Robotter skal bane vej for succesfulde månelandinger

Kristian  Skaarup

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 26 38.

Robotter skal bane vej for succesfulde månelandinger

Teknologisk Institut har udviklet et koncept med autonome, mobile robotter, som på sigt kan bane vej for mere sikre månelandinger.


Selvom menneskeheden tog sit første skridt i månestøvet for over 50 år siden, er det stadig i dag en vanskelig manøvre at sikre en succesfuld månelanding.

Udover udfordringer med kommunikationsforsinkelse, temperaturudsving og manglende atmosfære, er en af de risikofyldte momenter månens ujævne overflade, som gør det vanskeligt at finde et sikkert landingssted.

Men robotter kan i fremtiden blive en del af løsningen.

Teknologisk Institut arbejder nemlig i deres Space Robotics Lab på udvikling af autonome robotter, som kan sendes i forvejen forud for en månelanding. Robotterne skal blandt andet bruges til at planere en overflade, hvor et rumfartøj kan lande.

– Robotter bliver et helt centralt element i at udforske månen – og universet i det hele taget – men hvis vi i første omgang skal have mennesker tilbage på månen, så vil det give god mening at sende terrængående robotter i forvejen. De kan både klargøre en landingsplads og udforske, hvad terrænerne faktisk består af, inden vi sender mennesker til månen, siger Kristian Skaarup, der er Director – Defence and Space Robotics på Teknologisk Institut.

-

– Det vil gøre det meget mere sikkert for mennesker og reducere udgifter til rummissioner, da man vil opnå en større succesrate på landingerne, tilføjer han.

Ujævne overflader kan være fatale for landingsfartøjer, hvilket nylige forsøg fra eksempelvis Indien, Israel og Japan har understreget.

Robotter designet til hårde miljøer

Robotteknologien åbner ikke kun nye døre for rumudforskning. Den kan også få potentielle industrielle anvendelser på Jorden.

– Når teknologi skal kunne fungere i rummet med stråling, tryk og voldsomme temperatursvingninger, skal det være robust og driftssikkert udover det sædvanlige. Man sender ikke lige en servicetekniker 384.405 kilometer afsted for at nulstille og genstarte en robot. Det skal virke hver gang, siger Kristian Skaarup og fortsætter:

– Hvis teknologien kan opnå sådan en grad af robusthed, så kan den også bruges og give gevinster i hårde miljøer på Jorden.

Udviklingen er støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen under Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Oplev rumrobotterne i aktion til ROBOTBRAG 2025 den 8. maj i Odense

Om Space Robotics Lab

Teknologisk Instituts Space Robotics Lab i Odense blev indviet i 2024.

Det nye robotlaboratorium har til formål at imødekomme den stigende efterspørgsel for robotteknologi til rummet samt at sætte Danmarks styrkeposition inden for robotter yderligere i spil på området.

Teknologisk Institut har allerede været en del af udviklingen af en robotarm til opsamling af jord- og klippeprøver på Mars som en del af ESA-bidraget til den NASA-ledede Mars Sample Return-mission, og Instituttet er i skrivende stund i gang med at udvikle en beskyttende beklædning – et såkaldt smart skin​ – til robotarme, som skal bane vej for flere robotter i rummet.