CCUS - modning, validering og implementering af løsninger til fangst, transport, lagring og udnyttelse af CO2

Jan  Boyesen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 77.

Anlæg med bl.a. biomasse opbevaringstanke og CO2-fangst egenskaber

CCUS - modning, validering og implementering af løsninger til fangst, transport, lagring og udnyttelse af CO2

Fangst, transport, lagring og udnyttelse af CO2 (CCUS) er et centralt element i Danmarks målsætning om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 % i 2030 i forhold til 1990. 

Både staten og virksomheder i Danmark investerer derfor massivt i at skabe en ny CCS-værdikæde, der kan fange og lagre mere end 3 millioner tons CO2 om året fra 2030 og frem. Der investeres ydermere i CCU og i at anvende CO2 til at producere syntetiske e-fuels gennem Power-to-X teknologier, for derved at reducere udledningen af drivhusgasser fra industrier, som ikke har andre alternativer.

READ IN ENGLISH England

Vi rådgiver, tester og udvikler inden for flere kerneområder

Teknologisk Institut hjælper med at udvikle, modne og implementere nuværende og næste generation af teknologier indenfor CCU og CCS. Samtidigt udfylder vi en central rolle som brobygger mellem den nyeste forskning og industriens behov for implementérbar teknologi, der sikrer dansk erhvervslivs grønne omstilling og fortsatte stærke konkurrenceevne.

Det sker blandt andet gennem deltagelse i og ledelse af danske og internationale projekter og partnerskaber inden for CCUS – og opbygning af et betydeligt netværk og opdateret knowhow om trends og tendenser. Dertil kommer en stærk faglighed inden for en række konvergerende teknologiområder som luft, materialer, energi og energisystemer m.m. Vi kan derfor tilbyde en række ydelser, som er funderet i vores viden om værdikæder og kompetencer inden for energi, materialer og miljøteknologier.

Pilotanlæg til test af CO2 fangstteknologierCarbonCapture Lab og implementering af fangstteknologi

At udvælge og implementere det bedste fangstanlæg kan være en udfordring, da der findes forskellige metoder med varierende effektivitet og teknisk egnethed. Vi har bygget Danmarks første fleksible testanlæg til at teste CO2-fangstteknologier fra biomasseafbrænding, så vi ikke blot kan rådgive og beregne teoretisk, men kan måle og screene på rigtige driftsituationer.

Læs mere om vores testanlæg til CO2 fangstteknologier >>

 

 

Solventtest ifm. CCUS teknologierSolventnedbrydning ifm. fangstanlæg

At kende til solvents kemiske egenskaber og nedbrydning er essentielt for vedligeholdelse og omkostninger forbundet med et fangstanlæg. Vi tester hvordan, hvornår og hvorfor solvent nedbrydes over tid eller som funktion af urenheder i CO2 kilden.

Kontakt Jan her på siden og hør mere om vores test og rådgivning ved solventnedbrydning.

 

 

CCUS korrosion rørKorrosiontest af metaller ved valg af materialer og udstyr til CCUS

Før et produkt skal sendes på markedet, kan det være relevant at teste modstandsdygtigheden af en eller flere materialer mod hinanden, teste kvaliteten af en korrosionsbeskyttende overflade, eller teste et produkt i forhold til en branchespecifik standard.

Se hvordan vi kan hjælpe dig med korrosiontest og -rådgivning >>

 

 

CCUS valg og test af materialerTest og validering af plastmaterialer til CCUS-opgaver

Valg af materialer til CCUS-applikationer giver flere udfordringer på grund af CO2's korrosive natur, høje trykkrav og brede temperaturområde samt behovet for langtidsholdbarhed og omkostningseffektivitet. Vi har laboratorier til at teste hvordan superkritisk og flydende CO2 påvirker materialer. 

Hør mere om, hvad vi kan tilbyde inden for materialetest >>

 

 

CE-godkendelse af udstyr ifm. CCUS

CE-godkendelse af udstyr

Carbon capture anlæg skal CE-mærkes, og kan være omfattet af bestemmelserne i både Maskin- , trykudstyrs- og ATEX-direktiverne.​ Hos Teknologisk Institut er vi specialister i at afdække lovkrav relateret til disse direktiver og hjælper dig sikkert gennem CE-mærkningsprocessen.​ Yderligere kan vi være behjælpelig med at få udført certificering og udstedet certifikater via Dancert. 

Sådan kan vi hjælpe dig sikkert igennem CE-mærkningsprocessen >>

 

Gasanalyser CCUS

Gasanalyser og målinger af lækager

Det er relevant at bestemme den præcise sammensætning af en endelige gas, eller en gas i et mellemtrin i oprensnings-processen. Vi kan analysere gassammensætningen med vores specialdesignede gaskromatograf (GC) og FTIR-spektroskopi.

Læs mere om vores arbejde inden for gasanalyser >>

 

 

 

Monitorering CCUS

Monitering, måling og verifikation ved CO2-lagring

Det er vigtigt at sikre, at den CO2 der lagres i den danske undergrund, også bliver dernede. Derfor har myndighederne opstillet krav til monitering af potentielle udslip af CO2 fra de fremtidige geologiske lagre. Teknologisk Institut er førende indenfor udvikling og implementering af teknologi til monitering af potentielle CO2-udslip.

Vi vejleder om valg af teknologier, udvikler nye løsninger og designer moniteringsprogrammer - kontakt Jan og hør mere.

