Fremtidens produktion: Fem teknologier, der gør din produktion fleksibel

Thomas  Kroman

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 14.

-

Fremtidens produktion: Fem teknologier, der gør din produktion fleksibel

Hvilke teknologier kan være med til at gøre en produktion fleksibel? Her har vi samlet fem teknologier, der kan hjælpe dig og din virksomhed på vej til at blive mere fleksibel.


Fremtidens succesfulde industrivirksomheder er agile. De kan nemt og hurtigt omstille sig til nye forhold eller en ny situation.

Det bliver et vigtigt konkurrenceparameter for danske industrivirksomheder, at de er i stand til hurtigt at tilpasse deres leverancer til efterspørgslen uden at miste overblik over omkostninger og kvalitet.

Men en fleksibel produktion kræver ofte hjælp fra den rette teknologi.

Det kan dog være forskelligt, hvad den enkelte virksomhed har af behov og kapacitet.

Teknologisk Institut producerede tidligere i 2022 en analyse, der kiggede nærmere på, hvordan man opnår en agil produktion

Vi har nu taget et skridt videre i analysearbejdet af anvendelsesmulighederne, barriererne for implementering og et bud på, hvor udbredt teknologierne til agil produktion vil blive i fremtiden.

Det er der blandt andet kommet en liste på fem teknologier til en fleksibel produktion ud af, som vi deler herunder med en række konkrete eksempler.

KOLLABORATIVE ROBOTTER

Når man taler om en fleksibel produktion, er det svært ikke at komme forbi robotter.

Særligt de kollaborative robotter – også kaldet cobots – er modsat de traditionelle industrirobotter designet til at arbejde side om side med medarbejdere og er typisk lettere at programmere. De kan derfor også let omprogrammeres til at udføre andre opgaver, uden at det nødvendigvis kræver en ingeniøruddannelse.

Cobots giver derfor mere fleksibilitet og er især interessante for virksomheder med et stort produktsortiment.

Ifølge den nye analyse fra Teknologisk Institut forventes antallet af disse fleksible, mekaniske hjælpere at stige kraftigt de kommende år.
 

Gartneriet Rosborg producerer 40 forskellige slags friske krydderurter. De har med fleksible cobots reduceret antallet af tunge løft og monotone arbejdsopgaver samt hævet kadencen og styrket produktiviteten i det daglige arbejde. Se mere i videoen, som er produceret i regi af Cobot Knowledge Lab, eller læs mere her.

3D-PRINT

3D-print spiller en stor rolle, når det kommer til at transformere en industriproduktion til noget forandringsparat. 3D-print kan være med til at mindske vejen fra idé til produkt.

Industrien oplever stigende efterspørgsel på kundetilpassede produkter, og det kan være en udfordring, da produktion ofte kun betaler sig, når der masseproduceres.

3D-print kan være én måde at lave kundetilpassede produkter med stor fleksibilitet, fordi der er mulighed for stor design- og materialefrihed, men også fordi, det kan lette produktudvikling, der ofte er tidskrævende og kræver investeringer i nyt udstyr.
 

Hvad skal man som virksomhed overveje, før man går i gang med produktion med 3D-print? Hvor er gode steder at starte? I denne video giver vi dig tre gode råd, hvis din virksomhed gerne vil i gang med 3D-print.

VIRTUAL OG AUGMENTED REALITY

Virtual reality-teknologi har gjort sit indtog i industrien og har ifølge den nye analyse fra Teknologisk Institut mange anvendelsesmuligheder for danske virksomheder.

Når man iklæder sig VR-briller kan man lægge et digitalt lag ned over virkeligheden, som giver mange nye muligheder, der både kan spare tid og ressourcer, når man udvikler nye produkter.

Men både virtual reality (VR) og augmented reality (AR) kan begge også hjælpe virksomhederne, når det kommer til oplæring og kvalitetskontrol.
 

I videoen her kan du blive klogere på perspektiverne og mulighederne med VR-teknologien.

KUNSTIG INTELLIGENS

Kunstig intelligens – også kaldet AI, som står for artificial intelligence – er en metode til at simulere menneskets hjerne og dermed intelligens. 

Mange af fremtidens teknologier i industrien besidder allerede AI. Det er for eksempel robotter, der lærer sig selv, hvordan ukendte komponenter skal håndteres, eller som er i stand til at træffe beslutninger.

AI er en stor fordel i forhold til fleksibel produktion, fordi det gør, at robotter kan lære at håndtere flere processer uden ny programmering, software eller kalibrering er nødvendigt. Det gør virksomheden mere fleksibel og omstillingsparat.
 

Her viser specialist Thomas Gisselson et eksempel på, hvordan man kan bruge kunstig intelligens til kvalitetskontrol i sin produktion. Se flere eksempler her.

DIGITALE SENSORER

Cobots har brug for ”øjne”, så de ikke støder sammen med mennesker eller hinanden på produktionsgulvet, og kunstig intelligens skal fodres med data om produktionen for at optimere processer og forudsige behov for vedligehold.

Der er altså behov for digitale sensorer, for at teknologier, der også er med til at gøre produktionen fleksibel, kan fungere. Digitale sensorer er nemlig med til at generere data i realtid, der kan bruges til løbende at ændre processer og arbejdsgange, der optimerer produktionens output.
 

"Den teknologi, vi skal bruge til det her, er i den dyre ende, men alligevel er jeg ikke spor i tvivl om, at vi kommer til at kunne tjene pengene hjem på en meget kort bane," konkluderer Tom Skaibæk fra MEC. Det sker på baggrund af et demonstrationsprojekt, som kombinerer sensorteknologi og kunstig intelligens.


Den nye analyse er lavet af Teknologisk Institut som led i resultatkontrakten Agil Produktion, som er støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

Læs hele teknologikataloget med mange flere detaljer her