Bæredygtighedsanalyse – skyd genvej til intelligente, grønne valg

Aske Skyum Donslund

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 17 67.

De forskellige parametre af en LCA vurdering.

Bæredygtighedsanalyse – skyd genvej til intelligente, grønne valg

Der er mange knapper at skrue på i den grønne omstilling. Skruer din virksomhed på dem, der giver mest værdi for miljø og forretning? Med en bæredygtighedsanalyse klædes din virksomhed på til at træffe databaserede valg, der gør en dokumenteret, grøn forskel.

Nationale klimamål, skærpede lovkrav og grøn forbrugerbevidsthed har de seneste år skubbet virksomheder til at arbejde aktivt med bæredygtighed.

Gælder det også din? Så ved du, at det ikke er ligetil at identificere de tiltag, der har størst impact på et produkts miljøpåvirkning.

Det kræver tid, beregninger og ressourcer – og dyb indsigt i materialevalg, ressourceforbrug og produkters værdikæder. Alt sammen viden, der ofte ligger udenfor virksomhedens kernekompetencer.

Omvendt kan de rette grønne tiltag medvirke til at styrke bundlinjen og give markante konkurrencefordele på et marked, hvor succes og overlevelse i stigende grad måles på evnen til at producere ansvarligt.

Træf intelligente valg med en bæredygtighedsanalyse   

Med en bæredygtighedsanalyse på Teknologisk Institut får du sat tal på dit produkts miljøpåvirkning her og nu – og på effekten af 3-5 forskellige grønne tiltag. Det betyder, at du får et intelligent og samtidig overskueligt beslutningsgrundlag, som både ledelse og specialister kan forholde sig til – og som bygger på databaseret og gennemarbejdet viden.

Analysen kendes også som en såkaldt MECO-analyse, der står for Materials, Energy, Chemicals and Other. Vi ser nemlig på, hvilke konsekvenser din virksomheds valg og forbrug af materialer, energi, kemi og andet har for dit produkts miljøpåvirkning målt i CO2-ækvivalenter. Og ikke mindst, hvordan CO2e-aftrykket påvirkes i forskellige scenarier.

Med andre ord får din virksomhed tryghed for, at I skruer på netop de knapper, der understøtter ikke bare grøn omstilling, men ofte også besparelser, sikrere produkter, vækstpotentiale og styrket konkurrencekraft.

Vi valgte at bruge Teknologisk Institut til at hjælpe os med at facilitere et bæredygtighedsforløb og til at lave livscyklusanalyser. Gennem samarbejdet har de bidraget til et beslutningsgrundlag for, hvordan vi, hos LINAK, skal arbejde med og prioritere i bæredygtige tiltag og cirkulære forretningsmodeller. Vi giver vores varmeste anbefaling – Peter Gravesen, Senior Program Manager, R&D Technology

Er en bæredygtighedsanalyse det rette for din virksomhed?  

Teknologisk Instituts bæredygtighedsanalyse – eller MECO-analyse – er ét af en række værktøjer, din virksomhed kan benytte for at få indblik i dit produkts miljøpåvirkning. Livscyklusanalyser, LCA vurderinger, bæredygtighedsvurdering og forskellige CO2-beregninger er også på markedet.

Vores bæredygtighedsanalyse adskiller sig fra andre analyser ved, at du hurtigt – i løbet af blot fem uger – får et solidt beslutningsgrund, der kan drive den fortsatte grønne omstilling af din virksomhed.

Derudover er bæredygtighedsanalysen relevant for virksomheder som:

  • Har identificeret mulige løsninger, som skal implementeres i forretningen
  • Er interesseret i at tage miljømæssige, korrekte valg
  • Skal forholde sig til eco-design lovgivning 
  • Kan have gavn af at trække på produkt- og materialespecialister

MECO-analysen giver dig et godt overblik over hvordan forskellige tiltag påvirker din virksomheds miljøpåvirkning.  I dette tilfælde CO2-udledning.

MECO-analysen giver dig et godt overblik over hvordan forskellige tiltag påvirker din virksomheds miljøpåvirkning. I overstående tilfælde CO2-udledning.

Fra data til handling

En typisk MECO-analyse udføres af kvalificerede specialister i produkt- og materialekemi fra Teknologisk Institut. Analysen tager omtrent 5 uger at gennemføre og inddeles i tre faser:

1. Behovsafdækning & dataindsamling:

I tæt dialog med din virksomhed, identificerer og opstiller Teknologisk Institut hvilke initiativer, miljøpåvirkningsscenarier og impact-parametre (f.eks. CO2-udledning, vandforbrug, energiforbrug, ressourceforbrug og genanvendelighed), der kan have en indflydelse på dit produkt.

2. Analyse og vurdering:

Efterfølgende analyseres produktets miljøbelastning. Vi dykker ned i råstofopbygning, produktion, anvendelse, end-of-life og transport. Herefter opstilles 3-5 miljøpåvirkningsscenarier, som din virksomhed kan vurdere forskellige initiativer ud fra.

3. Præsentation af miljøpotentialer:

Afslutningsvis udarbejdes en rapport med de vigtigste konklusioner. Vi vurderer i fællesskab resultaterne og gennemgår, hvilke miljøtiltag der bedst understøtter jeres forretning, kunder og bundlinje. Præsentationen afrundes med en kortlægning af fremtidige grønne tiltag, teknologier og eventuelle samarbejdspartnere.

Det videre forløb

Ønsker du hjælp til at realisere analysens anbefalede tiltag, gennemgang af nye teknologier eller en vurdering af samarbejdspartnere, så står Teknologisk Institut klar til at hjælpe dig godt i mål.

Hvor meget vi skal involveres, er helt op til dig. Teknologisk Institut tilbyder flere samarbejdsløsninger, som alle kan tilpasses dit behov. 

Kontakt os

Kontakt os og få specialisthjælp til at vurdere dit produkts miljøpåvirkning, nye teknologier og stærke samarbejdspartnere.