Guide: Sådan gør du din cobot klar til skrueopgaver

Christian Skov Esbensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 22.

-

Guide: Sådan gør du din cobot klar til skrueopgaver

Når noget skal skrues sammen eller fra hinanden i en produktion, kan det med fordel løses med en cobot. Her kan du blive lidt klogere på, hvordan du vælger det rigtige værktøj, og gør din cobot klar til skrueopgaver.


Palletering, skruning og påføring af lim.

Det er kun nogle af de processer, som cobots kan hjælpe din virksomhed med. Men hvordan kommer du i gang, og gør din cobot klar til disse opgaver – og ikke mindst, hvordan vælger du det rigtige værktøj?

Det kan konsulent Christian Skov Esbensen fra Teknologisk Institut hjælpe dig med.

Herunder kigger vi nærmere på cobots, der skal fastmontere et emne på et andet emne eller løsne det ved at dreje en skrue – altså skrueopgaver.

Hvordan vælger du værktøjet?

Der er mange måder at starte på, når man gerne vil have sin cobot til at skrue. Men det første, man skal have på plads, er, hvilket moment – kraft, der kan lave en bevægelse, når den påvirker et emne – man ønsker, at skruen skal fastspændes med. Momentet har nemlig betydning for, hvilken slags cobot-arm, du skal vælge til opgaven.

Derefter skal man beslutte, hvilken skruemaskine som skal monteres på cobotten. Her kan man vælge en kollaborativ skruemaskine og en ikke-kollaborativ skruemaskine. Fordelen ved den kollaborative er, at den er forberedt til kollaborativ drift. Den afdækker for eksempel allerede skruen under transporten og har indbygget sikkerhedsfunktioner i sig.

Men hvordan skal skruen egentlig komme hen til skruemaskinen og cobotten?

Den lette løsning er, at man allerede har monteret skruerne, og emnerne er sat i en fikstur. Det eneste, som cobotten så skal gøre, er at flytte en skruemaskine hen og skrue de forskellige elementer sammen.

En lidt mere kompliceret løsning er en skruedispenser. Det er en maskine, der orienterer skruerne og positionerer dem for cobotten.

Det er altså vigtigt at overveje, hvordan skruen skal samles op og transporteres til skruelokationen. En magnetisk bit kan samle en ferromagnetisk skrue op, et vakuum kan samle de fleste former for skruer op, og et "feeding"-system fører skruer gennem et trykrør til bithovedet.
 

Her er de forskellige muligheders fordele og ulemper...

-
-
-

Hvorfor bruge en cobot til skruning?

En cobot er oplagt at bruge til skruning – specielt hvis der er tale om en gentagende skrueopgave med lidt variation.

I de fleste skrueopgaver i en produktion er der brug for en ensartet kvalitet. Dette kan være svært og hårdt for et menneske at opretholde. Ved at automatisere processen kan den udføres hurtigere og med mulighed for større præcision.

Du kan læse meget mere om cobots til skrueopgaver i cobot-håndbogen på cobotlab.dk.
 

Cobot Knowledge Lab – der er et partnerskab mellem Industriens Fond, Teknologisk Institut, Implement Consulting Group og Videnscenter for Automation & Robotteknologi (Nord & Syd) – har til formål at klæde nutidens og fremtidens arbejdsstyrke på til at blive innovative cobot-brugere.