Danske virksomheder viser vejen for cirkulær elektronik

Aisha  Rafique

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 36.

Danske virksomheder viser vejen for cirkulær elektronik

Pressemeddelelse publiceret den 20. december 2024.

Mens mængden af elektronikaffald på verdensplan er voksende, har en gruppe danske virksomheder og videnspartnere arbejdet på at gøre det lettere at istandsætte, genbruge og genanvende brugt elektronik i partnerskabet CirkEL. Og branchen har travlt, lyder budskabet, for om få år bliver nemmere adgang til reparation og genanvendelse en del af EU-lovgivningen.

Elektronik hitter under juletræet

Fra smartphones og spillekonsoller til tv og høretelefoner. Elektronik fylder som regel godt under juletræet, og ifølge tal fra Pricerunner var der elektronik i syv ud af ti af de mest besøgte produktkategorier op til Black Friday 2024. Men glæden ved produkterne er kortere, end den burde være.

– Generelt set lider forbrugerelektronik under, at det ikke er designet til at kunne blive repareret. Det forkorter produkternes levetid og bidrager dermed til de stigende mængder elektronikaffald. Men i de kommende år vil producenterne blive mødt af stigende krav om øget holdbarhed, genanvendelighed og reparationsmuligheder, så markedet vil favorisere dem, der nu er i gang med at omstille sig, fortæller projektleder Aisha Rafique fra Teknologisk Institut.

Mere genbrug, istandsættelse og genanvendelse

En række aktører i elektronikbranchen har de sidste to år samarbejdet i partnerskabet CirkEL på at forbedre mulighederne for både genbrug, istandsættelse og genanvendelse af elektronikprodukter.

– Med CirkEL har vi fået et vigtigt rum for udveksling af viden og idéer på tværs af elektronikprodukternes værdikæde. Det har samlet set givet os et stort vidensløft og bedre beslutningsgrundlag, men også affødt nye samarbejder og løsninger, fortæller Kenneth Kaasgaard, Head of Circular Solutions, fra Ragn-Sells Danmark A/S, der dagligt håndterer tonsvis af kasseret elektronik manuelt med henblik på genbrug og genanvendelse.

Fra støvsuger-reparationskits til rensekoncept for hovedtelefoner

Blandt de konkrete løsninger, der skal forlænge livet for moderne forbrugerelektronik, er en innovativ renseproces, der kan rense in-ear høretelefoner uden at beskadige elektronik og batterier. Processen er afprøvet på høretelefoner fra projektpartneren B&O, og resultaterne ser lovende ud.

– In-ear høretelefoner ved brug kan over tid lukke til og skade lydkvaliteten, og der er i dag begrænset reparationsmuligheder på disse produkter. Derfor ønsker vi at kunne tilbyde et alternativ, der er mere bæredygtigt end at kassere produkterne, fortæller Jonas Tedde, head of Development og grundlægger af Techsave, der har udviklet renseprocessen.

B&O har sideløbende udviklet et koncept for at opgradere ældre highend-højtalere med nye komponenter og undersøger nye forretningsmodeller baseret på take-back.

Nilfisk har i CirkEL arbejdet på at lette mulighederne for reparation både af billige støvsugere og dyre industrielle gulvvaskemaskiner. Målet er, at forbrugerne skal have adgang til reparationskits, så støvsugeren kan bruges længere tid.

Gammel elektronik rummer fremtidens guld

Udvinding af kritiske metaller og jordarter er en særskilt problematik i elektronikaffald. Derfor har Teknologisk Institut i CirkEL arbejdet med at kortlægge både plasttyper og samtlige metaller og jordarter i udvalgte produkter. I samme forbindelse har ELDAN Recycling og Trebo med deres unikke teknologier gennemført forsøg med udvinding af kritiske ressourcer og plasttyper.

– Kortlægning og bedre udvinding af kritiske ressourcer er en del af den viden, der er brug for i en fremtidig cirkulær økonomi for elektronikprodukter, hvor også forsyningssikkerhed spiller en vigtig rolle, fortæller projektleder Aisha Rafique.

Resultaterne fra CirkEL vil blive præsenteret på en konference om cirkulær elektronik den 15. januar 2025 på Teknologisk Institut i Aarhus. Her vil projektets partnere samtidig demonstrere nogle af de nye løsninger, og Schneider Electric vil løfte sløret for, hvordan de med den klassiske LK FUGA stikkontakt og afbrydermateriel sætter nye standarder for, hvad der kan opnås inden for cirkulært produktdesign.

Fakta

Hver dansker genererer 22,4 kg elektronikaffald årligt. Det er tre gange mere end det globale gennemsnit på 7,8 kg. Tal fra 2022 ifølge FN.

Flere EU-direktiver sigter mod at nedbringe mængden af elektronikaffald med krav om øget holdbarhed, mindre miljøpåvirkning og bedre reparationsmuligheder, fx CSRD-direktivet, Ecodesign-direktivet og Right to Repair.

CirkEL er et samarbejde mellem Bang & Olufsen, Schneider Electric, Nilfisk, KK Wind Solutions, Ragn-Sells DanmarK, European Recycling Platform, Techsave, ELDAN Recycling, Trebo og Teknologisk Institut. Partnerskabet er støttet af Miljøministeriets Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP).