Robotter løfter arbejdsmiljøet i dansk industri
Robotter er ikke kun med til at øge effektiviteten og konkurrenceevnen – de forbedrer også arbejdsmiljøet i danske produktionsvirksomheder. Det viser undersøgelse fra Teknologisk Institut.
Når robotter er med til at bære byrden, er der flere af medarbejderne, der bærer smil.
Det viser en undersøgelse fra Teknologisk Institut, "Robotteknologi og kunstig intelligens i dansk industri: Udbredelse, potentiale og udfordringer".
Faktisk er det hele 73 procent af de adspurgte virksomheder, der oplever, at robotter har en positiv indvirkning på medarbejdernes trivsel. Dette skyldes primært, at robotterne overtager de tunge og gentagende løft, hvilket reducerer fysisk belastning og mindsker arbejdsrelaterede skader.
Dermed bidrager implementeringen af robotteknologi i de danske produktionsvirksomheder ikke kun til øget effektivitet, men også til et bedre arbejdsmiljø.
– Vi ser et stort potentiale i at bruge robotter til at håndtere de tunge løft i produktionen. Det betyder, at vores medarbejdere ikke længere får ondt i ryg, skuldre eller lænd, og det øger deres trivsel markant, fortæller John Møller, der er produktionschef hos Slagter Lampe.
Den familieejede slagtervirksomhed i Vojens producerer diverse slagteriprodukter og kigger lige nu ind i at automatisere blandt andet produktionen af spegepølser.
Mange mærker fordelene
Undersøgelsen inkluderer svar fra 229 produktionsvirksomheder, der deltog i spørgeskemaundersøgelser i 2023 og 2024. Og det er ikke kun Slagter Lampe, der fremhæver arbejdsmiljøfordelene ved robotterne.
– Robotterne gør det muligt for os at forbedre arbejdsmiljøet betydeligt. Vores medarbejdere slipper for de mest belastende opgaver og kan i stedet fokusere på kvalitetskontrol og andre mere værdiskabende aktiviteter, siger Peter Dam Krag fra Kohberg.
Undersøgelsen viser også, at 56 procent af de adspurgte virksomheder anvender robotter i deres produktion, og 80 procent af disse oplever, at robotterne har en positiv effekt på produktionskapaciteten, produktionshastigheden og produktkvaliteten.
Kohberg Bageriet har igennem årene taget robotter og automatisering til sig for at sikre et bedre arbejdsmiljø og effektivisere produktionen. Virksomheden deler i videoen her deres erfaringer og gode råd til at lykkes med brug af robotter.
Fremtidens fordele
Ud over effektivitet og bedre arbejdsmiljø, som taler for at implementere robotter i produktionen, gør robotterne det også lettere at tiltrække og fastholde nuværende medarbejdere, lyder det blandt andet fra slagtervirksomheden.
Og med alle fordelene i mente, så er det da også Teknologisk Instituts vurdering, at brugen af robotteknologi vil fortsætte med at stige i de kommende år.
– Robotteknologi har potentialet til at revolutionere arbejdsmiljøet i industrien. Det er ikke kun et spørgsmål om effektivitet, men også om at skabe sundere og mere attraktive arbejdspladser, fortæller centerchef ved Teknologisk Institut, Henrik Jacobsen.
På trods af alle fordelene ved implementering af robotter, så er der stadig nogle enkelte faktorer, der holder nogle virksomheder fra at hoppe med på automatiseringstoget. Ifølge undersøgelsen er disse blandt andet økonomi og mangel på kompetencer.
Download rapporten "Robotteknologi og kunstig intelligens i dansk industri: Udbredelse, potentiale og udfordringer"
Syv oversete muligheder for robotter og automation i danske produktionsvirksomheder
1. Automatisering af kvalitetskontrol
Ved hjælp af kamerateknologi (og et stigende antal af muligheder med kunstig intelligens) er det muligt at få en fuldstændig kvalitetskontrol, som ser hvert produkt og samtidig skaber sporbarhed for hvert produkt.
2. Automatisering af transport
I vores dagligdag har vi ofte små opgaver, hvor vi skal flytte et emne fra en station til en anden. Dette kan løses med en simpel mobil robot, der kører i pendulfart som en taxa, man tilkalder, når der er varer klar.
3. Automatisering af håndtering (og bearbejdning)
Robotter ses ofte som den udførende faktor – enten ved at den skruer, sliber eller på anden måde bearbejder et emne. Men faktisk kan robotten også styre emnet, mens et menneske bruger værktøjet. På den måde kan medarbejderen nemmere ramme alle hjørner, se ind i alle kroge eller sikre alle tolerancer.
4. Automatisering af svejsning
Med stigningen i antallet af "samarbejdsvenlige" robotter – også kaldet cobots – opstår der også bedre muligheder for, at manuelle svejseopgaver kan automatiseres, ved at de proceskloge svejseoperatører selv kan overføre deres viden til de ofte brugervenlige robotter.
5. Automatisering af palletering
Cobots bliver også i stand til at løfte mere og mere og nå længere og længere. Det gør dem egnet til at overtage flere af de tunge, manuelle palleteringsopgaver. I dag findes en række forskellige 'plug and play'-værktøjer, der kan suge, gribe eller på anden måde håndtere produkter.
6. Automatisering af optælling
1, 2, 3… Mange danske virksomheder har stadig medarbejdere til manuelt at tælle produkter, som puljes sammen til eksempelvis 30 styk i en pakke. Det kan med fordel automatiseres – eventuelt også i kombination med kvalitetskontrol og automatiseret pakning af produkterne.
7. Delvis automatisering
Ikke alle opgaver kan eller bør automatiseres 100 procent. Ofte er det en fordel at få en robot til at håndtere emner og løse 80 procent af det ensidige, gentagne arbejde, og så få personale til at håndtere de sidste 20 procent, hvor det ofte er mere komplekst.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen i sin helhed er baseret på en kombination af metoder. Der er foretaget en spørgeskemaundersøgelse og gennemført syv dybdegående interviews med repræsentanter for udvalgte virksomheder.
For at tegne det store billede af robotters udbredelse i danske virksomheder i årene 2023 og 2024, har Teknologisk Institut gennemført spørgeskemaundersøgelser i henholdsvis 2023 og 2024 med topledere og produktionsledere fra industrivirksomheder.
Analysen er udført som et led i arbejdet med resultatkontrakterne PI1 og PI2, der er finansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
Rapporten blev offentliggjort i forbindelse med arrangementet ROBOTBRAG 2024 den 30. maj i Odense.
Har du i din virksomhed brug for en uvildig kortlægning af jeres robotmuligheder? Teknologisk Institut rådgiver og udvikler robotteknologi til virksomheder i alle faser fra strategi til implementering.