Bæredygtige fødevarer - A4 - Logistik og emballering
Vælg side
Logistik og emballage:
En stor del af Danmarks affaldsproduktion fra husholdningsaffald genereres af fødevareemballager.
Der bruges fortsat store mængder fossilt plast, som fremstilles med energikrævende processer, og den reelle genanvendelse af plastemballage er jf. Miljøstyrelsen kun på 19%. Det er et indbygget paradoks, at forbrugerleddet er den væsentligste bidragsyder til madspild i den vestlige verden, og at madspild samtidig er modsat korreleret til forbruget af pakkeløsninger og de tilhørende holdbarheder af produkterne.
Løsninger, der reducerer madspildet i Danmark med 10%, fx i form af optimeret holdbarhed af de emballerede fødevarer og nye forpakningsløsninger, skal udvikles. Det er derfor målsætningen at reducere klimabelastningen fra fødevareemballage og at skabe arbejdspladser.
Artikel:
Khosravi, H. (2023) Digitalisering kan hjælpe dig med at pante din næste kaffekop. Fødevaremagasinet juni, side 18
Storgaard, B.G., Landa, S., Bardenstein, A.L. (2022) Er det tid til at udnytte mikrobølgeøvnen til mere end popcorn og rester? Medlemsinformation 2/2022 - Plast og emballage
Læs artikler om plast og emballage i Nyhedsmagasinet her
En digital platform til sporing og cirkulering af genbrugeligt take-away emballage
I 2021 brugte danskerne ca. 130 millioner engangskopper til kaffe, og samtidig steg take-away forbruget med 20% fra 2020 til 2021. Dette skaber store affaldsmængder og høj CO2-udledning fra produktionen af engangsemballage.
Forskellige startups i København er kommet med et alternativt forslag til brug-og-smid-væk kulturen forbundet med take-away: Genbrugeligt emballage, der indgår i et pantsystem. Her kan man som forbruger vælge genbrugelige beholdere for en pantsats og ved returnering til en partnercafé-eller restaurant får man panten retur. På denne måde baserer forretningsmodellen sig på at cirkulere eksisterende emballage i stedet for at producere nyt.
Men ved omstilling til cirkulær økonomi kan der opstå visse udfordringer: Manglende sporbarhed af produkterne, dokumentation for hygiejne, misbrug af pantudbetaling m.m. Alt dette skal indtænkes i den nye infrastruktur for cirkulering af emballage.
Teknologisk Institut forbinder i dette projekt digitalisering og grøn omstilling ved at udvikle løsninger til at spore emballage på tværs af værdikæden, så udbyderne af genbrugsemballage kan danne overblik over produktflow. Samtidig muliggøres udbredelsen af pantsystemet for ved at benytte teknologier til registrering og udbetaling af pant, så misbrugshændelser forhindres.
Demonstrationsprojekt på Roskilde Festival 2022
På Roskilde Festival 2022 udbød forskellige leverandører genbrugelige kopper og kander, hvortil man som festivalgæst kunne returnere beholdere ved festivalens pantboder. Dette medførte dog forskellige udfordringer, som forhindrede at emballagen blev returneret og genbrugt.