ROBOTBRAG 2024 bragede derudaf og slog ny rekord
Det sitrede af nysgerrighed og mod på at lære nyt, da Teknologisk Institut og Dansk Robot Netværk åbnede dørene for rekordmange deltagere ved ROBOTBRAG og DIRA Business 2024, som gav et unikt indblik i nutidens og morgendagens robotteknologi.
Lærerigt, interessant og inspirerende.
Sådan kan man bedst beskrive ROBOTBRAG 2024, som blev afholdt den 30. og 31. maj i Odense.
Igen i år bød Teknologisk Institut og Dansk Robot Netværk (DIRA) på et par dage med fuld fokus på nutidens og fremtidens robotter samt automatisering og kunstig intelligens. Og opbakningen til robotfesten var ikke til at tage fejl af.
ROBOTBRAG 2024 – og herunder DIRA Business – blev endnu et rekordår. Mere end 3.200 deltagere fandt vej til robotfesten, og det er mere end nogensinde før.
Også antallet af udstillere slog rekord med over 80 af slagsen. Så de mange deltagere kunne i løbet af to dage gå på opdagelse, dele viden og søge inspiration i over 100 stande med den nyeste robot- og AI-teknologi.
En dag med fokus på industrien
På førstedagen var folk fra industrien mødt op, og her var både Teknologisk Instituts robotinnovationshaller, DIRA’s cirkustelt og det seneste skud på stammen, Startup-teltet, fyldt til randen med mennesker.
Centerchef ved Teknologisk Institut, Henrik Jacobsen, åbnede festen med en tale, hvor han gjorde status på robotteknologien i produktions-Danmark og præsenterede en række af hovedpunkterne i Teknologisk Instituts nye rapport, "Robotteknologi og kunstig intelligens i dansk industri: Udbredelse, potentiale og udfordringer".
– Potentialet er stort, når det kommer til brugen af kunstig intelligens i produktionsvirksomheder. Alligevel er det langt de færreste virksomheder, der udnytter teknologiens mange muligheder. Det er derfor et centralt spørgsmål, hvorfor der ikke er flere industrivirksomheder, der udnytter robotteknologiens og den kunstige intelligens’ store potentiale, lød det fra Henrik Jacobsen.
– Størrelsen på den økonomiske investering, kompleksiteten i løsningerne og især mangel på viden og kompetencer er barrierer for, at de danske industrivirksomheder kan indfri det uforløste potentiale – både når det kommer til robotteknologi og AI. Og netop derfor er det også enormt glædeligt at se, at vi har kunnet samle så mange om robotteknologien i dag, tilføjede han.
Henrik Jacobsen blev efterfulgt af Dansk Robot Netværks bestyrelsesleder, Michael Nielsen, og direktør for DI Produktion, Peter Trillingsgaard, som italesatte robotter og øget automatisering som en fundamental del af den grundlæggende digitale infrastruktur.
Herefter spredte de nysgerrige gæster sig i ROBOTBRAG-landskabet, hvor de kunne gå på opdagelse i nutidens og fremtidens robotter.
Derudover kunne deltagerne også være med til at åbne Space Robotics Lab, som er et nyt laboratorium med fokus på robotteknologi til rummet og meget, meget mere.
Læringsdagen – velkommen til fremtiden
På ROBOTBRAGs andendag blev aldersgennemsnittet sat godt og grundigt ned. Her bød Teknologisk Institut og DIRA den nye generation af robotnysgerrige hoveder velkommen til den såkaldte ROBOTBRAG-læringsdag.
Her var det fremtidens arbejdsstyrke, der var inviteret til robotfest, hvor elever og studerende fra erhvervsuddannelser, akademier og universiteter samt deres undervisere fik her mulighed for at se og prøve robotter i alle afskygninger og møde potentielle fremtidige (praktik)arbejdsgivere.
Og som noget nyt var en række elever fra 8. klasse fra hele landet også inviteret med til en festlig dag, hvor de fik mulighed for at udforske teknologiens forunderlige verden gennem workshops og hands-on aktiviteter. Alt sammen stablet på benene i samarbejde med lærlingeakademierne fra LEGO Koncernen, Danfoss og Novo Nordisk samt ErhvervsTanken.
Og det glædede blandt andre Michael Nielsen fra DIRA.
– Læringsdagen er en rigtig vigtig dag. Til læringsdagen inviterer vi den yngre generation med ind i robotuniverset, og det er vigtigt, for de er industriens fremtid. Med læringsdagen støtter vi op om en yderst vigtig dagsorden i vores branche, nemlig manglen på arbejdskraft. Og jeg synes, at vi sender et stærkt signal om, at vi som branche står sammen om udfordringen, lød det fra Michael Nielsen.
– Udvikling af fremtidens arbejdskraft og -kompetencer er virkelig noget, som lægger DIRA på sinde. Og derfor har vi som noget nyt i år også inviteret en række elever fra 8. klasse fra hele landet med. Det er vigtigt, at vi starter tidligt og trækker de unge mennesker ind i teknologiens forunderlige verden, så de kan snuse til teknologien, som kommer til at præge deres arbejdsliv, og møde de virksomheder, der efterspørger deres arbejdskraft, tilføjede han.
Læringsdagen blev arrangeret af DIRA og Teknologisk Institut i samarbejde med Videnscenter for Automation og Robotteknologi Nord & Syd, DACAS-Rob, DTU, SDU, AAU, Dansk Metal, Akademikernes A-kasse, Magistrenes A-kasse, Odense Robotics, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Odense Kommune, Universal Robots, CPH Skills, Beckhoff, Novo Nordisk Engineering, Videnscenter for Procesteknologi, Henry og Mary Skovs Fond, Rockwell Automation, ErhvervsTanken samt lærlingeakademierne fra LEGO Koncernen, Danfoss og Novo Nordisk.