Danske virksomheder vil i gang med at 3D printe i metal
30 procent af danske produktionsvirksomheder forventer at bruge den nye 3D print teknologi, viser ny undersøgelse. Nyt 3D print center åbnede i Aarhus torsdag den 30. august 2018.
Mens en lille spydspids af danske virksomheder nu er begyndt at 3D printe i metal, ser op mod 30 procent af de danske produktionsvirksomheder 3D print som en teknologi, de forventer at bruge i fremtidig produktion.
Det fremgår af en ny analyse fra Teknologisk Institut, som har interviewet mere end 500 ledere i danske fremstillingsvirksomheder om deres brug af 3D metal-print.
- Med 3D print i metal som en helt ny mulighed for virksomhederne til at gå nye veje i produktionen, er det godt, at så mange kan se potentialet. Jeg tror faktisk ikke, at de mindre produktionsvirksomheder endnu er klar over de store muligheder, teknologien giver dem, siger sektionsleder Jeppe Skinnerup Byskov, Teknologisk Institut.
Nyt 3D print center
Teknologisk Institut åbner torsdag den 30. august 2018 et helt nyt center for industriel 3D print i Aarhus. Centeret kommer bl.a. til at huse 3D print satsningen AM LINE 4.0, som er et samarbejde med bl.a. Grundfos og Danfoss og støttet af Innovationsfonden.
3D metal-print, hvor emner i fx stål, aluminium og titanium kan printes ud fra en digital CAD tegning, åbner mange nye muligheder for industriel fremstilling. Det skaber nye muligheder inden for design, produktionstid og pris, og det giver virksomhederne mulighed for at tilpasse sig et marked, hvor der er stigende krav om fleksible produkter og korte deadlines.
- Teknologierne åbner mulighed for, at virksomhederne kan tilbyde mere individuelle eller fleksible produkter. De etablerede virksomheder kan blive presset af helt nye – og mindre – konkurrenter, som forstår at udnytte mulighederne i 3D print; billigere, skræddersyede, lettere komponenter og produkter, siger Jeppe Skinnerup Byskov.
3D print i produktion beskrives i rapporten 3D metal-print revolution i fremstillingsindustrien som en teknologi i rivende udvikling: 50 procent af alle patenter, der vedrører 3D metal-print, er ansøgt om siden 2010, og ansøgningerne i 2016 alene udgjorde 12 procent af verdens patenter om 3D metal-print. Det viser opgørelser, som Teknologisk Institut har lavet på baggrund af data fra PatSnap, som er en database over alle verdens patenter.
Bedre og billigere i fremtiden
27 procent af de adspurgte virksomheder, som mener, at 3D print er relevant for dem, mener dog, at prisen på 3D print i metal er for høj, 21 procent mener, at 3D metal-printere endnu ikke er gode nok, mens 21 procent svarer, at de endnu ikke ved nok om teknologien.
- Her har vi en stor opgave med vores nye center; at vise virksomhederne, hvor langt teknologien faktisk er kommet i dag. Hvad der var umuligt eller for dyrt for få år siden, er nu muligt i dag i en ordentlig kvalitet og til en overkommelig pris. Og det kommer kun til at blive bedre og billigere i de kommende år, siger Jeppe Skinnerup Byskov.
3 procent af danske virksomheder er ifølge rapporten 3D metal-print revolution i fremstillingsindustrien i gang med teknologien, imens yderligere 26 procent kan se, at 3D metal-print er en mulighed for dem.
Potentialet er størst i maskinindustrien og jern- og metalindustrien, men i næsten alle brancher er der virksomheder, som kan se de nye muligheder, der er på vej. De markedsledende virksomheder optager de nye muligheder lidt hurtigere, men det er ikke forskel på virksomhedsstørrelsen, der gør det.
Yderligere oplysninger
Sektionsleder Jeppe Skinnerup Byskov, Teknologisk Institut, mobil 7220, mail: jpbn@teknologisk.dk
og om rapporten: Seniorspecialist Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2704,
mail: stys@teknologisk.dk.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen 3D metal-print revolution i fremstillingsindustrien fra Teknologisk Institut omfatter et repræsentativt udsnit af virksomheder med mere end 10 ansatte og op til 1.000 ansatte. Interviewene med 526 ledere i danske fremstillingsvirksomheder er gennemført med hjælp fra Jysk Analyse A/S i februar 2018.
Undersøgelsen er en del af undersøgelsesrækken Fremtidens teknologier i danske virksomheder. Her har Teknologisk Institut, som er en af Danmarks største teknologirådgivere og udbydere af teknologisk service, taget en temperaturmåling på fremtidens teknologi, som den ser ud i de brancher, der er nøglen til produktion, energiforbrug og byggeri i Danmark.
Læs mere her
Om centeret
Centeret for Industriel 3D-print skal demonstrere og udvikle det industrielle potentiale ved 3D-print i produktionen i Danmark, og her findes som det eneste sted i landet fire metalprintere. Danske virksomheder får dermed adgang til at afprøve en fuld produktionslinje til udvikling og 3D-print af komponenter og dele, der sidenhen kan implementeres direkte i egen produktion.
AM LINE 4.0 er den største satsning på industriel 3D-print hovedsageligt i metaller i Danmark nogensinde. Projektet skal gøre det attraktivt for mindre danske virksomheder at anvende 3D-print i deres produktion. Navnet henviser til den engelske betegnelse på 3D-print; Additive Manufacturing (AM) og ambitionen om at bruge AM i produktionslinjerne.
AM LINE 4.0 er et Grand Solutions Projekt med et samlet budget på 88 mio. kr. Innovationsfonden har investeret 33 mio. kr. i projektet. Partnere er DTU, Teknologisk Institut, Danfoss, Grundfos, Adimant, Scada Minds, Niras, Made og TWI.
Læs mere om industriel 3D print her