BM Silofabrik: Fra serie- til ordreproduktion
BM Silofabrik i Holstebro, der producerer stålsiloer til landbrug og industri, havde som mange andre produktionsvirksomheder et ønske om at forbedre produktionskapaciteten i virksomheden.
Men midt i en krisetid blev de som dansk produktionsvirksomhed usikre på, hvilken kurs de i fremtiden skulle sigte efter for at skabe rentable forbedringer. De tog derfor kontakt til Teknologisk Institut for at få deres råd med på vejen.
Lean før automatisering
BM Silofabrik havde en forestilling om, at et større udbytte kunne opnås ved at automatisere produktionen i form af en robotløsning. Derfor drejede deres første henvendelse til Instituttet sig om et robot-køb.
For at afdække om BM Silofabrik reelt havde behov for en robotløsning i produktionen besøgte en af Instituttets konsulenter, som en fast procedure, virksomheden.
Her kiggede Arne Kolze, konsulent ved Teknologisk Institut, sammen med medarbejderne nærmere på den nuværende produktion for at finde frem til, om en robot ville kunne gavne produktionen.
”Som det første kigger jeg på flow i produktionen, altså på hvor effektive deres arbejdsgange er. Med udgangspunkt i Lean kigger jeg på, hvor i produktionen der opstår tab, og derefter taler jeg med medarbejderne om, hvad der forhindrer dem i at lave nogle processer om”, siger Arne Kolze.
”Medarbejderne er en vigtig komponent til procesforbedringer. Det er trods alt medarbejderne, som har den bedste viden om, hvordan deres tid anvendes, og hvilke udfordringer de møder i deres daglige arbejde. Derfor er de vigtige at engagere i processen”, fortæller Arne Kolze.
Konklusionen efter Instituttets besøg var, at BM Silofabrik i første omgang skulle ’nøjes’ med at effektivisere produktionen med udgangspunkt i Lean, inden de begyndte at tænke i automatisering.
BM Silo er nu klar til automatisering
Virksomhedens produktions-flow er i dag blevet ændret. Nu anvender de en direkte ordreproduktion, så produktion og pakning sker i én arbejdsgang. Førhen var virksomheden serieproducerende, hvilket betød at varerne havde en meget lang gennemløbstid på op til tre uger.
”Fra dag ét har vi kunne nedbringe vores lagre ved at gå fra serie – til ordreproduktion. Det har også betydet, at vi i dag er langt mere fleksible i forhold til ændringer, da produktionen først går i gang kort tid før, ordren skal leveres”, fortæller Direktør Dorte Zacho Martinsen, BM Silofabrik.
Lean-processen har været en stor succes for BM Silofabrik, og tallene før og efter taler deres tydelig sprog. Før leverede de 25 siloer om ugen, og i dag er tallet 40 med samme antal medarbejdere. Pengemæssigt har det også gavnet virksomheden.
”Vores lønudgifter havde været over det dobbelte af, hvad de er i dag, hvis vi ikke havde været igennem Lean-processen. Det havde nok betydet, at vi var gået fallit”, siger Claus Martinsen, ejer af BM Silofabrik.
BM Silofabrik er først nu klar til at automatisere yderligere, og har derfor for nyligt investeret i en robot. Når man ser tilbage på den proces, virksomheden har gennemgået, kan der spores paralleller til metoden Lean Automation. Metoden er udviklet af Teknologisk Institut, og den kombinerer det bedste fra henholdsvis Lean og automation.