Nyt liv til plastikaffald med særligt kamera

Francois  Picard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 17 92.

-

Nyt liv til plastikaffald med særligt kamera

Et kamera med kunstig intelligens kan hjælpe Trebo med at sortere plastikaffald. Virksomheden kan forbedre kvalitet, reducere risikoen for fejl samt øge produktiviteten. Det viser test med teknologien hos Teknologisk Institut i et MADE Demonstrationsprojekt.

 

Når virksomheder står med en masse plastikaffald, så står virksomheden Trebo klar til at tage imod det, så det ikke bliver smidt ud.

Den sjællandske virksomhed Trebo gør det muligt at genbruge plastgranulater ved at sortere dem, hvorefter virksomheden sælger dem videre til produktion.

Faktisk sorterer Trebo plastikken i så høj kvalitet, at det kan anvendes til produktion af samme produkt, som granulatet oprindeligt var affald fra − såkaldt closed-loop recycling, hvor plasten ikke nedklassificeres. Det kan for eksempel være, at den genanvendte plastik ender som legetøj eller i elektronikudstyr.

− Vi hjælper virksomheder med at omdanne plastikaffald til et kvalitetsgenbrugsmateriale, der er klar til at erstatte virgint plastik i nye produktionscyklusser. Dermed forbliver plastikken i omløb, fortæller Jeppe Holt, der er R&D Mechanical Engineer hos Trebo.

For at kunne følge med efterspørgslen og øge kvaliteten af sorteringen af plastgranulaterne er Trebo nødt til at tænke mere automation ind i processerne.

Derfor blev de en del af et MADE Demonstrationsprojekt, hvor de fik hjælp af Teknologisk Institut.

Fra manuel inspektion til intelligent teknologi

I dag sorterer Trebo de forskellige plastgranulater ved at putte dem i et stort vandkar, hvor bevægelser med en perforeret si får dem til at inddele sig i lag i vandet. Når plasten har lagt sig i lag, bliver de suget op af en slange og fordelt i beholdere.

Men mellem lagene kan der godt være en blanding af forskellige plasttyper.

− Lige nu har vi operatører til at tage stikprøver og identificere de forskellige plasttyper. Det er både tidskrævende og afhænger af operatørens ekspertise, fortæller Jeppe Holt.

Og det er her automatiseringen og den intelligente teknologi kommer ind i billedet.

-

-Mange muligheder

Løsningen på Trebos udfording viste sig at være en infrarød sensor monteret på armen med et sugeværktøj, der scanner overfladen af det øverste granulatlag, hvorefter en AI-algoritme bygger og viser en mapping af overfladen, hvor de forskellige plastkategorier vises.

Altså et avanceret kamerasystem med kunstig intelligens, der kan scanne plastens overflade og identificere plasttypen baseret på dens spektrale egenskaber – forskellige bølgelængder af lys, som kan gengive farver og detaljer i billeder.

− I stedet for at være afhængig af en operatør har Teknologisk Institut vist os, at vi kan scanne plasten med teknologi. Det giver os et mere præcist og konsistent resultat, som ikke er påvirket af subjektive vurderinger, fortæller Jeppe Holt og fortsætter:

− Vi kommer også til at kunne håndtere mere komplekse sorteringsopgaver og potentielt udvide vores forretning til nye områder.

Selvom teknologien stadig er ny for Trebo, så øjner virksomheden gevinster i fremtiden.

− Der er stadig en del arbejde foran os med at implementere systemet fuldt ud. Men potentialet er stort, slår Jeppe Holt fast.

 

Om Trebo

Trebo blev stiftet i 2018 af Andreas Leth Bockhoff og Thomas Trebbien og holder til i Albertslund. De to stiftere er begge uddannede maskiningeniører fra DTU.

Trebo har udviklet en avanceret plastsorteringsteknologi, der udnytter forskelle i plasttypers flydeegenskaber til at opnå sortering med meget høj renhed.

Efter sorteringsprocessen er plasten i så høj kvalitet, at den kan erstatte virgint materiale, og Trebo sælger den videre til virksomheder, der eksempelvis bruger den til produktion af legetøj, elektronikudstyr eller andet.

 

MADE Demonstrationsprojekt

  • Med et MADE Demonstrationsprojekt kan en lille eller mellemstor virksomhed få op til 100.000 kroner i støtte til at løse en konkret udfordring i virksomheden eller afprøve en ny teknologi i produktionen.
  • MADE Demonstrationsprojekter er medfinansieret af den Europæiske Regionalfond og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
  • Der er løbende ansøgningsfrist på demonstrationsprojekter.

Læs mere om MADE Demonstrationsprojekt