Her er de fem største barrierer for at indfri robotters potentiale

Henrik  Jacobsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 15.

Robotteknologi og kunstig intelligens i dansk industri

Her er de fem største barrierer for at indfri robotters potentiale

Langt størstedelen af danske virksomheder med robotter i drift oplever positive effekter på især produktionskapacitet, produktionshastighed og produktkvalitet. Men robotters potentiale i industrien er fortsat stort, og her er det blandt andet viden og kompetencer, der bremser udbredelsen af robotteknologien, viser ny rapport.

 

Potentialet ved at anvende robotter, automatisering og kunstig intelligens i industrien er stort.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Teknologisk Institut.

I rapporten "Robotteknologi og kunstig intelligens i dansk industri: Udbredelse, potentiale og udfordringer"  fremgår det, at over 80 procent af de adspurgte industrivirksomheder oplever, at robotter har en positiv effekt på henholdsvis produktionskapaciteten, produktionshastigheden og produktkvaliteten.

Derudover vurderer store dele af virksomhederne også, at robotteknologien er med til at styrke virksomhedernes konkurrenceevne og medarbejdertrivslen. Og det er tal, som lover godt for en fremtid med mere robotteknologi i drift i industrien.

– Overordnet set viser tallene, at langt de fleste industrivirksomheder i Danmark – med robotter i drift – oplever stor gevinst i arbejdet med robotteknologi. Og det er selvfølgelig rigtig positivt. Det viser, at robotteknologi kan gøre en reel forskel i industrien, hvilket er lovende – både for udviklerne, men også for industrien i sig selv, fortæller centerchef Henrik Jacobsen, Teknologisk Institut.

Robotteknologi og kunstig intelligens i dansk industri: Udbredelse, potentiale og udfordringer

Barrierer for udbredelsen af robotteknologi i industrien

Men selvom tallene fra den nye rapport viser, at industrivirksomhederne har stor gavn af at benytte sig af robotteknologi, og at store andele af virksomhederne også ser et betydeligt optimeringspotentiale i anvendelsen af disse teknologier (48 procent), så er erfaringerne med robotter på området på nuværende tidspunkt fortsat relativt sparsomme.

Det halter med udbredelsen af robotter i industrien, hvor i alt 44 procent af de adspurgte virksomheder på nuværende tidspunkt ikke anvender robotter i produktionen, mens omkring 50 procent oplever, at der er muligheder med robotter, de går glip af.

Det vidner om, at potentialet for brugen af robotteknologi fortsat er stort på området.

– Ser man på rapporten i sin helhed, så fremgår det, at robotteknologi kan skabe betydelige gevinster i produktionen, men alligevel halter det med udbredelsen af robotterne i industrivirksomhederne. Det er blandt andet mangel på viden og kompetencer, der står i vejen for, at de danske industrivirksomheder kan indfri det uforløste potentiale, fortæller Henrik Jacobsen.

29 procent har i undersøgelsen svaret, at det er mangel på kompetencer inden for robotteknologi, der står i vejen for udbredelse af robotter i industrien, mens 12 procent svarer, at det er mangel på viden om mulighederne. 

40 procent af de adspurgte virksomheder mener, at den økonomiske investering er for stor, mens 31 procent oplyser, at det sideløbende fokus på drift står i vejen for introduktionen af robotteknologi i deres virksomhed.

23 procent af virksomhederne, der endnu ikke har robotter i drift, svarer også, at usikkerheden omkring investeringen i robotteknologi spiller ind.
 

Kohberg Bageriet har igennem årene taget robotter og automatisering til sig for at sikre et bedre arbejdsmiljø og effektivisere produktionen. Virksomheden deler i videoen her deres erfaringer og gode råd til at lykkes med brug af robotter.
 

Én robot giver appetit på flere

Selve usikkerheden i investeringen hænger sammen med viden og erfaringer på området. Har en virksomhed endnu ikke gjort sig erfaringer med robotteknologi, så betragtes usikkerheden ved investeringen som større.

Det viser den nye rapport fra Teknologisk Institut.