 

CCUS risikoanalyse

Risikoanalyse af CCUS-teknologier

Mange CCUS-teknologier er nye eller skal implementeres i nye løsninger. Det skaber teknologiske risici. Teknologisk Institut yder uafhængig ekspertrådgivning inden for CCUS, som bygger på detaljerede vurderinger af det tekniske design, ydeevnedata og track record for de enkelte komponenter såvel som for den samlede løsning.

Kontakt Jan her på siden og hør, hvordan vi kan give dig indsigt i teknologiers ydeevne og pålidelighed under virkelige forhold. 

 

Teknologisk Institut yder strategisk og teknisk rådgivning inden for flere områder på CCUS-området

Strategisk og teknologisk rådgivning inden for CCUS

Vi er klar til at hjælpe dig med strategisk rådgivning om due diligence af CCUS-teknologier, modenhedsvurdering af løsninger og kortlægning af TRL samt roadmaps for CCUS-teknologier. Derudover yder vi teknologisk rådgivning om bl.a.: Energiteknologi og MiljøLuftkvalitet og Lugt - kemisk måling og analyse

Kontakt Jan her på siden og hør, hvordan vi kan hjælpe dig.

 

 

CCU og Power-to-X

CCU og Power-to-X

Der er stor interesse for at finde måder at fange, lagre og anvende CO2 på en bæredygtig måde. CO2 har mange mulige anvendelser i industrien og samfundet. Teknologisk Institut har stort fokus på Power-to-X teknologier, og vi kan bl.a. rådgive dig, når det kommer til avancerede materialer og Power-to-X

Hør mere om vores arbejde med Power-to-X >>

 

 

 

Video: Test af materialer til transport og lagring af CO2 (undertekster på dansk eller engelsk kan tilvælges)

Danmarkskort over fangst, anvendelse og lagring af CO2

I Danmark satser et stigende antal virksomheder, videninstitutioner, myndigheder, organisationer og projekter på at udvikle og implementere CCUS-teknologier.

Udviklingen går meget hurtigt, og det kan være svært at få et overblik. Teknologisk Institut ønsker at fremme samarbejde og partnerskaber og har derfor udviklet et online-kort, der giver overblik over CCUS-områdets aktører og deres kernekompetencer. Dyk ned i kortet nedenfor.

Ønsker du at blive klogere på de 200 virksomheder og organisationer, der satser på CCUS? Se hent vores seneste rapport, der giver et første samlet overblik over virksomhederne og en introduktion til online-kortet.

Ønsker til ændringer til Danmarkskortet ovenfor for enkelt virksomheder; Kontakt venligst
Kristian Kriegbaum Jensen

Vi deltager aktivt i udviklingen af CCUS-området

Teknologisk Institut er involveret i en række store nationale initiativer og projekter inden for CCUS. Det giver os et dybt indblik i udviklingen inden for CCUS på alle niveauer – fra nationale og internationale politiske tendenser til udviklingen inden for specifikke teknologier samt forventninger til kommende krav og standarder relevante for CCUS. Teknologisk Institut deltager i en række udvalg og projekter, blandt andre:

Project Greensand – lagring af CO2 i nedlagte oliefelter

Projekt Greensand er et vigtigt skridt på vejen til at nå klimamålene. Ved projektet arbejdes der på at reducere CO2 -udledningen i atmosfæren ved at CO2, der er indfanget der, hvor det udledes, bliver lagret i Nordsøens undergrund. Læs mere om Project Greensand og Teknologisk Instituts rolle her.

Andre projekter

  • EcoClay – elektrisk kalcinering af ler
  • Power-to-X resultatkontrakt
  • INNO-CCUS: Udarbejdelse af roadmap og deltagelse i konkrete projekter
  • Udformning af roadmap for det Nordjyske CCUS-fyrtårn
  • Deltagelse i CCS-alliancen og Dansk Offshore CCS

Rapporter og analyser inden for CCUS-området

Teknologisk Institut udvikler løbende nye analyser og indsigter inden for CCUS-området. Heriblant et Teknologisk Udsyn, der stiller skarpt på den nyeste udvikling inden for CCUS og Danmarks position inden for området.  

Hvidbog om globale teknologitrends og hotspots

Nye tal fra Teknologisk Institut viser, at der de seneste år, verden over, er udtaget mere end 20.000 patenter på teknologier, der kan anvendes til indfangning, udnyttelse og lagring af CO2. Analysen undersøger, hvor CCUS-teknologier udvikles og af hvem, fordi det viser både politiske prioriteter og markedsmæssig interesse. Desuden kaster analysen lys over delteknologiers udvikling og på de virksomheder og forskningsinstitutioner, som står bag forskning og innovation. Kortlægningen, analysen og fortolkningen af de globale teknologier er gennemført af Teknologisk Institut for at give indblik i den globale teknologiudvikling indenfor CCUS. Dyk ned i hvidbogen her:

Rapport om maritim transport af CO2

Teknologisk Institut har i samarbejde med Maersk Broker Advisory Services udarbejdet en rapport om maritim transport af CO2. Rapporten er støttet af Den Danske Maritime Fond. Rapporten viser blandt andet, at danske shippingvirksomheder kan drage fordel af at være blandt de første til at satse på CO2-transport. First-moverne på området for skibstransport af CO2 kan sikre sig attraktive andele af et kommende marked. Det kræver dog lange kontrakter og hurtig etablering af CCUS-projekter i både Danmark og andre Nordsø-lande. Download rapporten her:

 

      Hvad er CCUS?

      CCUS er en forkortelse for Carbon Capture, Storage and Utilization - det vil sige fangst, lagring og anvendelse af CO2. CCUS har til formål at fange og reducere CO2-udledningen fra industrielle kilder og energiproduktion.CCUS - fangst, lagring og anvendelse af CO2