Kohberg forbedrer arbejdsmiljøet med brugen af robotter

Henrik  Jacobsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 15.

Kohberg forbedrer arbejdsmiljøet med brugen af robotter

Kohberg Bageriet har igennem årene taget robotter og automatisering til sig for at sikre et bedre arbejdsmiljø og effektivisere produktionen. Virksomheden deler nu deres erfaringer og gode råd til at lykkes med brug af robotter.

 

Aflastning af personale, en mere attraktiv arbejdsplads og generelle ressourceudfordringer.

Ovennævnte parametre er blandt årsagerne til, at Kohberg Bageriet har valgt at kaste sig over robotter og automatisering i produktionen.

I dag er dele af produktionsprocesserne automatiseret hos virksomheden, og det har gjort en stor forskel – i særdeleshed når det kommer til at minimere medarbejdernes tunge arbejde, så kompetencerne i højere grad kan bruges til kontrol af produkter og kvalitet.

– Gevinsterne ved at indføre robotter og automation generelt er jo at få bagerne væk fra det tungere arbejde og forbedre arbejdsmiljøet. Og så handler det også om at få en ensartet kvalitet, som automation typisk kan give os, fortæller Peter Dam Krag, som er seniorprojektleder ved Kohberg.

Virksomheden har sammen med seks andre virksomheder delt ud af sine erfaringer og givet et indblik i, hvordan de har grebet automatiseringen an, og hvilke barrierer man skal være opmærksom på. Det har Kohberg Bageriet gjort i rapporten "Robotteknologi og kunstig intelligens i dansk industri: Udbredelse, potentiale og udfordringer"

Automatiseret produktionslinje

Hos Kohberg har man benyttet sig af robotter i over 20 år, og for 3-4 år siden begyndte bageriet også at implementere kollaborative robotter – også kendt som cobots.

I dag har Kohberg højteknologiske produktionslinjer, hvor cirka 500 medarbejdere til dagligt arbejder for at producere nogle af de fødevarer, du finder i supermarkederne. Og her er mange af de manuelle og tungere opgaver for bagerne blevet reduceret betydeligt.

Bagernes hovedopgave på produktionslinjen i dag er at overvåge processerne og eventuelt foretage mindre, manuelle justeringer af de færdige produkter, hvis der er behov for det. Den tunge og ensformige del af arbejdet er overtaget af robotter og automationssystemer, men der er stadig potentiale til at øge automatiseringen yderligere.

– Automatiseringsgraden her hos Kohberg vil jeg anskue til at være omkring 50-60 procent. Vi har stadig mange steder, hvor vi kan indsætte robotter og yderligere automatisere vores anlæg, lyder det fra Peter Dam Krag.

Et nyt automatiseringsprojekt

I øjeblikket er Kohberg i gang med et nyt automatiseringsprojekt, hvor planen er, at nogle robotarme skal have direkte kontakt med produkterne. Det stiller blandt andet særlige krav til fødevaresikkerheden.

Men fødevaresikkerheden er blot én af mange parametre, man skal forholde sig til, når man går ind i en ny automatiseringsproces, fortæller Peter Dam Krag.

– Når du skal automatisere, så skal du være skarp på, hvad det er, du vil automatisere. Du kan ikke bare gå ud til en leverandør og sige: 'Jeg skal have et eller andet, der kan erstatte noget'. Man skal være skarp på, hvad det er, man ønsker, fortæller han.

– Noget af det vigtigste er også medarbejderinddragelse. Både så operatøren, som skal betjene robotten, men også vedligeholdelsesafdelingen kan servicere den, hvis der skulle opstå en fejl, tilføjer han.

Og så giver det mening at have et samarbejde med en leverandør, der kan komme med input – og måske gøre noget helt anderledes, i forhold til hvad man selv havde tænkt.

Selve opgaven, der nu automatiseres, er en mandskabstung og ensformig opgave, hvor medarbejderne normalt har været nødsaget til at rotere plads hvert 10.-15. minut for at kunne holde til belastningen.

Det skal fire nye robotter nu ændre på. Robotterne forventes at overtage denne opgave, hvilket vil medføre en arbejdsmiljømæssig gevinst og effektivisering.

Download rapporten "Robotteknologi og kunstig intelligens i dansk industri: Udbredelse, potentiale og udfordringer"
 

Sådan bager Kohberg Bageriet dit brød: Et dyk ned i automatiseringsprocessen

1. Bagerne starter med at køre deres æltekar hen til en doseringsstation. Her tilsættes de forskellige ingredienser automatisk, hvorefter dejen æltes i karret.

2. Den færdigæltede dej bliver herefter tømt ned i en tragt og føres efterfølgende videre gennem et fuldautomatisk system med formning, ovnbagning og nedkøling.

3. Efter ovnbagningen overvåger et visionsstyringssystem med 3D-kameraer kontinuerligt produktets farve og ensartethed. Hvis der registreres afvigelser, som for eksempel sammenbagte boller, sorteres disse automatisk fra på båndet ved hjælp af et "flipper"-system.

4. Efter nedkølingen ankommer brødene til en fuldautomatisk pakkelinje. Her foregår blandt andet skæring af brødene, inden de pakkes i poser og kasser. I denne del af produktionen arbejdes der netop nu på at implementere en delta-pickerløsning med seks robotarme, som kan vende og line brødene op, inden de pakkes.


Om undersøgelsen

Undersøgelsen i sin helhed er baseret på en kombination af metoder. Der er foretaget en spørgeskemaundersøgelse og gennemført syv dybdegående interviews med repræsentanter for udvalgte virksomheder.

For at tegne det store billede af robotters udbredelse i danske virksomheder i årene 2023 og 2024, har Teknologisk Institut gennemført spørgeskemaundersøgelser i henholdsvis 2023 og 2024 med topledere og produktionsledere fra industrivirksomheder.

Analysen er udført som et led i arbejdet med resultatkontrakterne PI1 og PI2, der er finansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. 

Rapporten blev offentliggjort i forbindelse med arrangementet ROBOTBRAG 2024.


Har du i din virksomhed brug for en uvildig kortlægning af jeres robotmuligheder? Teknologisk Institut rådgiver og udvikler robotteknologi til virksomheder i alle faser fra strategi til implementering.