Blot 12 procent af de adspurgte virksomheder, der har robotter i drift, vurderer, at usikkerheden ved investeringen er en konkret barriere for dem. Og den generelle tendens i rapporten viser også, at hvis man som virksomhed allerede har fået én robot i drift, så er det typisk blot et spørgsmål om tid, før man introducerer flere robotter i arbejdet.

– Tallene viser, at der med øget viden, kompetencer og erfaring med robotteknologi følger et øget fokus på udbredelsen af robotteknologiske løsninger, der kan gøre en reel forskel i industrien. Det er derfor på disse parametre, vi skal sætte ind, hvis vi vil styrke brugen af robotter i industri-Danmark. Og det er der behov for, fortæller centerchefen ved Teknologisk Institut.


Download rapporten "Robotteknologi og kunstig intelligens i dansk industri: Udbredelse, potentiale og udfordringer"
 

Syv oversete muligheder for robotter og automation i danske produktionsvirksomheder

1. Automatisering af kvalitetskontrol

Ved hjælp af kamerateknologi (og et stigende antal af muligheder med kunstig intelligens) er det muligt at få en fuldstændig kvalitetskontrol, som ser hvert produkt og samtidig skaber sporbarhed for hvert produkt.

2. Automatisering af transport

I vores dagligdag har vi ofte små opgaver, hvor vi skal flytte et emne fra en station til en anden. Dette kan løses med en simpel mobil robot, der kører i pendulfart som en taxa, man tilkalder, når der er varer klar.

3. Automatisering af håndtering (og bearbejdning)

Robotter ses ofte som den udførende faktor – enten ved at den skruer, sliber eller på anden måde bearbejder et emne. Men faktisk kan robotten også styre emnet, mens et menneske bruger værktøjet. På den måde kan medarbejderen nemmere ramme alle hjørner, se ind i alle kroge eller sikre alle tolerancer.

4. Automatisering af svejsning

Med stigningen i antallet af "samarbejdsvenlige" robotter – også kaldet cobots – opstår der også bedre muligheder for, at manuelle svejseopgaver kan automatiseres, ved at de proceskloge svejseoperatører selv kan overføre deres viden til de ofte brugervenlige robotter.

5. Automatisering af palletering

Cobots bliver også i stand til at løfte mere og mere og nå længere og længere. Det gør dem egnet til at overtage flere af de tunge, manuelle palleteringsopgaver. I dag findes en række forskellige 'plug and play'-værktøjer, der kan suge, gribe eller på anden måde håndtere produkter.

6. Automatisering af optælling

1, 2, 3… Mange danske virksomheder har stadig medarbejdere til manuelt at tælle produkter, som puljes sammen til eksempelvis 30 styk i en pakke. Det kan med fordel automatiseres – eventuelt også i kombination med kvalitetskontrol og automatiseret pakning af produkterne.

7. Delvis automatisering

Ikke alle opgaver kan eller bør automatiseres 100 procent. Ofte er det en fordel at få en robot til at håndtere emner og løse 80 procent af det ensidige, gentagne arbejde, og så få personale til at håndtere de sidste 20 procent, hvor det ofte er mere komplekst.


Om undersøgelsen

Undersøgelsen i sin helhed er baseret på en kombination af metoder. Der er foretaget en spørgeskemaundersøgelse og gennemført syv dybdegående interviews med repræsentanter for udvalgte virksomheder.

For at tegne det store billede af robotters udbredelse i danske virksomheder i årene 2023 og 2024, har Teknologisk Institut gennemført spørgeskemaundersøgelser i henholdsvis 2023 og 2024 med topledere og produktionsledere fra industrivirksomheder.

Analysen er udført som et led i arbejdet med resultatkontrakterne PI1 og PI2, der er finansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. 

Rapporten blev offentliggjort i forbindelse med arrangementet ROBOTBRAG 2024 den 30. maj i Odense.


Har du i din virksomhed brug for en uvildig kortlægning af jeres robotmuligheder? Teknologisk Institut rådgiver og udvikler robotteknologi til virksomheder i alle faser fra strategi til implementering.