CERN vil headhunte østjyske virksomheder
De internationale højteknologiske forskningsgiganter CERN, ESO og ESRF kommer onsdag den 3. december 2014 på Teknologisk Institut i Aarhus for at headhunte højteknologisk løsninger fra østjyske virksomheder. De står samlet for en omsætning på 270 mia. kr så det er med god grund, at over 40 virksomheder allerede har tilmeldt sig.
De tre organisationer står overfor store højteknologiske milliardinvesteringer i de kommende år, og derfor søger de potentielle leverandører.
CERN er det europæiske center for partikelfysik i Geneve, ESO står for European Southern Observatory og er et fællesuropæisk observatorium i Chile, som råder over nogle af verdens mest avancerede teleskoper. ESRF står for European Synchrotron Radiation Facility, og det er en fælleseuropæisk synkrotron til forskning indenfor fysik med anvendelse af slags røntgenstråling. ESRF ligger i Grenoble, Frankrig.
Der er allerede nu gode eksempler af mindre jyske virksomheder som leverer varer til CERN og andre stor videnskabelige anlæg. Blandt andet Blunico i Horsens, som bl.a. er specialister i laserskæring af plader, og Weissenborn i Vejle som leverer komponenter og samlede løsninger inden for stål, rustfrit stål og aluminium.
De store europæiske forskningsinfrastrukturer går under navnet Big Science faciliteter, og deres samlede omsætning, med indkøb af varer og ydelser til drift er omkring 270 mia., derfor kan der være god forretning i at levere højteknologiske services og komponenter til faciliteterne. Arbejdet med at koble Big Science faciliteterne med danske virksomheder står Big Science Sekretariatet for.
Big Science Sekretariatet er et samarbejde mellem Teknologisk Institut og Danmarks Tekniske Universitet, som støttes af Rådet for Teknologi og Innovation under Styrelsen for Forskning og Innovation.
Onsdag den 3. december 2014 vil der på Teknologisk Institut, Kongsvang Alle fra kl. 9.30 til 14 være mulighed for at tale med repræsentanterne for CERN, ESO og ESRF. Desuden vil der være rundvisning med fremvisning af 3D print teknologi, materialeudvikling samt belægningsteknologi. Her vil man for eksempel kunne høre om den coatingopgave, som Teknologisk Institut og den nordjyske virksomhed Polyteknik har udført for ESO i Chile.