De seks vigtigste ingredienser til succesfulde automationsprojekter

Jakob  Lyskjær

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 19 65.

-

De seks vigtigste ingredienser til succesfulde automationsprojekter

Hvordan kommer du bedst i mål med dit automationsprojekt? Teknologisk Instituts erfarne robotkonsulenter udpeger de seks vigtigste ingredienser til et succesfuldt automationsprojekt.


I en verden, der i stigende grad afhænger af teknologi, er automationsprojekter ikke kun en mulighed, men en nødvendighed for mange virksomheder, der ønsker at forblive konkurrencedygtige.

Selvom automationsprojekter kan være komplekse, så fører de også – hvis det gøres rigtigt – til øget produktivitet, forbedret kvalitet og muligheden for at frigøre medarbejdere til mere værdiskabende opgaver.

Men det kræver altså en omhyggelig balance mellem teknologi, mennesker og processer.

Herunder udpeger Teknologisk Instituts erfarne robotkonsulenter de vigtigste faktorer, der kan gøre forskellen mellem succes og fiasko i automationsprojekter og hjælpe virksomheder med at omsætte deres automationsambitioner til konkrete resultater.

1. Klar strategi og mål

Det er vigtigt at komme godt fra start og vide, hvor man vil hen. Med et automationsprojekt er det ikke anderledes.

Derfor er det en god idé at starte med en tydelig definition af formål og mål for dit automationsprojekt.

Det er vigtigt både at fastsætte overordnede forretningsmål, såsom færre produktionsomkostninger, forbedring af produktkvalitet samt tekniske mål.

Det er også fordelagtigt, hvis der er tale om målbare mål.

Derudover skal du udarbejde en klar strategi. Den kan nemlig sikre, at alle involverede parter arbejder mod samme mål. 

2. Test og validering

Det er essentielt, at automationsløsninger er både pålidelige og sikre. Derfor skal man lave en grundig test og validering i alle projektets faser.

Det sikrer, at det hele fungerer korrekt under alle forhold og i samspil med eksisterende processer, og at man overholder relevante sikkerhedsstandarder og reguleringer.

Testning bør omfatte både de tekniske aspekter og samspillet mellem løsningen og medarbejderne. Men som minimum skal man teste de steder, hvor man er i tvivl.

3. Alt og alle skal tale sammen

En af de største udfordringer ved automationsprojekter er integrationen med eksisterende systemer.

Hvis de nye teknologier ikke kan fungere problemløst sammen med de nuværende processer og systemer, kan det føre til øgede omkostninger og forsinkelser. Derfor er det vigtigt allerede tidligt i projektet at tage højde for, hvordan de nye automationsløsninger kan integreres i virksomhedens allerede eksisterende infrastruktur.

Derudover kræver automationsprojekter ofte sparring og ekspertise fra mange forskellige fagområder. Det kan for eksempel være ingeniører, IT-specialister, produktionsfolk, ledere og mange andre.

Et stærkt tværfagligt team kan være med til at identificere potentielle problemer og bidrage med værdifuld indsigt, som kan forbedre projektets resultater.

Derfor er det også vigtigt at få dem, der i dagligdagen skal bruge et automationsanlæg med i planlægningen på et tidligt tidspunkt.

Dels ligger disse personer højst sandsynlig inde med værdifuld viden, der skal bruges for at skabe en succesfuld automationsløsning. Men endnu vigtigere vil de ikke føle, at de får trukket en løsning ned over hovedet, men i stedet blive "en del af holdet".

4. Uddannelse af medarbejdere

Uddannelse af medarbejdere er en lige så vigtig ingrediens i et succesfuldt automationsprojekt som selve robotløsningen.

Hvis medarbejderne, der skal arbejde med de nye systemer, ikke får tilstrækkelig træning eller uddannelse, kan det føre til langsomme arbejdsprocesser og risiko for fejl.

Derudover skal uddannelsen ikke kun dække brugen af systemet men også dets vedligeholdelse og fejlfinding.

Du kan her se en oversigt over de kurser, som Teknologisk Institut tilbyder inden for robotteknologi

5. Tydelig og stærk projektledelse

For at kunne holde et automationsprojekt på rette spor skal der være en stærk og tydelig projektleder.

Projektlederen skal blandt andet planlægge, koordinere, overvåge projektet, sikre god kommunikation og være forberedt på ændringer og justeringer undervejs.

En god projektleder holder fokus på både de kortsigtede opgaver og det overordnede mål.

6. Vær ikke overambitiøs

Start i det små og tag første skridt på automationsstigen.

Man kan så senere skrue op for kompleksiteten, når man har fået de første succeser i hus.

Det kan være fristende at stræbe efter en fuldstændig automatiseret løsning, men det er vigtigt at have et realistisk ambitionsniveau for automationsprojektet.

Ofte er det bedst at følge 80/20-reglen. Dette indebærer, at virksomheden automatiserer 80 procent af en proces og lader de resterende 20 procent være manuelle.

Ved at undgå overambitiøse mål forhindres projekter i at blive for komplekse og økonomisk uholdbare. Fokus på realistiske mål sikrer en balance mellem teknologiens omfang og projektets rentabilitet.
 

Har du i din virksomhed brug for en uvildig kortlægning af jeres robotmuligheder? Teknologisk Institut rådgiver og udvikler robotteknologi til virksomheder i alle faser fra strategi til implementering.