Bollfilter 3D-printer turbiner til vandfiltrering

Brian Lykke Christensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 20 58.

Vandrensningsanlæg

Bollfilter 3D-printer turbiner til vandfiltrering

Bollfilter er en global virksomhed, som fremstiller industrielle filtre til filtrering af væsker som fx smøreolie og vand – især inden for den maritime sektor men også til en række andre industrier. Nu har virksomheden fået øjnene op for 3D-print.

Hos Bollfilter har man udviklet et simpelt design til et automatisk selvrensende filter, som i første omgang skal bruges til grov-filtrering af vand i forbindelse med spildevandsrensning. Designet er lettere at installere end de eksisterende løsninger, og samtidig kan det gøre Bollfilter mere konkurrencedygtig. I videoen herunder fortæller 3D-print specialist, Tobias Lundsgaard, mere om designet.

I filteret indgår en roterende turbine, som har en kompleks form og indvendige geometrier, som gør den nærmest umulig at lave med sprøjtestøbning - derfor skal den 3D-printes. Her har især designfriheden været værdifuld, fordi det var nødvendigt at forstærke de hule indvendige geometrier, så turbinen ikke kollapsede.

Værdien for os er todelt – I første omgang er vi i stand til hurtigt at lave en prototype og validere et design, og dernæst kan vi producere et komplekst geometrisk emne

- Robert Jellinggaard, Bollfilter Nordic

Vandrensningsfilter i hvid plastTurbinerne er i første omgang lavet i to størrelser, som er 3D-printet i nylon på Teknologisk Institut. Efterfølgende har de fået en 3S-overfladebehandling, som forsegler overfladen og gør, at den ikke absorberer vand, hvilket er en nødvendighed, da der skal strømme vand gennem filteret.

Fordele ved 3D-print i denne case

  • Mulighed for løbende at udvikle og optimere på designet uden at der skal investeres i nye, dyre støbeforme hver gang
  • Alt under ét tag på Teknologisk Institut - med mulighed for rådgivning om design og materialer samt efterfølgende 3D-print af produktet
  • Effektive udviklingsforløb og let overgang fra protoype til produktion - emner, der testes, har samme kvalitet som det færdige produkt, og man kommer hurtigt fra idé til fysisk komponent
  • Få lavet små serier uden at stykprisen bliver for høj
  • Let måde at fremstille komplekse geometrier på - fx med indvendige kanaler
  • Undgå stor lagerbeholdning - kun 3D-filerne skal være på lager. Emnerne kan produceres efter behov og med kort leveringstid.