Start din robotrejse: Her er seks råd fra virksomheder, der har lært af deres erfaringer
Står du på tærsklen til et nyt automationsprojekt, eller har du et ønske om at automatisere dele af din virksomhed i fremtiden? Så dyk her ned i seks råd fra virksomheder, der gjort sig erfaringer med robotter.
Det er ikke altid nemt at tage det første skridt ud i arbejdet med robotter, kunstig intelligens og automatisering af arbejdsopgaver.
For nogle virksomheder kan det være svært, men det er der heldigvis råd for.
Teknologisk Institut har nemlig samlet seks konkrete råd til virksomheder, der har et ønske om at introducere robotter i deres produktion.
De gode råd er udformet på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse med besvarelser fra i alt 229 fremstillingsvirksomheder samt dybdegående interviews med ledere og/eller produktionsansvarlige i syv danske fremstillingsvirksomheder.
De seks gode råd
Flere af virksomhederne ser automatisering som en nødvendighed for at kunne forblive konkurrencedygtige. Og for virksomheder, der ønsker at automatisere, er budskabet klart:
Skal din virksomhed implementere robot- og AI-teknologi i produktionen, så er det vigtigt, at man formår at omfavne den tilgængelige teknologi, inddrage brugerne tidligt, overveje digitalisering og AI, og så skal man være parat til at fortsætte optimeringen.
1. Bare gør det
Spring ud i automatiseringen. Flere af de interviewede virksomheder opfordrer til bare at springe ud i at implementere robotter og automatisering. Teknologien er tilgængelig, og man behøver ikke opfinde den dybe tallerken selv.
– Der er jo ikke andet at gøre end det. Det er jo bare at springe ud i det og prøve det af, siger produktionschef Søren Djursland fra RIVAL.
2. Man behøver ikke være ekspert
Virksomhederne understreger, at man ikke nødvendigvis skal have specialistkompetencer inden for robotter for at kunne automatisere.
– Du behøver ikke være ekspert på robotter. Løsningen findes. Du skal bare finde den, der passer til din produktion, siger seniorprojektleder Peter Dam Krag fra Kohberg.
Selvom man ikke behøver at være ekspert, nævner flere, at det er en meget god idé at alliere sig med rådgivere og eksperter, når automationsbehovet og mulighedsrummet skal afdækkes.
3. Inddrag slutbrugerne tidligt
Et gennemgående råd er at inddrage de kommende brugere tidligt i implementeringsprocessen.
– Det er en af mine kæpheste: Når vi skal se en maskine første gang, skal så mange som muligt af de kommende brugere med, understreger Peter Dam Krag fra Kohberg.
4. Start småt og byg videre
Virksomheder som RIVAL opfordrer til at starte småt, og derefter bygge videre på succesen, i stedet for at kaste sig ud i en stor investering fra start.
5. Lyt til andres erfaringer
Virksomheden Slagter Lampe understreger værdien i at lytte til andres erfaringer og trække på ekstern ekspertise, når den rette robotløsning skal vælges.
Maintenance Team Leader Preben Jensen fra Pressalit finder ligeledes stor værdi i at diskutere alt fra automation til kunstig intelligens i en erfagruppe.
6. Vær nysgerrig på udviklingen
Som administrerende direktør Jacob Jensen fra S.E.W. North Filtration ofte siger:
– Hvad der ikke kan lade sig gøre i dag, kan måske lade sig gøre i morgen.
Flere af virksomhedslederne havde oplevelsen af, at udviklingen kun går én vej. Derfor bliver opgaver, som før var ineffektive eller umulige, med tiden mulige med robotter. Og de er nødvendige for at kunne være konkurrencedygtig.
Herunder kan du se en video fra robotanlægget hos S.E.W. North Filtration, som også var nomineret til DIRA Automatiseringsprisen i 2022.
Har du i din virksomhed brug for hjælp til kortlægning af jeres robotmuligheder? Teknologisk Institut hjælper virksomheder i alle faser fra strategi til implementering.
Ovenstående seks råd bygger på besvarelser fra rapporten "Robotteknologi og kunstig intelligens i dansk industri: Udbredelse, potentiale og udfordringer”, som er udført som et led i arbejdet med resultatkontrakterne PI1 og PI2, der er finansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Dyk yderligere ned i rapporten her.