Mød Christopher – han skaber tværeuropæiske samarbejder inden for 3D-print

Christopher Mark Klingaa

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 66.

Billedmontage af medarbejder

Mød Christopher – han skaber tværeuropæiske samarbejder inden for 3D-print

Når det kommer til udvikling og forskning inden for 3D-print, er det et teknologiområde, der rykker sig med hastige skridt. For at understøtte denne udvikling har Centerprojektleder, Christopher Klingaa, til dagligt ansvaret for at skabe og lede tværeuropæiske teknologiprojekter inden for 3D-print med det formål at bringe danske virksomheder i spil og fremme deres konkurrenceevne og netværk.

Christopher har en civilingeniøruddannelse inden for materiale- og procesteknologi og har forud for sit job hos Center for Industriel 3D-print på Teknologisk Institut gennemført en Ph.d.-uddannelse, hvor han blandt andet undersøgte, hvordan man udvikler digitale tvillinger af metal 3D-printere. Digitale tvillinger er en digital repræsentation af virkeligheden, som er baseret på data fra maskinerne og bruger matematiske og fysiske modeller til at forudsige potentielle problematikker, som kunne opstå undervejs i printprocessen.

Jeg var allerede i kontakt med Center for Industriel 3D-print i løbet af mine Ph.d.-studier, og jeg var blandt andet på besøg for at lave eksperimenter med maskinerne. Derfor var det også det helt rigtige sted at fortsætte, da det arbejde, jeg havde lavet i forbindelse med Ph.d.’en, kunne overføres til centeret. Samtidig var jeg også interesseret i at arbejde videre med det tekniske inden for 3D-printprocesserne

- Christopher Klingaa, Teknologisk Institut

Med en ansættelse i Forsknings- og Udviklingsgruppen er Christophers hverdag fyldt med både nationale og internationale projekter. På nuværende tidspunkt har Christopher særligt fokus på internationale projekter, herunder Horizon Europe.

Ny læring på tværs af laserteknologier

Christopher arbejder især på at involvere danske virksomheder i tværeuropæiske samarbejder. Blandt andet samler han et større konsortium inden for lokal produktion og reparation med avanceret laserteknologi inden for Horizon Europe, der er Europakommissionens flagskibsinstrument for forskning, udvikling og innovation i Europa med henblik på at øge EU's vækst og konkurrenceevne.

Her arbejder Christopher og hans kollegaer i Forsknings- og Udviklingsgruppen henimod at samle 12-15 tværeuropæiske partnere til at undersøge mulighederne for at videreudvikle og forbedre laserteknologier inden for 3D-print og overfladebehandling med lasere.

Vi skal blandt andet undersøge, hvordan teknologierne Laser Powder Bed Fusion, Directed Energy Deposition samt Laser Surface Texturing kan forstås bedre, så vi kan udføre produktion og reparation under suboptimale produktionsforhold, fx på en olieboreplatform eller ved en havnefront

- Christopher Klingaa, Teknologisk Institut

- Dette vil også gøre teknologiindkøring nemmere hos mindre virksomheder, som skulle have interesse i at indkøre systemer i deres egen produktion. Derudover vil vi også undersøge, hvilke muligheder, der ligger i at forbedre disse teknologier på tværs ved at blive klogere på, hvordan laserteknologierne interagerer med materialerne. Her er vores forventning, at vi ved at kigge på tre laserteknologier, kan lære noget nyt fra dem hver især, som også kan bruges på tværs af teknologierne, lyder det fra Christopher Klingaa.

Fremtiden byder på flere kommercielle projekter og større EU-projekter

Spørger man Christopher om, hvad den faglige fremtid bringer, gætter han på flere kommercielle forsknings- og udviklingsopgaver. Derudover er det også lagt i støbeskeen at fokusere på de større EU-projekter:

- Vi oplever stor succes i forsknings- og udviklingsgruppen, hvorfor mit gæt er, at vi inden for relativt kort tid vil være væsentligt flere på holdet for at kunne følge med i de mange nye og spændende opgaver, som vi har vundet. Så sidder man som virksomhed og er interesseret i at høre mere om projekterne, og hvordan vi kan hjælpe virksomheder med at udvikle og udvide deres netværk eller indgå i tværeuropæiske projekter og teste nye teknologier af, så er vi også klar til at hjælpe.