Robot hjælper med at genbruge mursten: "Vi kan potentielt spare en million om året"
En robot kan adskille cementmørtel fra mursten og dermed styrke Salling Entreprenørfirmas konkurrencedygtighed på salg af genbrugsmursten. Virksomheden kan spare én million kroner om året på arbejdskraft, viser et MADE Demonstrationsprojekt i samarbejde med DAMRC og Teknologisk Institut.
Det er langsommeligt og dyrt at nedrive murstensvægge fra 60' og 70'er huse for at genbruge murstene i nye byggerier.
– Vi rengør 20-25.000 mursten med bakkemørtel om året og sælger dem. Det er hårdt, manuelt arbejde, og derfor søgte vi hjælp i et MADE Kickstartprojekt til at automatisere, siger Gregers Frederiksen, der er direktør i Salling Entreprenørfirma.
Den udfordring blev først adresseret i et MADE Kickstartprojekt – og bagefter i et MADE Demonstrationsprojekt, hvor de fik sparring fra DAMRC og Teknologisk Institut til at håndtere cementmørtel, der er langt sværere at adskille sammenlignet med bakkemørtel.
– Projektet har handlet om at få robotten til at bevæge sig efter computer vision – altså et billedesystem – så den rammer linjerne præcist mellem mursten og cementmørtel. Det svære har været, at murstene er lagt med menneskehænder, så der er hele tiden forskydninger på et par mm. Samtidig støver det, når væggen rives ned, og så er billedet måske utydeligt, siger Anders Bruun Engelbrecht, der er Project Manager i DAMRC.
I løbet af de to projekter har DAMRC testet 11 murstensvægge fra Salling Entreprenørfirma med succes – de har stået for fremføring af robotten, mens Teknologisk Institut har hjulpet med AI og vision-teknologi.
– Projektet viste, at det kan lade sig gøre at få en robot til at adskille mursten og fjerne cementmørtel, og det er gode nyheder for os, fordi vi mangler arbejdskraft her i Skive. Der er potentiale for, at vi kan spare på arbejdskraften – én million kroner om året, og det betyder, at vi kan være konkurrencedygtige på salg af genbrugsmursten, forklarer Gregers Frederiksen.
I dag er det tæt på 0 procent af murstene i Danmark, der bliver genbrugt, vurderer Miljøministeriet.
Derfor vedtog Folketinget i marts 2024 nye regler om, at nybyg skal laves med genbrug (cirka 27 procent tegl, klinker og mursten kan genbruges), og Salling Entreprenørfirma ønsker da også at være på forkant med nye grønne løsninger.
– Vi er slet ikke i tvivl om, at der kan komme en god forretning ud af at genanvende mursten. Jeg tror på, at vi kan holde os inden for prisen på en specielmursten på 12-14 kroner, siger Gregers Frederiksen.
Salling Entreprenørfirma håber, at de har implementeret robotter inden for et år. Næste skridt for dem er at leje en robot via SMV:Digital.
I videoen længere oppe kan du se et testsetup, der simulerer, hvordan robotten vil køre i en fugebane på en murstensvæg. I testsetuppet har robotarmen en tuschpen, men i praksis vil det være en diamantklinge, robotten holder.