Her er fem processer, som din cobot kan hjælpe med
Skruning, slibning, svejsning. En kollaborativ robot kan bruges til at automatisere mange forskellige processer, og i artiklen her giver Teknologisk Institut et overblik over fem af de mest oplagte – kombineret med en række videoguides.
Godt værktøj er det halve arbejde.
Sådan kan det lyde fra munden på en garvet håndværker eller produktionsmedarbejder. Og det er ikke nogen undtagelse, når det kommer til en cobot.
En cobot er på mange måder et værktøj i sig selv, men det er værktøjet for enden af cobotten også og selve processen, som den skal udføre.
Konsulent Christian Skov Esbensen og seniorkonsulent Karsten Thornø Ahrentsen fra Teknologisk Institut hjælper dig herunder med at finde rundt i de forskellige værktøjstyper og processer, som du kan bruge en cobot til.
- Et menneske korrigerer ubevidst eller bevidst, når vedkommende arbejder med en proces – det gør en robot ikke. Derfor skal man være ekstra opmærksom på processen og dermed valg af værktøj, når man ønsker at automatisere en proces med en cobot, fortæller Christian Skov Esbensen.
- I nogle tilfælde kan du faktisk bruge værktøj, som du allerede har, på robotten. Så kan du starte dér og komme i gang. Man skal dog være opmærksom på, at man bruger et manuelt værktøj til noget automatiseret. Men så har man et startgrundlag, tilføjer han.
Vil du effektivisere din produktion?
Så lad os hjælpe dig!
I vores EDOcobot-forløb hjælper vi dig med at afdække mulighederne for at automatisere produktionen i netop din virksomhed. På den baggrund vurderer vi, om det eksempelvis kan svare sig at investere i en robot til din produktionslinje.
Afhængig af vurderingen hjælper vi dig med at tage næste skridt ved at tilbyde forskellige muligheder. For eksempel at afprøve forskellige robotløsninger hos Teknologisk Institut før du investerer og at få hjælp til finansieringen af din nye robotkollega.
Resultatet er effektivisering af produktionslinjen, omkostningsreduktion, øget kvalitet og arbejdsglæde.
Hvis du vil vide mere, er du velkommen til at kontakte Christian Skov Esbensen fra Teknologisk Institut på cse@teknologisk.dk eller 72 20 22 22.
1. Skruning
En cobot er oplagt at bruge til at udføre gentagende skrueopgaver.
Der er mange måder at starte på, når man gerne vil have sin cobot til at skrue. Den lette løsning er, at man allerede har monteret skruerne, og emnerne er sat i en fikstur.
Det eneste, som cobotten så skal gøre, er at flytte en skruemaskine hen og skrue de forskellige elementer sammen.
En lidt mere kompliceret løsning er en skruedispenser, der orienterer skruerne og positionerer dem for cobotten.
Læs mere om cobots til skruning her
2. Håndtering
En cobot, der håndterer emner, er meget anvendt mange steder rundt omkring i Danmark. Den kan flytte mange forskellige emner, der ligger på mange forskellige måder, rundt til flere forskellige afsætningssteder.
Håndtering er den proces og det værktøj, der ofte er lettest at gå til og forstå. Det er også den proces, hvor der findes flest værktøjer på markedet til, og det kan syne som lidt af en slikbutik, hvor man skal tage de rigtige valg i forhold til sine præferencer som virksomhed og til de emner, der skal løftes.
Der findes pneumatiske gribere, elektriske gribere, vakuumgribere og et væld af variationsmuligheder, når det kommer til griberens "fingre". Alle sammen med hver deres fordele i forhold til opgaven.
Læs mere om cobots til håndtering her
3. Slibning og polering
Et andet oplagt værktøj at bruge på sin cobot er værktøjet til at slibe og polere med. Her kan man i mange tilfælde slibe og polere mere ensartet.
En udfordring for en automatiseret slibe- eller poleringsproces er at afgøre, hvornår processen skal stoppes.
Når det gøres manuelt, bliver operatøren typisk ved, indtil den ønskede kvalitet er opnået. I en automatiseret løsning kan man til gengæld sikre, at processen udføres ensartet hver gang og derved undgå fejltyper som "helligdage" eller overprocessering.
Læs mere om cobots til slibning og polering her
4. Svejsning
Flere og flere begynder at bruge cobots til svejsning.
Fordelene ved at bruge cobots til svejsning kan være, hvis man skal bearbejde emner med lav opsætningstid og svejsetid. Det kan nemlig komme til at tage lang tid at programmere cobotten til opgaven, hvis den skal være lige så ensartet, som hvis det er en uddannet svejser, der gjorde det.
Men det der i virkeligheden gør svejsning lidt mere kompliceret, når det kommer til den kollaborative robot, er sikkerheden. Her kan det være svært – næsten umuligt – for en medarbejder at samarbejde med en cobot, der svejser. Der skal i hvert fald være tale om et skiftevis samarbejde så. Derfor skal man kunne se andre fordele ved anvendelse af cobotten sammen med det værktøj.
Læs mere om cobots til svejsning her
5. Dispensering
Hvilken slags væske skal dispenseres? Hvad er væskens temperatur? Og hvad er væskens kemi?
Når man taler dispensering, er der rigtig mange parametre, som man skal være opmærksomme på. Og disse parametre bliver ikke færre, når man så skal dispensere med hjælp fra en cobot.
Når dispenseringen bliver foretaget manuelt, har operatøren nemlig mulighed for at korrigere dispenseringsvarighed og -bevægelser afhængig af væsken. Når dispenseringsprocessen automatiseres, er det derfor vigtigt at have styr på variation i væskens fysiske egenskaber.