Indsigt fra Formnext: Metal 3D-printere bliver større og vildere - men også billigere
Teknologisk Institut var til stede ved den nyligt overståede Formnext-messe for at følge med i de nyeste teknologier, leverandører og priser inden for 3D-print. På baggrund af deltagelsen fik forretningsleder, Kristoffer Ryelund, et overblik over markedet for metalprintere – og der var spændende tendenser.
Formnext i Frankfurt, er verdens største 3D-print messe med cirka 800 deltagere fordelt i fire haller. Teknologisk Instituts 3D-print specialister besøgte messen, og det var en oplagt mulighed for at se, hvad der sker på markedet for metal 3D-print.
Vi skal være på forkant med teknologien. Derfor holder vi øje med, hvad der rører sig derude. Om der er kommet af nye leverandører og teknologier, og hvordan 3D-print bliver billigere og smartere
- Kristoffer Ryelund Nielsen, Teknologisk Institut
På baggrund af indsigter fra Formnext har Kristoffer Ryelund lavet en grundig sammenligning af priser, printhastigheder og printstørrelser på de mange leverandørers metalprintere – henholdsvis de største og de mindste. Herunder kan du se et overblik over Laser Powder Bed Fusion printere (LPBF), hvor akserne viser pris og printhastighed, mens størrelsen på boblerne viser byggevolumen - jo større boble, jo større byggekammer. Hvis du vil vide mere om markedet for metal 3D-printere inden for de andre teknologier, er du velkommen til at kontakte Kristoffer.
For nedenstående graf gælder følgende:
- Materialet er Rustfri stål
- Printhastigheden kan variere afhængig af emnet geometri
- Tallene er fra sælgere, så de skal tages med et gran salt
- Priser kan variere en del, da de er afhængige af mængden af ekstraudstyr etc.
Printerne bliver større og vildere - og billigere
Deltagelsen ved Formnext har gjort Kristoffer Ryelund Nielsen klogere på, at metal 3D-print trækker i to retninger; metalprintere bliver større og hurtigere, men der er også mange nye leverandører, der laver printere, der er billigere end tidligere set. Han nævner blandt andet, at der er kommet helt nye virksomheder til, som tilbyder metalprintere helt ned til 600.00-800.00kr, hvor de dyreste koster over 30 millioner kroner.
Sammenligningen af metalprintere samt de overordnede indsigter fra Formnext giver ny viden om markedets tendenser inden for metal 3D-print, og det er en vigtig viden for Teknologisk Institut.
- Vi vil gerne kortlægge markedet og finde ud af, hvad barrieren er for de danske virksomheder, før de vil give sig i kast med at 3D-printe. Så det er interessant at se, om metal 3D-printerene kommer ned i et prisleje, hvor det faktisk giver mening for virksomhederne at købe en printer, forklarer Kristoffer Ryelund Nielsen.
Det er netop disse nye tendenser for billigere printere, der for Kristoffer Ryelund Nielsen er interessante af følge med i, da det kan accelerere udrulningen af 3D-print. Kristoffer fandt i øvrigt også tid til at filme lidt, så i videoen herunder inviterer han på en rundtur i Formnext-hallerne.