Bevar et godt indeklima, når du arbejder hjemme

Sofie Marie Kristensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 37.

hjemmearbejde og indeklima

Bevar et godt indeklima, når du arbejder hjemme

I denne tid, med et øget fokus på hjemmearbejde og hvor temperaturen tilmed sænkes, udsættes hjemmet for mere fugt end normalt. Men der er heldigvis meget du selv kan gøre for at bevare det gode indeklima, fortæller ekspert fra Teknologisk Institut.

 

–  Mange er begyndt at sidde mere hjemme end vi plejer og flere holder en lav temperatur i hjemmet, for at spare på energien. Det kan ende med at gå ud over det gode indeklima, hvis ikke vi er opmærksomme på at mindske fugtproduktionen og sikre en god udluftning. Når temperaturen sænkes i en bolig giver det nemlig højere luftfugtighed og dermed større risiko for vækst af skimmelsvampe.

Det fortæller Sofie Kristensen, der er ekspert i bygningsskader på Teknologisk Institut. Hun rådgiver dagligt husejere om alt fra isolering og ventilation til vandindtrængning og fugt.

–  Man skal tænke på, at de fleste huse normalt står tomme 8-10 timer om dagen, men nu danner de pludselig ramme for både vores arbejds- og fritidsliv. Det er en ret drastisk ændring, og vi bør derfor havde større fokus på at opretholde et sundt indeklima i vores boliger siger hun.

Din adfærd påvirker indeklimaet

Derfor giver det ifølge Sofie Kristensen mening at tænke lidt ekstra over sin adfærd i hverdagen. Og her gælder de klassiske råd, som dog fortjener lidt ekstra opmærksomhed i disse tider:

– I og med, at mange af os er så meget mere hjemme, end vi plejer, så udsættes vores bygninger faktisk for en helt anden fugtmæssig belastning, end de er vant til. Hver person i boligen afgiver omkring to liter vand i døgnet, som vanddamp og sved. Derfor er det en god ide at være særlig opmærksom på at reducere øvrig fugtafgivelse ved alle de daglige rutiner, alt fra madlavning, tøjvask og badning.

Sofie Kristensen anbefaler derfor, at du husker at tænde emhætten, lægger låg på gryderne, tørrer tøjet udenfor og lukker døren til badeværelset, når du bader og husker at skrabe vand væk efter badning, samt tørre vægge og gulv af efter badning.

Pas på de kolde overflader

Den kolde årstid, som lige nu er over os, kan gøre de indvendige overflader af fx ydervægge og vinduer kolde. Her er det afgørende at luften cirkulerer, så kolde overflader opvarmes og holdes tørre.

– Når fugtig rumluft møder en kold overflade, sætter den sig som kondens, og risikoen for skimmelsvampevækst øges. Derfor skal skabe og andre møbler holdes væk fra ydervæggene, og der skal være afstand mellem ruder og gardiner. Og så skal du også huske at åbne for varmen og sørge for at varmen er jævnt fordelt i alle rum. Vi anbefaler altid, at man holder en temperatur på minimum 20 °C, gerne lidt højere, forklarer Sofie Kristensen og uddyber:

– Hvis varm rumluft møder en kold overflade fx ved vinduerne, stiger luftfugtigheden ved glas og ramme. Skimmelsvampene kan spire og vokse allerede ved en relativ luftfugtighed på 75%. Skimmelsvampene kan vokse både på synlige overflader og på skjulte fugtige konstruktioner fx under gulvbrædderne, i tagrum eller blot bag dit skab som står op ad en kold ydervæg.

Luft ud, luft ud, luft ud

Det bedste du kan gøre, er derfor at lufte ud med jævne mellemrum, men også sørge for at lukke igen efter hver udluftning, understreger Sofie Kristensen. Luftcirkulation er helt afgørende for at holde luftfugtigheden nede. Men når det er koldt udenfor, er det vigtigt ikke at lufte ud i så lang tid, at indvendige overflader bliver kolde. Når du arbejder hjemmefra er det en rigtig god ide at lufte ud minimum 3 gange om dagen ved gennemtræk i 5-10 min., og så lukke igen. På den måde er det kun varmen i luften, du lukker ud, imens vægge, gulve og lofter forbliver varme. Så påvirkes temperaturen faktisk ikke særligt meget af, at du lufter ud, og det kræver derfor ikke unødigt store mængder af energi at opvarme rumluften igen fortæller Sofie Kristensen.

Hun tilføjer, at også ventiler, hvis du har dem, bør holdes åbne i vinduer, køkken og badeværelse.

Hold skimmel væk med god rengøring

Et godt rengøringsniveau er med til at holde niveauet af skimmelsvampemateriale i indeklimaet nede. Støv indeholder skimmelsporer, husstøvmider, pollen mm. I fugtige omgivelser kan husstøvmider trives i støvet, og skimmelsvampesporer vil ophobe sig i støvet over tid, hvorfor det er en god ide med ekstra fokus på rengøring når man opholder sig mere i hjemmet end normalt.

– Du kan med fordel rense aftrækskanaler, så der er bedre aftræk ud til det fri. Særligt badeværelset er vigtigt at holde rent og tørt. Hvis tiden er til det, er det en god ide også at få tjekket fuger i badeværelsets gulv og vægge. Tør kondens af vinduerne efterhånden som det opstår, så det ikke får lov til at udvikle sig til mere, fortæller Sofie Kristensen.

Hvis skaden er sket

Skjulte skimmelsvampeangreb vil ofte have en mere kompleks byggeteknisk årsag. I den forbindelse forklarer Sofie Kristensen, at det bedste man som husejer kan gøre, udover at følge rådene ovenfor, at få hjælp fra en professionel og ellers sørge for at standse en evt. skade i at udvikler sig.

Efter at COVID-19 har ramt Danmark, så oplever Teknologisk Institut yderligere, at flere karantæneramte eller særligt udsatte har brug for hjælp, samtidig med at de må holde døren lukket.

– Det er fx boligejere, der er i en risikogruppe eller karantæneramte, som alligevel sidder med nogle udfordringer med deres hus eller lejlighed, siger Sofie Kristensen.

Her kan fjernbesigtigelser, altså en undersøgelse via et videoopkald, være løsningen.