Build 4.0 - digitalisering og implementering af ny teknologi
Build 4.0 omfatter brugen af ny teknologi og digitalisering i bygge- og anlægsbranchen fx anvendelse af robotter, 3D printteknologi til fremstilling af materialer og konstruktionsdele samt udnyttelse af droneteknologi til opmåling og overvågning af byggepladser.
Begrebet Build 4.0, som blev introduceret i 2017, er et relativt nyt begreb, men det har potentialet til at revolutionere byggebranchen, hvis byggeriets parter formår at omfavne det teknologiske og digitale indtog, uden at gå på kompromis med kvaliteten. Potentialet er enormt – både i form at reduktion af omkostninger ved at effektivisere byggeriet og en stigning i omsætningen.
Selvom konceptet er i sin opstart, så har branchen allerede nu gode eksempler "on display". Eksempelvis droner til at overvåge og opmåle bygninger, konstruktioner og byggepladser. VDC og VR til at bygge en bygning digitalt før den bygges fysisk. Robotter til at skrue skruer i, løfte og placere facader og til at producere støbeforme til beton og ikke mindst data og værktøjer baseret på ’machine learning’ til at styre bygningers energiforbrug, indeklima og funktion.
På Teknologisk Institut er Build 4.0 et af de områder, som vi tror på kommer til at have stor indflydelse på bygge- og anlægsbranchen både nu og i fremtiden. Men tankegangen skal ændres over en bredere kam, og der skal ske bevidste strategiske tiltag i branchen, hvis de danske bygge- og anlægsvirksomheder skal have brød på bordet i en hastigt forandrende verden.
Allerede nu arbejder vi med at hjælpe de virksomheder, som tager ny teknologi til sig og som er nysgerrige på den digitale omstilling og vi hører altid gerne fra din virksomhed, hvis I har brug for rådgivning eller har en god ide, som vi kan hjælpe jer med at udfolde.
Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe dig med?
- Rådgivning og sparring om digitale teknologier til bygge- og anlægsbranchen
- Udvikling af konkrete ideer og teknologier inden for Build 4.0
- Prøvning, analyser og dokumentation af materiale- og produktegenskaber
- Fremstilling af prototyper og pilotproduktion (særlige områder: mursten, beton, vinduer, biomaterialer, kompositter, 3D print, asfalt, osv.)
- Konkrete bud på løsninger eller teknisk sparring i et helt eller delvist udviklingsforløb
- Tilstandsvurderinger af svært tilgængelige konstruktioner ved anvendelsen af droneteknologi
- Fjernovervågning af bygningskonstruktioner via sensorteknologi
- Optimering af produktionsprocesser via smart anvendelse af data