Cirkulær økonomi stiller høje krav til aktørerne
Teknologisk Institut udgiver syv nye vejledninger, som skal rådgive byggeriet og produktionsbranchen i, hvordan de kommer videre mod øget genbrug og genanvendelse i den cirkulære økonomi.
Der er stor fokus på at udnytte vores affaldsstrømme som ressourcer. Det kræver imidlertid nytænkning og nye løsninger. Hvordan byggeriet og produktionen konkret kommer videre til at omdanne affald til nye råstoffer giver Teknologisk Institut nu et bud på med udgivelsen af syv nye vejledninger. De giver materiale for materiale konkrete råd til, hvordan aktørerne kan arbejde videre indenfor produktion, nybygning og renovering.
- Den cirkulære økonomi stiller høje krav til aktørerne. Det kan være komplekst, fordi mulighederne og vilkårene er forskellige fra materiale til materiale. Med udgivelserne vil vi give et værktøj, så aktørerne i branchen kan få et overblik over mulighederne – hvor langt er vi kommet, hvad er udfordringerne og hvordan får vi rådgivning til at komme videre, siger faglig leder Anke Oberender, Teknologisk Institut.
Miljømæssigt bedste valg
Serien af hæfter om forskellige materialers veje i den cirkulære økonomi omhandler materialerne plast, elektronikaffald, gips, beton, træ, tegl og mineraluld. Byggeaffald, plast samt elektronik er materialestrømme med store potentialer i forhold til mængder, økonomisk betydning og miljøeffekter, og i hæfterne beskrives, hvad det økonomiske eller miljømæssigt bedste valg kræver af forberedelse og indsigt i markedet, teknologierne og viden om de miljømæssige fordele og ulemper. Hæfterne skal give inspiration for det videre arbejde med at styrke genbrug og genanvendelse i produktionen.
- For at få en cirkulær økonomi til at køre glat, er det nødvendigt, at materialer overgår fra en aktør til den næste med mindst muligt spild og med mindst mulig efterbehandling. Derfor skal der tænkes i design for adskillelse allerede ved produktion sådan, at materialer kan sikres et fortsat liv i samme form eller omdannet til andre materialer. I dag tabes materialerne ofte ud af syne, siger seniorspecialist Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut.
Han påpeger at selv om mange aktører har kendskab til, hvilke materialer de enkelte produkter består af, så er det langt færre, der har viden om, hvad der sker med produkter og materialer, når det bortskaffes.
Hæfterne er udarbejdet af Teknologisk Institut under rammekontrakt 2016-2018 om Cirkulær Ressourceøkonomi for Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte.