Fem gode råd til dig, der vil smelte metal (eller andre manuelle opgaver) med kollaborative robotter
Robotter har potentiale til at gøre en stor forskel i de danske produktionsvirksomheder, hvor en lang række arbejdsopgaver kan automatiseres. Her får du fem gode råd fra virksomheder, der gjort sig erfaringer med robotsvejsning.
Markedet for kollaborative robotter – også er kendt som cobots – stiger, og de dukker op i flere og flere danske produktionsvirksomheder.
Cobots har potentiale til at bidrage til en række forskellige opgaver – blandt andet i forbindelse med svejsning.
Her kan robotterne være med til at styrke ensartetheden og kvaliteten af produkterne, effektivisere arbejdsgangen og ikke mindst styrke arbejdsmiljøet for medarbejderne, der i flere tilfælde kan undgå tunge og ergonomisk uhensigtsmæssige arbejdsopgaver.
Vi har samlet input og erfaringer fra virksomhederne Logitrans, VM Tarm, Ib Andresen Industri og C.C.JENSEN, og bringer herunder fem gode råd til dig, som overvejer at automatisere dine manuelle (svejse)processer.
Råd 1: Kom i gang – og start med en simpel opgave
Er man endnu ikke startet på sin robotrejse, så handler det i første omgang om at komme i gang.
– Start med en simpel opgave, og gør det ikke for komplekst til en start. Når først man er i gang, er det lettere at bygge videre på indsatsen med nye og mere komplekse robotløsninger, lyder det første råd fra Lars Pedersen, som er formand i VM Tarm, hvor man benytter kollaborative svejserobotter til produktionen af tankbiler til transport af blandt andet mælk og dyrefoder.
– Sørg for, at medarbejderne får ejerskab over projektet. Det er en stor del af det. Det er afgørende, at man gør det simpelt og får en succesoplevelse til en start – som helt grøn virksomhed. Det giver mod på mere efterfølgende, lyder det fra Henrik Haugsted Hansen fra C.C.JENSEN, som står foran sin første investering i kollaborative robotter til svejsning.
Råd 2: Stærk forankring i ledelsen – og på gulvet
Når man som virksomhed investerer i en kollaborativ robot til svejsning, er det vigtigt, at alle i virksomheden er med ombord.
Det gælder for så vidt i ledelsen, som i den tekniske afdeling – og blandt svejsespecialisterne på gulvet.
– Det er afgørende, at implementeringen af robotter forankres i alle led af virksomheden. Der skal være dedikation hele vejen igennem – fra ledelse, teknisk afdeling og til smedje på gulvet. Initiativet skal ikke være låst til én medarbejder alene. Der skal flere ind over, så initiativet ikke går i stå, når en given medarbejder får nyt job, lyder det Lars Pedersen fra VM Tarm.
Råd 3: Få ekstern hjælp til en start
Står du uden erfaring med robotteknologi, så er det en stor fordel at få hjælp udefra til en start. Eksempelvis gennem inddragelse af konsulenter med uvildig ekspertise.
– Det er vigtigt, at man får den nødvendige hjælp. Dan en form for partnerskab, der hjælper din virksomhed sikkert i gang – det hjælper både dig, men i sidste ende også leverandøren, som får sparring på sin løsning for videre udvikling, lyder rådet fra Dannie Lauridsen, som er projektleder hos VM Tarm.
– Det er altid godt med støtte og input udefra, fortæller Henrik Haugsted Hansen fra C.C.JENSEN.
Hos den fynske virksomhed FKI Fast Food Teknik har implementeringen af en kollaborativ robot øget produktiviteten, forbedret arbejdsmiljøet og øget kvaliteten af det udstyr, de producerer til alverdens fastfood-restauranter.
Virksomheden deler i videoen her deres erfaringer og gode råd – også hvad de ville have gjort anderledes, hvis de skulle starte forfra med cobots. Læs mere her
Råd 4: Gør dit forarbejde ordentligt
Når man investerer i en kollaborativ robot, er det vigtigt, at man gør sit forarbejde ordentligt.
Det sikrer en hurtigere og mere effektiv implementering, og så sikrer det med al sandsynlighed også færre økonomiske udgifter, da ændringer kan blive bekostelige med tiden.
– Hav alt klar, inden du køber selve robotten. Vi lavede nye gribere til robotten, fordi vores emner ikke passede ind i den robot, vi købte. Det koster masser af penge, så vær sikker på, at det passer ind, før du køber robotten. Der er ting, der er nemmere at lave om på end andre, lyder rådet fra Carl Jørn Jacobsen, som er svejseteknikker med ansvaret for robotsvejsning hos Logitrans, der blandt andet producerer håndterings- og løftemateriale ved hjælp af svejserobotter.
Råd 5: Programmér offline
Når du har fundet en cobot, der kan løse en given opgave for dig, så er det naturligvis vigtigt, at du har medarbejdere, der kan håndtere arbejdet med robotteknologi.
Nogle virksomheder ansætter en robotingeniør, mens andre oplærer egne svejsespecialister til at kunne klare opgaven.
Mange virksomheder anbefaler at programmere svejserobotterne offline. Det vil sige, at selv programmeringen foretages på en anden enhed, end den der styrer selve svejserobotten.
– Det er en stor fordel at programmere offline. På den måde kan du ændre i programmeringen, mens robotten kører. Dermed sikrer du, at din virksomhed ikke mister produktionstid under selve programmeringen, lyder det fra Carl Jørn Jacobsen fra Logitrans, som også støttes op af Simon Askholm-Block, som er robotingeniør hos Ib Andresen Industri, der blandt andet producerer komponenter til den nye Femern-forbindelse ved hjælp af svejserobotter:
– Hos Ib Andresen Industri arbejder vi med udgangspunkt i industrirobotter – og ikke kollaborative robotter. Men om der er tale om industri- eller kollaborative robotter, så vil mit råd altid være, at man skal gå med offline-programmering. På den måde sparer man en masse tid, da produktionen kan fortsætte, mens man programmerer – hvilket den ikke kan, hvis man programmerer online.
– Og så vil jeg endda sige, at styrken med offline-programmering virkelig vises, når det bruges i sammenhæng med fiksturbygning og simulering. Skal man designe et nyt fikstur, kan man simulere det med ens offline programmeringssoftware, inden fiksturet er produceret, og derved tilrette fiksturet i 3D. Når fiksturet så kommer ud på robotten, ved man, at der er plads alle steder, og at robotten kan nå det, den skal. Dette sparer man også meget tid på, tilføjer han.