CT-skan og emballage
CT-skan kan bruges til fejlfinding i emballage. Her er et eksempel hvor vi med et CT-skan har undersøgt samlingen i en sodavandsdåse (figur 1)
Figur 1: En rød sodavandsdåse og et udklip af samlingen af dåsen og låg.
Hvis man klipper dåsen op omkring samlingen af låget, kan vi nærstudere samlingen. Men det er svært at se noget med det blotte øje. Selv under mikroskop er det svært at skelne præcis, hvordan samlingen er lavet. Figur 2 viser et mikroskopbillede af samlingen, men på grund af normale mikroskopers lave dybdeskarphed er det svært at få et skarpt billede af hele samlingen.
Figur 2: Mikroskopbillede af samlingen, dybdeskarpheden gør det svært at få det fulde billede.
Et røntgenbillede giver ikke meget bedre information, selv om det er muligt at se igennem aluminiummen. Men hvis man tager mange røntgenbilleder ved forskellige vinkler, kan man samle billederne i et CT-scan-software, der giver 3D-information fra emnet, man skannede.
Figur 3.Et udsnit fra 3D-modellen.
Man kan ud fra 3D-modelen, vilkårligt vælge et udsnit. Et eksempel på dette ses på figur 3. Og her kan man se samlingen klart. Låget er lidt tykkere end resten af dåsen, og hvordan låget og dåsen er foldet op omkring hinanden, er tydeligt. Vi kan også se, at der mellem de to metallag er et gråt pakningsmateriale, som holder dåsen tæt. Hvis dåsen ikke var samlet korrekt, ville dette være tydeligt i vores CT-scan.
Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe med?
- Fejlfinding f.eks. i forbindelse med lækage søgning.
- Hjælp til kvalitetskontrol