Effektiv strategiudvikling med fremtidsscenarier
Fremtidsscenarier: Grundlag for langsigtede og robuste beslutninger
Det er ikke muligt at forudsige fremtiden. Alligevel ønsker de fleste organisationer og virksomheder at være rustet til fremtidens udfordringer og vilkår. Fremtidsscenarier er et værdifuldt redskab i denne sammenhæng. De kan udvikles kvalitativt og kvantitativt til at udforske og visualisere forskellige måder, hvorpå fremtiden kan udfolde sig.
Metoden benytter sig af systematisk indsamling af tilgængelige data om trends, drivkræfter og usikkerheder – f.eks. inden for politik, økonomi, samfund og teknologi – for at skabe plausible og sammenhængende beskrivelser af disse alternative fremtider. Scenarierne fungerer som et strategisk værktøj til at udfordre antagelser om fremtiden og stimulere langsigtet tænkning.
Hvad kan vi tilbyde?
Ved hjælp af fremtidsscenarier kan vi hjælpe virksomheder og organisationer med at navigere i en kompleks og usikker fremtid. Scenarieprocessen kan afdække potentielle muligheder og risici, der ellers kunne være overset. Resultaterne kan bruges til at teste robustheden af eksisterende strategier, inspirere til innovation, og forbedre beslutningstagning under usikkerhed.
Case-eksempler:
Teknologisk Institut har bl.a. hjulpet Det Europæiske Parlaments Forskningstjeneste (EPRS) med at anvende scenarier til fremtidssikring af EU’s lovgivning og politikker. Se rapporten i bilaget til ”Stress-testing to promote the resilience of EU policies”.
Senest har vi udviklet kvantitative fremtidsscenarier ifm. en analyse af betydningen af bilernes reparationsgrænse for klima, miljø og samfundsøkonomi. Her anvendte vi bl.a. data fra offentlige myndigheder og forsikringsselskaber til at beregne effekterne for miljøet (f.eks. CO2-besparelser) og samfundsøkonomien (ændrede statsindtægter) i tre forskellige fremtidsscenarier. Disse adskilte sig mht. niveauet af aktivitet på bilområdet (f.eks. antal kørte kilometer, reparationer og totalskader).