Bæredygtige byggematerialer
Rapporten Udvikling og anvendelse af mindre klimabelastende byggematerialer skal hjælpes på vej er udarbejdet med udgangspunkt i Teknologisk Instituts Resultatkontrakt under Indsatsområdet Bæredygtige Byggematerialer. Rapporten er støttet af Uddannelses- og Forskningsstyrelsens under Uddannelses- og Forskningsministeriet.
I rapporten fremhæves byggebranchens behov for større adgang til mere klimavenlige byggematerialer. Rapporten, grundlagt på en undersøgelse med deltagelse af over 200 aktører i branchen, fastslår at byggeriet ser det som essentielt at anvende mindre klimabelastende materialer for at overholde fremtidens klimakrav.
Imidlertid understreger rapporten også, at bygherrer, rådgivere og udførende aktører kræver grundigere tests og dokumentation af disse nye materialer. De ønsker en veldokumenteret viden om egenskaberne ved nye og mindre klimabelastende byggematerialer, før de tager dem i brug.
Læs rapport
Bygge- og anlægsbranchen står midt i en grøn omstilling, hvor bæredygtighed, ressourceforbrug og ikke mindst CO2-udledning er i fokus, og hvor branchens aktører skal imødekomme nye krav, både fra myndigheder og bygherrer.
Det gælder også for de materialer, vi bygger med. Og her kan det være svært at navigere mellem bæredygtighed, dokumentation og de nye krav, i en branche, som også er udfordret på produktivitet, kvalitet og økonomi.
Med indsatsområdet vil Teknologisk Institut tilbyde byggebranchen forskning, udvikling, test og dokumentation af mere bæredygtigt byggematerialer med fokus på, at materialerne kan bidrage til en grøn omstilling, og skabe markante reduktioner af CO2-udledningen. Visionen er, at indsatsområdet skal hjælpe byggebranchen med at reducere CO2-udledningen med 50 % og ressourceforbruget med 20 % inden for ti år.
Målet er, at Teknologisk Institut vil sikre udvikling af sunde, sikre og mere bæredygtige byggematerialer til gavn for klima, samfund, virksomheder og dansk økonomi.
Vi vil gå forrest for at medvirke til, at den danske bygge- og anlægsbranche er førende i den grønne omstilling – også internationalt. Indsatsområdets primære effekt er at udbygge bygge- og anlægsbranchens styrkeposition og konkurrenceevne særligt inden for det miljømæssige aspekt af bæredygtighed.
Via indsatsområdet vil vi øge virksomhedernes mulighed for at levere løsninger, der kan efterleve de stigende krav om bæredygtighed, som vi fx ser i Regeringens målsætning om 70 % CO2-reduktion og den nye bæredygtighedsklasse i Bygningsreglementet.
Virksomhederne vil herudover få mulighed for at levere løsninger, der er mere ambitiøse end de nuværende krav, hvilket er med til at sikre, at virksomhederne også kan imødekomme fremtidige krav.
Indsatsområdet vil udvikle anvendelige teknologier til at producere mere bæredygtige byggematerialer og sikre den nødvendige dokumentation, så byggebranchen på sigt kan skabe en mere bæredygtig forretning uden at gå på kompromis med kvalitet, holdbarhed, produktivitet, miljø og indeklima.
I indsatsområdet vil Teknologisk Institut
- Opbygge test-, demonstration- og udviklingsfaciliteter (TDU-faciliteter) til at udvikle og dokumentere mere bæredygtige byggematerialer, via en one-point-entry.
- Udvikle og dokumentere metoder til fremstilling af mere bæredygtige byggematerialer og understøtte at færre klimabelastende byggematerialer finder vej til markedet.
- Udføre fuld skala demonstration af byggematerialer, der kan understøtte anvendelse af mere nye og mere bæredygtige materialer i byggeriet.
- Udvikle metoder til kvalificering og kvantificering af et mere bæredygtigt ressourceflow i byggeriet.
- Udvikle dokumentationsmetoder for bæredygtighed, herunder en kursusrække indenfor bæredygtigt byggeri.
Se video herunder, hvor vi, kort fortæller om projektets relevans for både samfund og byggebranche
Læs mere på bedreinnovation.dk