Biobaseret bindemiddel til asfalt kan reducere CO2-udledning

Trine Boje Røgild

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 37.

Maskine på asfalt

Biobaseret bindemiddel til asfalt kan reducere CO2-udledning

Pressemeddelelse publiceret den 16. december 2024. 

Biobaserede restmaterialer fra halm eller træ har potentiale til at kunne erstatte fossil olie i bindemidlet bitumen og dermed reducere CO2-udledningen fra asfaltproduktion.

En række danske virksomheder vil sammen med Teknologisk Institut udvikle et biobaseret bindemiddel til asfalt som erstatning for fossil bitumen. Løsningen kan potentielt reducere CO2-udledningen fra asfaltproduktionen betydeligt og styrke forsyningssikkerheden for det vigtige råmateriale.

Kan sænke klimabelastningen

Asfalt består primært af en blanding af sten, sand og grus, som udgør 95 procent af materialet, mens de resterende fem procent er en mørk, klæbrig masse kaldet bitumen. Bitumen får asfalten til at hænge sammen og giver den dens karakteristiske sorte farve. Selvom bitumen udgør en lille del af asfalten, er det ansvarligt for en betydelig del af dens CO2-aftryk, da det stammer fra fossil råolie.

Ved at erstatte halvdelen af bitumen i asfalt med et CO2-neutralt alternativ, er der potentiale for en reduktion af Danmarks CO2-udledning med 25.000 ton om året.

- Når én enkelt komponent bidrager væsentligt til klimaaftrykket, kan det være gavnligt at finde en mindre belastende erstatning. Ambitionen er at udvikle et alternativ til bitumen, der ligner det traditionelle produkt, men som er baseret på olie fra biobaserede materialer såsom halm. Lykkes dette, kan det føre til betydelige CO2-reduktioner og åbne nye forretningsmuligheder, fortæller projektleder Trine Boje Røgild fra Teknologisk Institut.

CO2 bliver lagret i asfalten

Projektet vil undersøge mulighederne i de termokemiske processer pyrolyse og hydrotermisk likvefaktion (HTL), hvor biomasse som f.eks. halm udsættes for tryk og varme og dermed nedbrydes i en proces a la naturens, hvor dyre- og planterester gennem millioner af år er blevet omdannet til olie dybt under jordens overflade.

– Biologiske reststrømme som halm og træ er interessante, fordi vi kan omdanne dem til bioolier, der minder om fossile olier. Hvis bitumen kan produceres fra biologiske materialer, vil kulstoffet fra disse reststrømme blive lagret i asfalten i stedet for at blive frigivet som CO2 ved forbrænding, fortæller Trine Boje Røgild.

Geopolitisk ustabilitet presser leverancer af bitumen

Udover den grønne dagsorden er asfaltproducenterne også presset til at finde alternativer på grund af stigende priser og faldende tilgængelighed af bitumen. Siden 2020 er prisen på bitumen steget med over 250 procent, da raffinaderierne i stigende grad vælger at opgradere bitumenfraktionen til mere profitable produkter.

– Vi ved, at bitumen i større og større omfang kommer fra områder med øget usikkerhed og geopolitisk ustabilitet, hvilket gør forsyningskæderne skrøbelige. En afkobling fra den fossile industri vil styrke vores leverancesikkerhed betydeligt, udtaler Lotte Regel Josephsen, laboratoriechef og ansvarlig for bæredygtighed hos PEAB Asfalt.

Projektets partnere forventer, at et brugbart alternativ kan åbne op for nye forretningsmuligheder, ikke kun i asfalt-branchen men for bioolie generelt. På længere sigt kan udviklingen af et biobaseret asfaltbindemiddel potentielt transformere industrien og bidrage til en CO2-reduceret asfaltproduktion.

Projektet strækker sig over to år og vil involvere udvikling, test og demonstration af de nye løsninger.

”Biotumen - Godt på vej” (2024-2026) er støttet af er støttet af Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram under Miljøministerietog er et samarbejde mellem PEAB Asfalt (asfaltproducent), Stiesdal Skyclean (miljøteknologisk virksomhed), Koppers Denmark (Producent af organiske basiskemikalier) og Teknologisk Institut (videnspartner og projektleder).

Yderligere oplysninger

  • Pressekontakt: Seniorkommunikationskonsulent René Wad Andersen, Teknologisk Institut, mail: rea@teknologisk.dk, mobil: 7220 1474
  • Faglig kontakt: Konsulent Trine Bøje Røgild, Teknologisk Institut, mail: tbor@teknologisk.dk, mobil: 7220 2237