
Vil du vide mere om robotter til sundhedssektoren og velfærdsteknologi? Så læs mere om, hvordan vi kan hjælpe dig her eller tag fat i forretningsleder Birgitte Østergård Sørensen fra Teknologisk Institut på bso@teknologisk.dk eller 72 20 15 25.