Beton i den cirkulære økonomi – hjælp til udvikling og implementering
Beton er det mest anvendte byggemateriale i Danmark, og der nedrives en betragtelig mængde beton hvert år. Du kan få hjælp til at udvikle og implementere cirkulære betonløsninger af vores eksperter.
Vil du arbejde med beton i den cirkulære økonomi og samtidig leve op til de krav og forventninger, der stilles til byggeriet/anlægget? Uanset hvor i værdikæden, du arbejder – om det er som nedriver, entreprenør, bygherre, rådgiver, arkitekt eller i en produktionsvirksomhed – så kan vores eksperter hjælpe dig med den rette viden og adgang til state-of-the-art testfaciliteter og laboratorier.
Fire gode grunde til at samarbejde med Teknologisk Institut om beton i den cirkulære økonomi:
Case: RCA-projektet
Produkt: Genanvendt betontilslag
Udfordring: Produktion og anvendelse på industriel skala
Læs mere om, hvordan vi har været med til at bringe genanvendelse af beton op på industriel skala i Danmark og skabt det første eksempel på CE-mærket genanvendt betontilslag i norden.
Case: Test af betonelement, nedtaget fra IKEA Gentofte
Produkt: Genbrugte betonelementer
Udfordring: Bæreevne af genbrugte betonelementer efter nedtagning
Læs mere om, hvordan vi har testet bæreevnen af et TTS-element, nedtaget fra IKEA Gentofte, og skabt nogle af de første danske erfaringer med potentialet for direkte genbrug af betonelementer.
Beton har lang levetid
Beton som materiale har en meget lang levetid. Faktisk så lang, at levetiden ofte overstiger levetiden af den bygning, hvor betonen er anvendt. Det gælder især for beton som bliver anvendt indendørs i opvarmede rum – her er en levetid på flere hundrede år ikke utænkelig. Men selv beton, som anvendes i meget aggressive miljøer, som fx til broer eller tunneller, kan have en meget lang levetid. Derfor er der stort potentiale i at anvende betonen igen, når bygningens levetid ophører.
Beton kan indgå i den cirkulære økonomi på en række forskellige måder:
I Danmark anvender vi i dag over 90 % af betonen fra nedrevne bygninger og anlægskonstruktioner igen. Det sker oftest ved nedknusning, hvor betonen erstatter sand og sten (dvs. enten genanvendelse eller nyttiggørelse). Det kan være forskelligt fra case til case, hvilken metode som er mest egnet. Der er desuden forskel på, om der er tale om beton anvendt til byggeri eller beton anvendt til anlægskonstruktioner.
Skal vi hjælpe dig?
Kontakt os, hvis du har brug for hjælp til at bruge beton cirkulært i/fra dine byggerier eller hvis du vil udvikle nye, cirkulære betonprodukter. Vi står til rådighed for en uforpligtende snak, hvor vi sammen kan finde den bedste vej fremad for netop din virksomhed.
Læs mere om vores andre ydelser indenfor cirkulær ressourceøkonomi.